Loren Haris/ 1885-1970/, slikar

Loren Haris/ 1885-1970/, slikar

Članovi The Group of Seven, osnovane još 1920-tih godina prošlog veka, su kanadski slikari : Franklin Carmichael, A.Y. Jackson, Franz Johanson, Arthur Lismer, J.E.H. MacDonals, Frederick Varley i Lawren Harris /Tom Thomson i Emily Carr su se takodje smatrali članovima grupe/ poznati po slikanju kanadskih pejzaža, inspirisani evropskim impresionizmom.
Za ovaj mali slikoviti esej inspiracija je došla posle postavljenog članka na P.U.L.S.E iz Nacionalne geografije o Grenlandu.
Nekako su se odmah nametnula slikarska platna Lawrena Harrisa / 1885-1970/, Kanadjinana iz Brantforda koji je prosto bio zaljubljen u prirodne lepote i koncept pejzaža Algome, Severne obale/North Shore/, jezera Superior i Arktika. Inspirisan platnima Kandinskog Harrisove žuta i plava boja su imale mistično i simbolično značenje. Harris je smatrao da bojama i formama može da izrazi mističnost i duhovnost fascinantnih kanadskih i arktičkih pejzaža. I pored toga sto se školovao u Evropi, njegova ljubav i lojalnost prema Kanadi i njenim izvanrednim prirodnim lepotama teme su na svim njegovim platnima.


Bogate, dekorativne boje nanosio je špatulom i četkicom, a pastozno slikanje karakteriše njegove ranije radove, da bi se kasnije posvetio apstraktnom, skoro minimalističkom slikanju pejzaža iz Severne Kanada i Arktika. Tada je i prestao da potpisuje svoja dela da ljubitelji slikarstva ne budu zavedeni njegovim imenom i da cene i poštuju umetnost ne zbog umetnikovog imena, već njegovih dela.

 

za P.U.L.S.E pripremila Snežana Moračić

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments