Najvažnije pesme Lu Rida

Dvadeset pesama je malo da predstavi raskošnu, besnu, emotivnu i intimnu karijeru nedavno preminule legende Lu Rida, ali se magazin “Rolling Stone” ipak odlučio da napravi svoj izbor.

21288693555270078347348393802293_orig

Smrt legendarnog Lu Rida, pionira rok muzike i jednog od ključnih muzičara kada je popularna muzika XX veka u pitanju, ostavila je proteklog vikenda ceo svet bez reči. U znak sećanja na njegove pesme i uticaj koje su one izvršile na ostale muzičare i Ridove slušaoce razbacane po svim krajevima sveta, magazin Rolling Stone priredio je listu 20 ključnih pesama u Ridovoj karijeri.

.

“I’m Waiting for the Man”

Pesma sa prvog Velvet Underground albuma “The Velvet Underground & Nico (1967) kojom je Rid objavio svetu kakva će biti njegova muzika i kakva će biti njegova karijera: sirova, urbana, peotična i sa mnogo tabu-tema.

.

“Sister Ray”

Pesma sa drugog Velvet Underground albuma “White Light / White Heat”, kojom je Rid pomerio granice svog benda – sedamnaest i po improvizovanih minuta koji su inspirisali generacije.

.

“Pale Blue Eyes”

Kao naličje njegovim pesmama punim otrova, došla je ova neverovatna balada koju su obradili R.E.M, Hole i Peti Smit, ali je originalna verzija sa albuma “Velvet Underground” (1969) ostala je neprevaziđen do danas.

.

“Satellite of Love” 

Kada je krenuo u solo vode sa albumom “Transformer” (1972), koji su producirali Dejvid Bouvi i Mik Ronson, Rid je na spisak pesama dodao i ovu, koja je nakon više od četiri decenije zadržala epitet nedokučene enigme popularne kulture.

.

“Walk on the Wild Side”

Ridova najpoznatija pesma, takođe se našla na albumu “Transformer”. Nostalgična priča o transvestitu koji dolazi u Njujork u pratnji Endija Vorhola, ujedno je i njegov jedini hit na američkoj top 40 listi. S obzirom na to koliko je pesma tranagresivna i na koliko različitih načina, pravo je čudo što su radio-stanice prihvatile da je emituju.

.

“Vicious”

Još jedan trag neobičnog druženja između Vorhola i Rida je i ova pesma sa čuvenim stihom “Vicious / You hit me with a flower”, koji je navodno izvučen iz konverzacije dva umetnika.

.

“Sad Song”

I dok su mnogi muzičari snimali albume o Berlinu, Ridov “Berlin” (1973) je album o Berlinu čiji su status svi želeli da postignu. Album zatvara upravo ova balada posle tokom koje se čini kao da se ceo svet polagano gasi.

.

“Sweet Jane”

Ova “live” verzija pesme iz 1974. bila je praktično “silovana” na američkim radijskim stanicama godinaam, uglavnom zbog neverovatnog instrumentalnog uvoda za koji su zaslužni Dik Vagner i Stivi Hanter.

.

“Metal Machine Music”

Nakon što je objavio svoj, sudeći prema uspehu na top listama, najuspešniji album “Sally Can’t Dance”, Rid je na sebi svojstven način okrenuo leđa i fanovima i izdavačkoj kući, i objavio album “Metal Machine Music” (1975) za koji je legendarni kritičar Lester Bengs napisao da “nijedna živa osoba nije sposobna da napusti prostoriju u kojoj se čuje neka od melodija sa tog albuma“.

.

“Street Hassle”

Minijaturna rok opera sa Ridovog istoimenog albuma (1978), počinje neobičnom gudačkom orkestracijom da bi potom prerasla u čistokrvni rok. Priča o požudi, smrti, mizoginiji i lažima uključuje čak i monolog Brusa Springstina, koji doduše nije bio potpisan na zvaničnom albumu.

.

“The Day John Kennedy Died”

Nakon što je proveo godine kako bi igradio lik antisocijalnog rokenrol čudaka, Rid je snimio album “The Blue Mask” (1982) i predstavio se svetu kao sasvim običan čovek. Ova pesma koja govori 22. novembru 1963, predstavlja odlično skiciranje neizbežne i tako stvarne smrti.

.

“Waves of Fear”

Na “The Blue Mask” albumu Rid je uvrstio i ovu četvorominutnu psihotičnu histeriju: dok se bend polako gasi, Rid i dalje viče: “Crazy with sweat / Spittle on my jaw.”

.

“I Love You, Suzanne”

Sa ovom pesmom na albumu “New Sensations” (1984), Rid je prihvatio ulogu zabavne pop zvezde, koju potom, samo kako on ume, vodi u sasvim novi pravac pevajući: “You try anything once / You try anything twice.”

.

“Strawman”

Priča o dva drugara, Njujorku i Ridu, nastavila se i na albumu “New York” (1989), a “Strawman” je svakako najbesnija i najbolja pesma sa albuma, puna stihova o društvenoj nejednakosti i nepravdama.

.

“Hello It’s Me”

Rid se za potrebe albuma “Songs for Drella” (1990) povezao sa Džonom Kejlom iz Velvet Undergrounda, snimajući izvanredan album u slavu Endija Vorhola. Većina pesama snimljena je iz Vorholove perspektive, što nije slučaj sa ovom koju je Rid direktno posvetio svom dugogodišnjem prijatelju.

.

“Egg Cream”

Još malo nostalgije za Bruklinom i još malo klasičnog Ridovog gitarskog zvuka servirano je publici kroz ovu pesmu sa albuma “Set the Twilight Reeling” (1996).

.

“Perfect Day”

Ova pesma prvo je objavljena na B-strani singla “Walk on the Wild Side”, ali je renesansu doživela tokom devedesetih kada je postala deo filma “Trainspotting”. Godinu dana kasnije, 1997, BBC je okupio Eltona Džona, Bona Voksa, Suzan Vegu, Dejvida Bouvija i mnoge druge kako bi snimio novu verziju pesme. Gle čuda, vrh top lista bio je osvojen na prečac.

.

“Like a Possum”

Centralno mesto Ridovog albuma “Ecstasy” (2000) zauzima ova osamnaestominutna pesma o životinjskim instinktima i potrebama čoveka, i njegovim ograničenjima. Dok Rid peva o još jednoj beskorisnoj noći, gitare slikaju njegove emocije tako jasno, kao na platnu.

.

“The View”

Pre dve godine Rid je sarađivao sa Metallicom na albumu “Lulu”, izazivajući razdor među fanovima kao kada je 1984. snimio reklamu za Hondine skutere. Ali najbolje pesme sa ovog albuma, poput “The View”, jasno pokazuju da je i u 69. godini Rid neprevažiđeni muzičar.

.

“Dirty Blvd.” / “White Light White Heat”

Za Bouvijev 50. rođendan, proslavljen 1997, Rid je ponovo izašao na scenu i legendarni dvojac je zajedno izveo pesme “Dirty Blvd.” (sa albuma “New York) i “White Light / White Heat” (sa istoimenog druggo albuma Velvet Underground), razmenjujući osmehe i upadice, pokazujući kako Ridova muzika, uprkos svemu, može biti izvor duboke i iskrene radosti.

Rolling Stone Music

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments