Ulogujte se / Kreirajte profil

Kuća od stakla

plan kuće

Poznato je da su arhitekte, kao npr. Mies van der Rohe, koji se smatra jednim od začetnika moderne arhitekture, zvali su ga arhitekta “stakla, betona i čelika“, kao i arhitekte novijeg datuma: Paul Andreu, Coll/Barreu Architects, I.M. Pei, Junya Ishigami, Willem Jan, Arquitectura X, Tadao Ando i td. u svojim dizajnima ekstravagantno i obilato koristili staklene blokove i gradili kule od stakla, ali nijedna zgrada pomenutih arhitekata ne može da se uporedi sa dizajnom arhitektskog tima iz Italije, na čelu sa Carlom Santambrogiom i Enniom Arosiom iz Milana i njihovom ekstravagantnom i impresivnom, po ugledu na “hollywood-esque” luksuzne kuće,  Staklenom kućom. Staklena kuća se nalazi u okolini Milana, na privatnom posedu okružena šumom.

Da bi se ostvarila osnovna ideja i želja klijenta da unutrašnjost i spoljašnost kuće budu deo okoline i da se ima utisak da se živi na otvorenom prostoru, ispod zvezdanog i sunčanog neba, trospratna kuća, kao iz neke bajke ili romana C. S. Lewis, bukvalno je sagradjena samo od stakla, bez cementnih zidova, bez čelične i aluminijske konstrukcije.

Korišćeni su zatamljeni u plavo stakleni specijalni blokovi debljine od 6-7mm/ zimi se posebno obradjena stakla zagrevaju/.

Skoro svaki komad nameštaja je napravljen takodje od stakla, od trpezarijskog stola, stepeništa, police za knjige, pa do kreveta. Održavanje kuće biće svakako mali izazov za vlasnike.

Ostaje pitanje koliko je ova transparentna kuća samo umetnički objekat, više estetski nego praktičan dizajn, ili je možda sasvim udobno i originalno mesto za život.

Za P.U.L.S.E  pripremila Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *