Otvorena izložba “Prosvetni i kulturni život Slovaka izmežu dva svetska rata” u Arhivu Vojvodine

U galerijskom prostoru Arhiva Vojvodine u Novom Sadu u sredu 7. avgusta otvorena je izložba “Prosvetni i kulturni život Slovaka između dva svetska rata u Bačkom Petrovcu”. Izložba je organizovana povodom jubileja – stogodišnjice održavanja Slovačkih narodnih svečanosti, osnivanje gimnazije “Jan Kolar” i štamparije u Bačkom Petrovcu

Pozdravnu reč posetiocima uputio je dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine u Novom Sadu koji je istakao da je ovom prilikom prvi put napravljena multimedijalna tematska izložba.

 

„Kroz arhivske dokumente, fotografije i umetničke slike napravili smo priču o sto godina najvažnijih slovačkih institucija na prostoru Srbije. Radujem se i nadam se da ćemo ne samo danas na otvaranju izložbe imati osećaj i značaj koji slovačka kultura ima ne samo za svoj narod i identitet nego uopšte za celu našu društvenu zajednicu“, rekao je Kuzmanović, poručujući da se nada da će ovo biti dobar primer kako treba pristupiti istraživanju arhivske građe.

 

Izložbu je otvorila Libuška Lakatoševa, predsednica Nacionalnog saveta Slovaka u Srbiji koja je izjavila da je ovo prva manifestacija koja se održava ove nedelje u okviru Slovačkih narodnih svečanosti – nacionalnog praznika Slovaka.

„Direktor Arhiva Vojvodine sa svojim saradnicima je istakao tri insitucije koje su nama značajne i važne jubeleje koje ove godine obeležavamo, među kojima je i stogodišnjica održavanja Slovačkih narodnih svečanosti u Srbiji“, istakla je Lakatoševa.

Na otvaranju su prisustvovali i Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine i Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada koji su učestvovali u stvaranju izložbe.

Za posetioce postavka izložbe će biti otvorena do 20. septembra.

Архив Војводине

0 0 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments