'Moj stil je o emocijama', Ana Demulimester

Ulogujte se / Kreirajte profil

‘Moj stil je o emocijama’, Ana Demulimester

.

Become a Patron!

.

Da je Rembrant danas živ, bio bi rock star, izjavila je jednom Ana Demulimester/ Ann Demeulemeester

Iz svoje kuće u Antverpenu/ Belgija / koju je dizajnirao Le Korbizje 1925, modni dizajner, Ana Demulimester osluškuje i posmatra svet. Zovu je belgijski dizajner sa Rembrantovom dušom. Iz njene ‘ivory tower’, koju je kupila zajedno sa svojim mužem, dok je još bila student, Ana  kreira modu koja je za nju ‘forma komunikacije’.

Njene dekadentne, ali poetične kreacije su jednostavne, ozbiljne, nikad stroge, pedantne i detaljne, eksperimentalne, snažne, upečatljive i energične, ali i veoma senzualne.

Ana pripada grupi mladih belgijskih dizajnera ‘six of Antwerp’ koji su se pojavili 1986. Svojim specifičnim dizajnom  prvo su osvojili London kasnih osamdesetih, pa onda i Pariz, početkom devedesetih.

Anin prvi defile kreativnog snovidjenja bio je u Parizu. Manekeni su nosili dugačke, velike čizme, bili su obučeni u plišane dugačke sakoe i pantalone neobične dužine. Šou je odisao noir atmosferom, a manekene je kritika nazvala’ belgijski srednjoškolci na drogama’. Modnu reviju su opisali kao pogrebnu i depresivnu. Medjutim, to nije obeshrabrilo Anu da nastavi. Za nju je dizajniranje odeće način i sredstvo da ispriča priču o ljudima koji je nose.

Odeća treba da je narativna, da priča, a ne da bude statusni simbol’.

Poetičnost njenih kreacija pomešana je sa buntom.

Dobra kreacija je za mene kao rock&roll, uvek sa malo bunta u njoj. On pripada mojim kreacijama. Bunt je reakcija na nešto, revolt protiv nečega… daje moć i snagu’

Na pitanje novinara da li je revolucionar, odgovorila je : ‘Ne, ja samo sledim svoje srce.’

Anin bunt je usmeren protiv pravila u modnoj industriji. Ona prati svoje unutrašnje instinkte i osećaje. ‘Mrzim pravila. Ona sputavaju i eleminišu slobodu koja je za mene elementarna i veoma važna. Imam svoj put koji pratim, verujem svojim osećajima i oslanjam se na svoje odluke…verujem da samo tako mogu da dobijem i izazovem reakciju, to je način da se uspostavi komunikacija.’

Kreiranje kolekcije je kao kada pravite poklon za nepoznatu osobu. Treba da bude intrigantna i spiritualno i vizuelno’, kaže Ana.
Volim da sanjam i romantična sam, ali isto tako teškim radom ostvarujem svoje snove. Ja jesam romantična, kao što sam rekla, ali nisam melanholična. Melanholija je isuviše tužna.’

‘Boje su za mene samo dekoracija.

‘Moj stil je  o emocijama

Haljina može da izgleda savršeno, ali ako se u njoj ne osećate komotno, neće izgledati savršeno na vama. Morate zaista da volite stvari koje nosite da bi bile savršene. Odeća je prva stvar koju vidite na nekome. Ona kazuje mnogo o vama.’

Ana nikada nije pratila trendove. Njen dizajn je daleko od svakog klišea.Na njenim modnim revijama se ne pojavljuju atraktivne i seksepilne manekenke i muževni, nabildovani manekeni.

Njene kreacije bi mogle da se opišu rečima Antoana De Sent Egziperija : Ono što je bitno/esencijalno/ nevidljivo je očima.

Anina kolekcija za proleće 2012 je zadržala poetičnu, romantičnu i urbanu lepotu. Prepoznajemo atmosferu afričkih pustinja, atmosferu iz filmova Serdjija/ ili Serdja/ Leonea, punk i rock  sa primesama keltičkog u dizajnu … Slojevite i fluidne kreacije, monohromatične boje, od boje peska pa do nijnsi sive do crne. Savršeno krojeni sakoi, lepršave, od najfinijeg markizeta pantalone…kombinacija svile, satena i vune u detaljima i šeširi širokih oboda.

Slogan štampan na njenoj majici iz 2006 : What remains is future potpuno odgovara opisu njene najnovije kolekcije.

Za P.U.L.S.E / Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.