Lovely Linda

Ulogujte se / Kreirajte profil

Lovely Linda

.

Become a Patron!

.


There won’t be another Linda.

Prošlo je skoro 45 godina otkada je Pol Mekartni sreo Lindu. On se još uvek sa tinejdžerskim oduševljenjem i zaljubljenošću seća tog trenutka: Bila je na drugom kraju sobe i ludački mi se dopala, seća se Pol te noći u klubu Bag O’Nails u Londonu 1967. Isprečio sam se ispred nje kada je pošla ka izlazu, često kažem svojoj deci da nisam imao hrabrosti tada to da uradim oni ne bi bili na ovom svetu, ‘zdravo, ja sam Pol, ko si ti? , rekao sam. Vrlo dramatično i neoriginalno, ali efektno. Sledeće godine u septembru, Pol je pozvao Lindu u London i za nepunu godinu dana, 1969. sklopili su brak i ćerka Meri se rodila.

Bila je to, za razliku od spektakularnih veza poznatih ličnosti, tradicionalna romantična veza krunisana brakom koji je trajao sve do Lindine smrti 1998.

Linda nikada nije bila ‘žena Pola Mekartnija’, žena jednog od Bitlsa, iako je bila vrlo prisutna i imala veoma važnu ulogu u Polovom  profesionalnom i privatnom životu. Ona je već bila poznati fotograf r&r muzičke scene pre nego je postala supruga Pola Mekartnija.

Bila prva žena fotograf čija se fotografija Erika Kleptona našla na naslovnoj strani magazina Rolling Stone, 1968.

13 godina nakon Lindine smrti, Pol i njihova deca/ Meri, Stela, Džejms i Lindina ćerka iz prvog  braka, Heder, odlučili su da izdaju knjigu sa njenim fotografijama.

Bilo je to divno i radosno iskustvo, zaista, izjavio je Pol.

Nekih se fotografija i ne sećam kada su snimane, tako da su me ti zaboravljeni trenuci samo još više rastužili. Žao mi je što moja majka nije živa da vidi svoje unučiće i što oni nisu imali šansu da je upoznaju. Nije ni mog muža upoznala. To je najteže, čak ne umem ni da objasim rečima svoju tugu’, rekla je ćerka Stela, poznati modni dizajner.


Knjigu, koja ima 264 stranica, pod nazivom Linda McCartney’s Life in Photographs je izdao Taschen. Od preko 200.000 fotografija snimljenih za vreme Lindine plodonosne umetničke karijere, Pol je sa decom odabrao konačnu kolekciju koja je retrospektiva Lindinog privatnog i poslovnog života i testament jednoj talentovanoj i raznovrsnoj umetnici. Uvodne komentare su napisali Eni Libovic i bivši Lindin saradnik Martin Harison. Propratne eseje su napisali Pol i njihove ćerke Meri i Stela.

Linde se mnogi sećaju i kao aktivnog borca za zaštitu životinja, člana grupe Wings, ali najviše po njenim fotografijama.

U knjizi su fotografije ikona 60-tih godina ranog r&r, pa sve do raspada Bitlsa, fotografije sa turneja grupe Wings, zabeleženi dragoceni momenti iz života Mekartnijeve porodice na njihovom imanju, i sa letovanja, fotografije Stivija Vondera u studiju, mladog Mika Džegera i Brajana Džonsa na jahti iz 1966., Bitlsa dok su radili na albumu Abbey Road, Majkla Džeksona i Pola Mekartnija na farmi u Saseksu, Kejt Mos i Džonija Depa, slikara Viljema de Kuninga i umetnika Gilberta i Džordža, Erika Kleptona, Džima Morisona, Lenona…većina njih po prvi put dostupna javnosti.

Mislim da je brak sa mnom Lindi možda malo zasenio njenu uspešnu profesiju fotografa, izjavio je Pol.

Nije volela da fotografiše situacije koje su isuviše nameštene. Volela je vise r&r. Njen moto je bio keep it simple, kaže Meri koja je pošla majčinim stopama. Razgovori o fotografiji sa njom su uvek bili uzbudljivi i inspirativni. Zaista je uzivala u njima.

Sa osmehom na licu fotografisala je poznate bukvalno unevši se kamerom u lice, samo sam čekala da neko reaguje. Ali to je bio njen način i ljudi su pristajali na slikanje bez pogovora. Jedina osoba koja je rekla ne bio je Bob Dilan. Ali čak i on je kasnije pristao, rekla je Stela.

Čak je i Pol bio impresioniran sa Lindinim pank-rok stavom i odnosom prema r&r.

Baš zbog tog njenog jednostavnog i iskrenog pristupa fotografiji i doživljavanju realnog sveta i odnosa prema životu, Linda je uspevala da pronikne u suštinu i prikaže je na jedan veoma prirodan i istinit način, bez nameštanja i ulepšavanja

Imala je divne ruke, izgledala je lepo sa kamerom, rekao je Pol.

Ova mala galerija fotografija je mali deo impresivne kolekcije iz knjige. Prava poslastica za ljubitelje i savremenike roaring šezdesetih… inspiracija i zadovoljstvo za ljubitelje fotografije.

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments