Marina Abramović : Qu’ils mangent de la brioche!

Marina Abramović : Qu’ils mangent de la brioche!

P.U.L.S.E je pisao detaljno o retrospektivnoj izložbi Artist is Present Marine Abramović u MoMa muzeju u New Yorku koji možete pročitati ovde.

https://pulse.rs/marina-abramovic-the-artist-is-present/

Marina je provela ukupno 736 sati nepomičnog sedenja u stolici /osam sati dnevno/ zureći netremice u strance koji su sedeli preko puta nje. Inspirisana sedenjem, Marina je kreirala još jedno umetničko delo koje se posmatra iz sedećeg položaja, ovog puta je izabrala restoran umesto muzeja koji se nalazi na East 63rd Street i zove se Park Avenue Winter. Znajući dobro poznati Marinin avanturistički i istraživački duh, njene instalacije koje zahtevaju prostor, mnogi bi se zapitali šta to može da se izloži na tako malom prostoru?

Glavni kuvar restorana Kevin Lasko i Marina su napravili zajedničku kreaciju, avangardnu poslasticu poznatog tradicionalnog dezerta Baked Alaska, Volcano Flambé, malu kupu u plamenu od sladoleda od čokolade,  meringue na švajcarski način, moussa od banane, sve to preliveno  staklastim vlaknima od šećera, ukrašeno zlatnom folijom. Dezert koji angažuje sva čula, kombinacija vrućeg i hladnog, tamnog i svetlog, slatkog i ljutkastog, tvrdog i mekanog. Na meniju će biti kreacije i drugih autora, umetnika: Janine Antoni, Paula Ramireza, Jonas i Michael Rakowitz.

Lasko, glavni kuvar je bio pripremljen na eventualne kreativne konflikte i razmimoilaženja sa Marinom, pogotovu od umetnika koji bukvalno radi šta poželi, medjutim, saradnja sa Marinom je bila vrlo prijatna, pogotovu što je ideja da se radi na dezertu prvobitno bila dovedena u pitanje, ali trebalo je to reći Marini.

Za $20, koliko košta misteriozni afrodizijak Volcano Flambé, goste pre dekadentnog uživanja čekaju beli, laboratorijski mantili koje oblače, drvena kutija, časa vode, viljuška, kašika, salveta i mala knjižica sa šarmantnim receptima, Spirit Recipes. U drvenoj kutiji je MP3 player sa slušalicama koje se nose oko glave /na Marinino insistiranje/ da ne bi pokvarile frizuru. Kada gost aktivira MP3 , čuje se senzualni Marinin glas koji daje instrukcije gostima uz dezert: ‘ Zatvorite oči i dišite duboko i polako.’ To traje sve dok ne postanete svesni svog tela i disanja. Kada se taj balans postigne, glas sa MP3-ja kaže: ‘Sada otvorite oči’, u tom trenutku pred vama kelner prezentira dezert u plamenu. I taj proces kroz koji gosti prolaze i na kraju potpuno uživanje i predavanje dezertu postaje performans.

Ovaj mali Marinin izlet u slatku dekadenciju je pravo osveženje posle prilično iscrpljujuće tromesečne izložbe u MoMi i predstavlja neku vrstu ritualnog produžetka njene prethodne izložbe.

Marinin The Volcano Flambé je prva instalacija u seriji i može da se testira u restoranu do 20. marta 2011.

 

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

Tekstovi o umetnosti na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments