Nezavisno i Međuzavisno – Mane Radmanović

Mane Radmanović, istaknuti beogradski vizuelni umetnik i grafički dizajner, je prvi od savremenih srpskih dizajnera koji ima izložbu u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) u Zagrebu.

Mane Radmanović – foto Shtroxy

Izložba pod nazivom “Nezavisno i međuzavisno – 20 godina dizajna za nezavisnu scenu” je otvorena 9. februara i trajaće do 23. februara. Na njoj se predstavlja Radmanovićev rad tokom poslednje dve decenije za brojne nezavisne organizacije kulture i institucije kulture, ali i samoinicirani radovi u području vizuelne umetnosti i edukacije, najviše kroz participaciju u beogradskom fotografskom kolektivu Belgrade Raw.

U raskoraku između poetike i produkcije kristališe se metodologija rada beogradskog dizajnera Maneta Radmanovića. Ako ovim pojmovima dodamo reči „tehnologija“ i „umetnost“, uspevamo da zatvorimo krug unutar čijih ivica možemo da posmatramo Radmanovićev opus. Za dvadeset godina aktivnog osmišljavanja, autor uspešno realizuje projekte za aktere nezavisne kulturne scene, kao i za ustanove kulture koje nose nezavidne budžete. Prihvatajući ograničenja kao deo metode ili koncepta, Radmanović poseže za velikim formatima neuvezanih tabaka, monohromatskom (ne obavezno crnom) štampom, alternativnim oblicima poveza, ili pak osmišljava disperzovanu publikaciju koja se umesto uveza stavlja u kutiju. Pri tome, autor ne zanemaruje ni dizajnerski jezik, koji je, iako eksperimentalan u produkciji, istovremeno čitljiv, savremen i aktuelan bez potrebe da podleže onlajn trendovima, već ih izokreće na svojstven način.

Belgrade Raw – Night Life, fanzin, 2019
Fond za otvoreno društvo – Creating Change
Iz serije “The Letting Go – Pt.1”, 2020, limena ofsetna ploča
Mane Radmanović za PDP 2022 All Stars
Serbia Raw, knjiga, 2018.

Tipografska prefinjenost i tehnička pismenost govore upravo u prilog tome da je reč o ozbiljnom i promišljenom autorskom jeziku. Kao što na nezavisnoj sceni ne postoji stroga podela poslova, već se uloge preklapaju i mešaju, tako Mane-dizajner postaje Mane-fotograf kao član ozloglašenog fotografskog kolektiva Belgrade Raw, koji pored ulične fotografije i dokumentovanja sirove lepote Beograda, izdaje i foto-zinove, ali i održava fotografske radionice širom Srbije. Tako i Mane-fotograf i Mane-dizajner postaju pomalo Mane-aktivista, a kao rezultat toga čitavo ovo iskustvo rada na različitim frontovima, u različitim tehnikama i iz različitih uglova inspiriše još jedno u nizu, tj. umetnik Mane. Naime, radi se o nizu samoinicijativnih radova koji se uvek oslanjaju na neki projektantski postupak ili čak na interesovanje projektanta za tehnološki proces.

Individualni radovi su zaustavljeni koraci u proizvodnji štampe — razvijene ofset ploče sa nanešenim i osušenim mastilom, nikada štampane, ili štampe na nerezanim listovima mašinski probušenog papira — koji, negirajući nastavak procesa, prestaju da budu deo nekog trocifrenog tiraža. Iako je pre svega reč o dizajnu za nezavisnu scenu, to je samo jedan segment iskustva Maneta Radmanovića, koji je godinama gomilao sate rada u agencijskom okruženju uz prelazak u samostalne vode, svoje znanje nekoliko godina prenosio studentima i na beogradskom Fakultetu za medije i komunikacije. Kroz ovu izložbu, zamagljene granice između disciplina i identiteta omogućavaju nam da upoznamo fragmente Radmanovićevog umetničkog, aktivističkog i fotografskog opusa na mestima gde se neminovno preklapaju sa dizajnom — gde autorovo znanje iz jedne oblasti utiče na drugu.

Tanjug javlja – rat je završen, plakat za izložbu
Serbia Raw – knjiga, 2018.
Nagrada, Design Week – PDP konferencija, Novi Sad 2022 (foto Aleksandra Mihajlović)
The Letting Go platno
U10 2016 – 2018, katalog, 2019

 

O UMETNIKU

 

Mane Radmanović je vizuelni umetnik i grafički dizajner. Školovao se na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti i na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Radmanovićeva interesovanja su usmerena na oblast vizuelnih umetnosti i eksperimentalnog pristupa grafičkom dizajnu, kao i edukaciju kroz brojne radionice održane na festivalima i konferencijama u Srbiji i regionu. Pored dizajna, aktivno se bavi i reflektuje medije fotografije i član je fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Njegova dizajnerska praksa traje više od dvadeset godina i obuhvata različite uspešne projekte, uglavnom iz oblasti nezavisne kulture, ali i u saradnji sa kulturnim institucijama (galerije, muzeji, kulturni centri). Na regionalnom konkursu za najbolji grafički dizajn „Grifon“ 2018. godine dobio je priznanje za kontinuirani autorski doprinos grafičkom dizajnu u oblasti nezavisne kulturne scene i savremene umetnosti u Srbiji, a 2021. godine osvojio je i glavnu nagradu. Živi i radi u Beogradu.

Mane Radmanović - ©Mirjana Vrbaski
Mane Radmanović – ©Mirjana Vrbaski

 

Iz teksta kustosa izložbe Svena Sorića

https://maneradmanovic.net/

https://maneradmanovic.tumblr.com/

Tekstovi o fotografiji na portalu P.U.L.S.E

 

 

 

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments