O razvoju baletske umetnosti i njenim odlikama

Prema istraživanjima ruskog istoričara baleta, Vere Krasovske, evropski balet je nastao u doba renesanse iz dvorskih plesova. Prvo baletsko delo je bilo izvedeno u Torinu 1489. za vreme svadbene gozbe milanskog vojvode Galeaca i Izabele Aragonske Sto godina nakon ove čuvene svadbe, izveden je prvi pravi balet u Francuskoj. Bio je to „Kraljičin komični balet“ („Ballet comique de la riene“), koji je po nalogu Anrija III (Henri III) komponovao poznati italijanski violinista Baltazarini (Balthazar de Beaujoyeux), poznatiji pod nazivom „Lepi veseljak“. Luj XIV je 1661., osnovao prvu Kraljevsku plesnu akademiju u Francuskoj, poznatu kao „Academie de Dance“. U XIV i XV veku nastao je proces formiranja baletskih igara na osnovu narodnih igara.

13077166_1044492612284870_918512912_n

Tokom XVII veka, Žan Žorž i Gasparo Anđolini su odvojeno razvili dramski balet (ballet d’action), da bi plesnim koracima i mimikom ispričali priču, dok je značajnom razvoju baleta početkom XIX veka doprineli su plesovi balerina u špic patikama, čime se stiče utisak kao da one „lebde po pozornici” i pojava primabalerine. Prve primabalerine su bile: Marija Taljoni i Fani Elsler. Krajem XIX i početkom XX veka Rusija postaje centar baleta, kroz inovatore kao što su bili Sergej Đagiljev, Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, Marijus Petipa i Mihail Fokin.

Danas se baletske predstave sastoje iz niza strogo utvrđenih koraka, okreta i skokova, odnosno poza, povezanih u celine, koje su prilagođene pojedinim muzičkim frazama. U klasičnom baletu, ples balerina i baletskih plesača se razlikuje. Tome je najviše doprineo čuveni koreograf i pedagog Marius Petipa, uvođenjem „kavaljerskog plesa“ i „rokoko žene-balerine“, pod jakim uticajem rokoko stila, u vremenu u kom je živeo. Bitne karakteristike baleta su klasične varijacije jednog plesača, soliste, koje se koriste da bi se istakla njegova virtuoznost i sposobnost.

13020043_1044492632284868_701977628_n

.

O dečijem baletu i Festivalu

Danas u svetu postoji mnogo baletskih škola, gde se ,,stvaraju” profesionalni baletski igrači, koji čije školovanje traje minimum 8 do 9 godina, da bi zaigrali na velikim pozornicama. Baletska škola se upisuje sa 10 ili 11 godina, kada se na prijemnom ispitu selektuju deca, koja imaju psihofizičke predispozicije da se nose sa ovom zahtevnom profesijom. Ipak, deca, a naročito devojčice, jako vole ovu umetnost i ne retko već sa 3-4 godine započinju sa svojim prvim baletskim koracima u nekom od baletskih studija u njihovoj blizini. Balet je idealan za razvoj dece, zbog čega roditelji često u tako ranom period upravo biraju ovu aktivnost za svoje dete, jer balet: razvija gipkost, jača mišiće, podstiče pravilno držanje, razvija sluh i scensko ophođenje, Takođe, mali igrači na času baleta uče se disciplini, koncentraciji i upornosti, a neretko deca imaju vrlo rano mogućnost da zaigraju na velikim scenama u okviru dečijih baletskih predstava.

U našoj zemlji ima puno baletskih studija i školica, ali s druge strane jako malo profesionalnih škola gde bi deca mogla da se dalje ozbiljnije školuju, pa se neretko talentovana deca vrlo rano odluče za školovanje u inostranstvu. Takođe, ista je situacija kada su u pitanju manifestacije posvećene ovoj umetnosti, te su danas baletski festivali i baletske predstave za najmlađe retka pojava i nešto čime se svi uvek obraduju.

13077244_1044492615618203_95707962_n

bcanapflug.com

2. Dečiji Baletski Festival

Jedan od novijihfestivala, koji je uspeo da okupi jako veliki broj baletskih škola i studija iz čitave zemlje, je Dečiji baletski festival, čiji je organizator Baletski centar ,,Ana Pflug” koji se održava tradicionalno svake godine povodom obeležavanja Svetskog dana igre CID UNESCO. Ovaj Festival je namenjen deci uzrasta 5 do 14 godina i usmeren je na negovanje klasične baletske umetnosti, a kao takav dobio je i podršku od strane Minsitarstva kulture i informisanja republike Srbije. Ove godine Festival će se održati 28. 4. 2016. u Dečijem kulturnom centru Beograd i okupiće preko 450 učesnika iz 22 baletske škole i studija iz Srbije.

U našoj školi baleta radim kao nastavnik i koreograf, sa dečicom uzrasta od 3 do 11 godina, a od ove godine u saradnji sa Baletskom školom u Novom Sadu, započećemo sa pripremom dece za polaganje ispita na nivou osnovnog baletskog obrazovanja, uzrasta od 11 do 14 godina. Poziv baletskog pedagoga je vrlo zahtevan posao, ali s druge strane jako kreativan i neograničavajući posao, u kome se čovek može osećati slobodno i korisno.

Za P.U.L.S.E Ana Pflug

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
mirjana-adi
mirjana-adi
4 years ago

Izvanredan tekst o istorijatu baleta sa malom napomenom da je u Torinu bio u pitanju BAL u okviru svadbene svečanosti a pravi prvi BALET koji je zabeležen kao takav jeste “Kra-ljičin šaljivi balet”. Zatim, vrlo je važno reći celo ime čuvenog Francuza po kome je poznat: Žan Žorž NOVER (Jean Georeges NOVERRE), baletski igrač,koreograf i pisac slavnih “Pisama o plesu i baletu”(1760),kapitalno delo za budućnost ove umetnosti.

Ana Pflug
4 years ago

Draga Madam,
ovaj tekst je samo deo kompletnog teksta, koji sam pisala u okviru svog diplomskog rada na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, pa su izvučene samo neke sekvence za potrebe ovog teksta… Ali naravno, nikad neće biti dovoljno reči i osećanja kada govorimo o baletskoj umetnosti! Puno pozdrava za Vas i vidimo se na Festivalu.

Evo i ostatka teksta o razvoju klasičnog baleta:
http://bcanapflug.com/klasican-balet/