Ministarka kulture Slovačke Republike posetila Arhiv Vojvodine

22. фебруара 2019. godine, Arhiv Vojvodine posetila je ministarka kulture Slovačke Republike gospođa Ljubica Lašakova (L’ubica Laššáková) sa svojim saradnicima, kao i njena ekselencija, ambasadorka Slovačke Republike u Srbiji, gospođa Dagmar Rapčenkova. U sastavu delegacije iz Slovačke, pored ministarke kulture, Arhiv su posetili i: Peter Hajnala (Peter Hajnala), generalni direktor kancelarije ministarke, Jozef Švolik (JozefŠvolík) generalni direktor sektora umetnosti, Milan Ciganj (Milan Cigáň), spoljno-politički savetnik ministarke, Michal Hrušik (Mihal Hrušik), sekretar Ambasade Slovačke i Bratislava Laćarak, prevodilac.

Prilikom posete, direktor Arhiva Vojvodine, dr Nebojša Kuzmanović, je sa svojim stručnim saradnicima: Kristijanom Obšustom MA, Ljiljanom Bubnjević Mrs, Aleksandrom Bursaćem MA i Ljiljanom Dožić Msr, predstavio ministarki i visokoj delegaciji iz Slovačke delatnost Arhiva Vojvodine, kao i bogatu arhivsku građu iz fondova Arhiva Vojvodine. Poseban fokus je stavljen na prezentovanje Arhivske građe na slovačkom jeziku, odnosno istorijskih dokumenata koji su u vezi sa Slovacima. U tom kontekstu, posebno je prezentovan značaj projekta čija je realizacija u toku a koji se odnosi na digitalizaciju i prezentaciju arhivske građe iz fonda F. 183, odnosno onog njenog dela koja je na slovačkom jeziku a koja se odnosi na izveštaje ,, Komisije za utvrđivanje ratnih zločina i njihovih pomagača“ nad Slovacima u Drugom svetskom ratu.

Pored navedenog, ministarki i njenoj delegaciji predstavljeni su i sledeći dokumenti: Osnivački akt Matice Slovačke u Kraljevini Jugoslaviji iz 1932. godine, Osnivački akt gimnazije Jana Kolara u Bačkom Petrovcu, kao i izuzetno vredna arhivska građa poput najstarijih dokumenata iz perioda od 12. do 17. veka (šest pergamentnih listova i pet rukopisnih kodeksa na papiru, među kojima se izdvaja pergamentni dvolist, fragment rukopisa Brevijar iz 12. veka, inače najstariji istorijski izvor ne samo u ovom arhivu, već i u Srbiji. Ovaj neprocenjivi dokumenat sadrži bogoslužbeni tekst sa obe strane ispisan dvostubačno latinskim jezikom, „karolinškom minuskulom”, ispisan kaligrafski. Ministarka i članovi njene delegacije su takođe imali priliku da pogledaju i Diplomu austrijskog cara Franca Jozefa kojom se srpski patrijarh Josif Rajačić odlikuje baronatom, uz upotrebu predikata „fon Brinskiˮ (prädikate von Brinski) iz 1861. godine, kao i druge retke dokumente.

Uvaženi gosti posetili su i izložbenu postavku Muzeja prisajedinjenja 1918. Godine a nakon formalnog dela sastanka organizovana je i zajednička večera na kojoj su predstavnici delegacije iz Slovačke, kao i predstavnici Arhiva Vojvodine diskutujući o različitim temama vezane za srpsko-slovačke odnose, preleminarno dogovorili i buduću višedimenzionalnu saradnju između Arhiva Vojvodine i naučnih institucija iz Slovačke, posebno sa Muzejom SNP iz Banske Bistrice. U vezi sa time, ministarka je pozvala Nebojšu Kuzmanovića i članove delegacije Arhiva Vojvodine da prisustvuju avgustovskim proslavama SNP za vreme kojih bi trebalo da bude potpisan sporazum o saradnji između Arhiva Vojvodine i Muzejem SNP iz Banske Bistrice. Ministarka culture Republike Slovačke, je takođe istakla da je oduševljena delatnošću Arhiva Vojvodine, pri čemu je posebno naglasila da nije imala  predstavu da se u ovoj instituciji čuvaju ,,unikatna dokumenta” od neprocenjive istorijske važnosti. Visokoj delegaciji iz slovačke Arhiv Vojvodine je poklonio svoje publikacije, dok je ministarka dobila i posebno izrađenu kopiju Osnivačkog akta Matice Slovačke u Kraljevini Jugoslaviji iz 1932. godine, za koji se posebno zainteresovala, s obzirom da, kako je istakla, kopija ovog dokumenta do sada nije postojala u naučnim i kulturnim institucijama u Slovačkoj.

Pripremila redakcija P.U.L.S.A.

Arhiv Vojvodine

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments