“Najlepše samoubistvo”

12.maja 1947. pojavila se magazinu Lajf fotografija sa propratnim tekstom:

1 maja, samo što je napustila svog verenika, 23.godišnja Evelin MekHejl napisala je poruku: ‘Njemu je mnogo bolje bez mene…Ja ne bih bila dobra žena nikome’…Onda je sve precrtala. Popela se do vidikovca Empajer Stejt Bildinga. Nagnula se i pogledala u ambis sa 86. sprata kome se nije video kraj zbog maglovitog jutra. Onda je skočila. Udarila je na krov limuzine United Nations koja je bila parkirana na ulici. Preko puta ulice, student fotografije Robert Vajls čuo je eksplozivni prasak. Samo četiri minuta posle smrti Evelin Mek Hejl nastala je ova fotografija koju je slikao Robert Vajls.”

Life magazin

U 10:40 pre podne, milicioner Džon Morisej, koji je usmeravao saobraćaj na  uglu 34. ulice i 5. avenije primetio je belu maramu kako leluja sa viših spratova Empajer Stejt Bildinga. Samo nekoliko trenutaka kasnije začuo se prasak kao da je odjeknula eksplozija. Video je ljude kako panično jure ka 33.ulici.

60 metara istočno od 5. avenije, ležalo je telo gospodjice MekHejl na krovu od limuzine. Od udarca krov se udubio a stakla od prozora razbila se u paramparčad.

Vozač limuzine je bio u obližnjoj radnji i tako izbegao sigurnu smrt ili ozbiljne povrede.

Na vidikovcu Empajer Stejt Bildinga, detektiv Frenk Muri zatekao je Evelinin sivi kaput uredno složen pored zida, novčanik sa nekoliko dolara, neseser za šminku u kome su bile porodične fotografije i crno blokče u kome je bilo zapisano:

‘Ne želim da bilo ko iz moje familije vidi bilo koji deo moga tela. Da li možete da uništite moje telo kremacijom? Molim vas obavestite moju familiju da ne želim nikakvu sahranu i sve sto ide uz nju. Recite mom ocu da imam toliko puno sličnosti sa mojom majkom.’

Telo Evelin MekHejl je identifikovala njena sestra Helen Bronson. Ispoštovali su njenu želju i kremirali su je.

Kada se Vajlsova  fotografija mrtve Evelin pojavila u Lajf magazinu, ubrzo se našla u svim fotografskim antologijama i postala jedna od najpoznatijih fotografija 20. veka. To je bila i njegova jedina fotografija koja je publikovana. Lajf magazin je fotografiju nazvao “The Most Beautiful Suicide”.

Vajlsova fotografija je bila inspiracija za Vorholovu seriografiju Suicide/Fallen Body/, kao deo njegove serije iz 1962-67. Death and Disaster.

Za P.U.L.S.E / Snežana Moračić

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments