Ulogujte se / Kreirajte profil

Noć uoči…

Tema : Slike u paralelogramima

Oblast: Fruška Gora, 29 oktobar, oko ponoći i potencijalnog  „ kraja svijeta“.

Scena: Trpezarija sa kuhinjom, peć  na drva, velika pletena stolica za odmaranje, trpezarijski  sto sa stolicama, raštimovani televizor i stari radio.

Likovi: Autistični mladić, razmažena ljubopitljiva mačketina (.. od milja), i dvije žene u naviknutim apsurdima. Dugokosa, malo rasčupana je mladićeva mama, a njena saučesnica je melanholični poeta.

Radnja:  Za velikim stolom sjede: Luka i njegova mama, dok mačka i melanholična žena sjede pored peći osluškujući  blago kretanje atmosfere. Na stolu su još: čajevi, vino, crteži, tuševi, poezija, ostatci  hrane…Sa radija( po njihovom izboru prostire se klasična muzika), a sa potpuno utišanog televizora isijavaju slike  gdje mlade nade turbo –folka izvrgavaju sebe opštem ruglu i udaraju po našoj „ zdravoj“ pameti. Ali Lukin autizam nađe neki smisao u takvoj emisiji, pa i one( slike) uploviše u disharmoniju večeri. Dvije žene pripadajući samo djelimično prepoznatljivoj atmosferi, isčekuju vijesti o nadolazećem ( po objavi kataklizmičkom) uraganu, koji ide ka Njujorku. Dogokosa žena,  i onako apokaliptična,  već iz svijesti izvlači sva proročanstva o opštoj kataklizmi, stalno ih poredeći.. Dodatno je uplašena, jer tamo negdje postoji neko njoj veoma drag i ona ne prestaje pušiti i puniti sobu dimom. Melanholična žena, iako nepovjerljiva prema svakom kraju, pa i svijeta, počinje neplanski ulaziti u scenu „ žrtva prinošenja“, gdje joj se odnekud osmjehuju Tarkovski i Bunjuel.

Zaključak:  Neki umjetnici žive u istini, uprkos…!

za P.U.L.S.E   Olga Blažova Gajin – Vlašić


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.