Ulogujte se / Kreirajte profil

‘Kuća se pomera, ne ja’. Gary Chang

o

Još prošle godine je u dodatku Home and Garden, u TNYT, osvanuo članak o arhitekti Gary Changu iz Hong Konga koji je svoj mali apartman, ustvari studio otvorenog tipa, od @38 m2, pretvorio u apartman sa 24 različitih prostornih konfiguracija: kuhinja se pretvara u biblioteku, biblioteka u spavaću sobu, spavaća soba u bar, bar u ogroman orman, orman u prostoriju za pranje i sušenje veša i td…

Mali prostor je uvek bio interesantan izazov za ID /enterijeriste/ baš zbog toga što mali prostor inspiriše na razne kalkulacije, kombinacije i konstruktivna razmišljanja kako da se svaki slobodan cm prostora iskoristi maksimalno.

Changu je to uspelo sa pokretnim mehaničkim panelima koji imaju funkciju zidova, kompjuterizovanim komandama, posebno napravljenim nameštajem koji se sklapa i ‘nestaje’ i ‘pojavljuje’ po potrebi. Svaki komad nameštaja, sanitarije, bela tehnika, kao i najmanji detalj  izabrani su pažljivo i napravljeni po porudžbini.

Na projektu, koji je nazvao Domestic Transformer, radio je godinu dana, a renovacija prostora, apartmana,  koji je svojevremeno kupio za manje od $50.000, koštala je  $218.000.

Ako napravimo računicu, za $250.000 bi verovatno mogao da kupi pristojan jednosoban stan od 50 m2. Kada je neko napravio komentar na tu temu, on je odgovorio:‘Ali zašto bih to uradio? Ja doživljavam ovaj prostor kao eksperiment koji je u toku.’

Ta vrsta eksperimenta u dizajnu nije novina. Fleksibilan životni prostor, eko arhitektura, zelena arhitektura nisu nepoznanice arhitektama i enterijeristima.

Changov vizionarski dizajn će svakako imati uticaja na dizajn u skorijoj budućnosti za ‘home of the future’, pogotovu sa sve većom populacijom i smanjenim životnim prostorom.

Mana ovom prostoru je, pogadjate, prvo akustika. Chang kaže da ako je slučajno uključen TV ili radio, neko ko bi želeo da telefonira mora da ode u tuš kabinu, koju on inače zove ‘telefonska govornica’.

Nekima bi možda smetao osećaj klaustrofobije, pogotovu ako u njemu žive više od jedne odobe.

Da je skup – luksuzan, sa SciFi karakteristikama ‘playground’ za odrasle.

Pa evo ga apartman za koji on kaže : ‘Kuća se pomera, ne ja.’

15honkong2_190

090123_24cuartos_planta2

090123_24cuartos_planta3

090123_24cuartos_planta4

1

2a

3

4

5

6

7

8

Video zapis na kome još bolje možete da doživite apartman u pokretu:

Hong Kong apartman

za P.U.L.S.E / Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.