Pasha – Пасха

PashaII_bymajloV

XB2010_Pasha_bymajloV

Pasha je, kao što sam već napomenula, tradicionalno rusko jelo koje se pravi samo jednom u godini i to na najveći hrišćanski praznik Pashi – Pasah – Vaskrsenje Gospodnje!

Piramidalni oblik ovog osobenog slatkog jela od sira simbolikom podseća na grob Isusa Hrista pa se tradicionalno pravi u specifičnim drvenim ili plastičnim kalupima zvanim  pasočnica – пасочница –

zaCosmo_bymajloV

 na čijim se stranicama simbolično, slovima i crtežima, izražava stradanje Isusovo!  

Za izradu pashe se koristi najkvalitetniji mladi neslani sir kao specifična osnova ovog slatkog jela a potrebno je:

* 1 žumance, 1/2 kašicice vanilin ekstrakta i 75 gr prah šećera umutiti na pari do guste mase (oko 5-6 minuta) tj. sve dok masa ne pobeli ali da se ne zalepi za zidove posude
* posebno umutiti 2 dl slatke pavlake na ledu (posuda s ledom preko posuda s pavlakom)

* ukuvanu masu skinuti s pare, nastaviti mućenje mikserom sve dok se potpuno ne ohladi.
Za vreme mućenja postepeno u smesu porciono dodavati 250 gr mladog sira i 75 gr kisele pavlake. Posudu s dobro umućenom smesom od sira staviti u frižider

* sada posudu sa sirom staviti na led, umešati u sir umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjediniti muteći mikserom

* na kraju u pashu dodati 150 gr kandiranog voća i 25 gr suvog groždja, prethodno natopljenog u konjaku pa ocedjenog na papiru i koricu od 1/2 limuna (limun držati u toploj vodi najmanje 2 sata da se dobro opere, češće menjajući vodu), sve promešati držeci posudu i dalje na ledu

* pasočnicu ili piramidalnu rupičastu posudu obložiti sterilnom gazom, sipati spremljenu sirnu smesu, prekriti gazom i pak folijom, preko opteretiti “tegom”, ostaviti u frižideru da se pasha dobro ocedi od viška vode i ohladi

PashaII_kulic_bymajloV

 * s pashe prvo skinuti “teg”, zatim foliju i gornji sloj gaze, pažljivo je premestiti – preokrenuti na tanjir na kome će se posluživati, skinuti posudu i ostatak gaze, ukrasiti po želji

PashaII_1bymajloV

PashaXB_bymajloV

XB_Pasha_bymajloV

 Priloženu pashu možete proporcionalno uvećavati a odnos je:

 na 250 gr mladog sira

1 žumance i

1-2 dl slatke pavlake

(slatka pavlaka se može zameniti jednim delom razmekšanog putera)

U nedostatku tečne vanile koristiti konjak

(u kome se natapalo kandirano voće)

 

:*

Uživajte!

 za P.U.L.S.E/ Vera Momčilović

0 0 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Snežana Moračić
Snežana Moračić
11 years ago

uh, majloV!
jeste da je sa zakasnjenjem, ali ja ne bih imala nista protiv da pashu jedem svakog dana u godini.