Norman Foster – Torre Caja Madrid

Norman Foster – Torre Caja Madrid

Novi toranj za rukovodstvo najveće banke u Španiji, Torre Caja Madrid, iz iste je ‘familije’ tornjeva ser Normana Fostera,  kao što su toranj u Londonu, Swiss Re i toranj Commerzbanke u Frankfurtu, svojim fleksibilnim dizajnom okuplja na jednom mestu  rukovodstvo i veliki radni tim.

Zgrada banke ima 34 sprata i nalazi se na nekadašnjem prostoru koji je služio za trening fudbalerima kluba Real Madrid. Ceo prostor je predvidjen za izgradnju još nekoliko sličnih tornjeva poznatih svetskih arhitekata.

Pažljivo izabranom pozicijom, na širokom, prostranom  bulevaru  Paseo de la Castellana, koji zovu kičma Madrida, banka Caja Madrid je dobila maksimum kvaliteta i pogodnosti koje joj nudi odlično mesto. Kompozicijski, za zgradu se može reći da podseća na visoki svod koji uokvruje prostorije za uslužne delatnosti i prostor za cirkulaciju  na spratovima. U prizemlju,  atrijum sa zastakljenim zidom visokim 22m, obezbeđuje privatnost i vezu sa spoljnim svetom i dešavanjima na ulici a nastavlja se do mezanina gde je mali auditorijum.

Na vrhu zgrade je otvoren prostor koji je projektovan za eventualne turbine na vetar. Iako je toranj dizajniran za rukovodstvo Caja Madrid banke, fleksibilnost dizajna omogucava izdavanje jednog dela prostora u budućnosti.

Fleksibilnost dizajna se ogleda i u stratergiji koja je korišćena najpre za zgradu banke u Hongkongu. Kreiranjem neisprekidanih podnih ploča povrsine 112m2, vertikalnom cirkulacijom koja zauzima minimalan prostor, a zahvaljujući inteligentno zamišljenom rešenju sa nekoliko liftova nego što je uobičajeno, pametnim strateškim rešenjima za električni i vodovodni sistem, pomoćno stepenište i sanitarije koje su pozicionirane tako da zaklanjaju direktan izvor sunčane svetlosti sa zapada i istoka, omogućili su  spektakularan pogled na planine Sierra de Guadarrama ka severu i centar Madrida na jugu.

Tekstovi o arhitekturi na portalu P.U.L.S.E

 
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments