Molim vas, nemojte me ismejavati…

Ulogujte se / Kreirajte profil

Molim vas, nemojte me ismejavati…

.

Become a Patron!

.

“Holivud je mesto gde će vam platiti hiljade dolara za poljubac i 50 centi za vašu dušu”

Merilin  Monro
1926 – 1962

Svima je poznato da se u filmu Neprilagodjeni slavi velika humanost i nesebična ljubav Merilin Monro prema svemu i svakome.

Dva velika umetnika su uspela da tu drugu stranu, malo poznatu javnosti, zabeleže zauvek: Artur Miler, pisac scenarija i Džon Hjuston, režiser. Prvi put u njenoj filmskoj karijeri Merilin ne predstavlja samo seks simbol i nije žrtva.

Mislim da je to jedna od njenih najboljih uloga, ako ne i najbolja.

Rozlin Tabler, lik iz filma, je Merilin iz stvarnog života : polu-fikcija, polu-stvarnost, iskrena, nevina ponekad do naivnosti, nežna i puna poštovanja prema drugoj ženi, prema životinjama i biljkama. Puna snage i životne radosti, spremna da pomogne i da rešenje neprilagodjenima kojima je okružena.

“Kada se smešiš, to je kao da me sunce obasjava” kaže kauboj Gaj Rozlin u filmu

Konačno, nekome je potrebna i pripada negde. ” Ako ću već biti sama, onda ću biti ono sto jesam.”

Merilin – životna radost, životna snaga.

Kada je Ela Fitdžerald neuspešno pokušavala ’50-tih da peva u jednom poznatom klubu u Los Andjelesu, Merilin je bila ta koja je pozvala vlasnika i obećala mu ako dozvoli Eli da peva ona će svake večeri da sedi u prvom redu. Vlasnik je pristao bez razmišljanja, odmah.  Merilin je svoje obećanje održala.

“Posle toga, ja više nisam pevala po malim klubovima. Bila je neobična žena – malo ispred svog vremena,” rekla je Ela Fitdžerald, ” ona toga nije bila svesna.”

Još jedan dirljiv  dogadjaj, Merilin poslednji intervju. Pri kraju  razgovora,  izjavila je  ” Ono što bih zaista htela da kažem je da…ono što zaista svetu treba je iskren osećaj i potreba za jednim kraljevstvom, za sve – zvezde, radnike, Crnce, Jevreje, Arape…Svi smo mi braća…Molim vas, nemojte me ismejavati…završite intervju sa ovim u šta verujem.”

Merilin je uvek bila okružena muškarcima. Od muškaraca je zavisila, njihovo mišljenje i ponašanje je oformilo sliku o njoj. Da li bi, da je bilo drugačije, da je umesto muškaraca bila okružena ženama, da li bi razumevanje koje ima žena za ženu pomoglo 36.godišnjoj ženi da stane čvrsto na svoje noge? Da li bi žene imale veću snagu da joj pomognu i da je zaštite? Njena iskustva sa muškarcima, još od detinjstva, nisu bila dobra. Već sa 16 godina, svojom ranom udajom, bila je upućena i zavisila od njih. U filmovima, na fotografijama, u knjigama, posle njene smrti, Merilin je doživljavana i predstavljena onako kako su je muškarci doživljavali i kako su želeli da je vide.

Ko je mogao da pomogne Normi Džin Bejker ili Merilin Monro što je postala?

Di Madjo je bio na sahrani. Džejms Dakrti i Artur Miler.

Svi oni koji su izjavljivali da je vole nisu bili.

Verna publika, iako ne fizički,  bila je sa njom u molitvama, sećanjima…

8. avgusta, 1962.  Merilin Monro je sahranjena u Memorijalnom parku u Los Andjelesu. Sveže ruže su stizale godinama na njen grob, zato što je DiMadjo to obećao.

A Džo je svoja obećanja uvek ispunjavao.

Za P.U.L.S.E/ Snezana Moracic

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments