Ulogujte se / Kreirajte profil

‘Pasivno stanovanje’ u ecopolisima

Sa klimatskim promenama usled globalnog zagrevanja i prirodnim nepogodama koje su u poslednje vreme potresle Zemlju /Haiti, New Orleans, Tailand/, arhitekte i dizajneri su započeli agresivnije i ozbiljnije da razmišljaju o novom urbanom ekološkom sistemu za futuristički dizajn, kompleksima za stanovanje koji su u pravom smislu reči bio-mimikrije, sa specijalno projektovanim zgradama zasnovanim na fleksibilnosti u kojima se odvija zivot u samoodrživom i dobro izolovanom projektu. Imamo primere: Stokholm, Hammaraby Sjöstad, projekat Masdar u Abu Dabiju, Habitat Buildings Moshe Safdie i td.

Medjutim, vizionarstvo i spektakularna kreativnost belgijskog arhitekte Vincenta Callebautija/ poznat po ranijem predloženom projektu futurističkog plivajućeg ecopolisa Lilypad, floating city, koji je kompletno opremljen za život sa svojom lokalnom florom i faunom, ekosistemom, utočiste za 50.000 klimatskih izbeglica /

zaintrigirali su ponovo javnost njegovim najnovijim urbanim projektom za Haiti, pod nazivom Coral Reef.

Kada imate situaciju kao u Haitiju, gde je ogroman procenat stanovništva ostao bez krova nad glavom, jedini način brzog stambenog rešenja, a da pritom dizajn bude i efektivan i jeftin, je masovna proizvodnja prefabrikovanih kuća, novi-stari izum koji su još Modernisti videli kao logičan razvoj i posledicu industrijalizacije. /O sličnom projektu, iz skorije prošlosti, je P.U.L.S.E pisao u eseju o Kurokawinom projektu Nikagin Capsule Tower u Tokiju – toranj sastavljen iz tipskih jedinica – prefabrikovanih betonskih kapsula, 1972. godine./

Coral Reef je utopijsko eko selo inspirisano, kako mu i sam naziv kaže, koralnim grebenom. Modularni, lako transportni objekti za oko 1000 familija bi se prema potrebi dodavali, a koristila bi se energetski efikasna infrastruktura samoobnovljive energije sa solarnim ćelijama i turbinama na vetar. Prikupljeni bio-otpad bi se reciklirao i pretvarao u vodu, biogas i td… Naravno, to podrazumeva i korišćenje organske hrane i nošenje odeće od ekološki prihvatljivih materijala. Modularni objekti bi obezbedjivali svakoj familiji obradiv deo zemljišta sa lokalnom florom i faunom.Voda bi se filtrirala i reciklirala, a naselje bi presecali veštački napravljeni kanali sa morskom vodom koja bi se filtrirala i koristila za piće i navodnjavanje i ponovo reciklirala u okean. Ovaj projekat, kao i njemu slični projekti izaziva različite reakcije i kritike, pogotovu ako se u njemu prepozna i neskriveni dizajnerski ego star arhitekte. Evo kako bi, po crtežima i planu Vincenta Callebauta izgledao projekat za eco selo za Haiti:

Eco selo bi bilo povezano sa kopnom, a modularni objekti bi se dodavali prema potrebi.

Veštački kanali izmedju dva reda modularnih jedinica za stanovanje koristili bi se za piće i navodnjavanje lokalne flore i faune.

Konfiguracija modularnog objekta obezbedjuje  porodici deo zemljišta koji bi koristili za proizvodnju hrane.

Vertikalne farme, hidrofonićne bašte, ili ‘morske farme’ u ovom slučaju,  koristile bi vodu iz okeana koja bi se filtrirala u vodu za piće i  navodnjavanje useva.

Kompletan kompleks za stanovanje bio bi karboinski neutralan, sa samoobnovljivom energijom.

Energija bi se skupljala iz solarnih panela, horizontalnih i vertikalnih turbina na vetar koje bi pretvarale energiju u el.struju.

Koncept talasastog modularnog projekta je zamišljen kao duplex za jednu familiju koji ima izlaz na obe strane.

Krov bi služio kao organski prostor za baštu gde bi se gajili usevi za potrebe jednog domaćinstva. Dizajn omogućava dodavanje stambenih jedinica, a gotovi moduli isporučuju se do mesta postavljanja.

Modularni objekti za stanovanje bili bi napravljeni od metalne konstrukcije , a fasada od tropskog drveta.

Coral Reef je prototip projekta sa pozitivnim i dinamičnim rešenjem za zaštitu životne sredine i kvalitetnije i sigurnije stanovanje u oblastima pogodjenim prirodnim nepogodama.

Za P.U.L.S.E / Snežana Moračić

 •  
 •  
 •  
 •  3 komentara na tekst ‘Pasivno stanovanje’ u ecopolisima

 1. Bojan

  22/02/2011 at 15:44

  Sneki, always a step ahead of the rest of us:)… Ovo sa alternativnim naseljima je toliko inovativna prica da me je odavno zainteresovala, doduse na strogo teorijskom nivou (i strogo SF, jer smatram da to nece jos dugo ugledati svetlost dana, to sto sam naucio o seastead-konceptima, prateci – povremeno, doduse – ovo sto radi Patri Friedman). Ali nisam imao pojma da se time bave i mejnstrim-arhitekte i sada vec industrija. Friedman i ta njegova ekipa pate od nedostatka finansija (valjda im je s nekom pocetnom lovom uleteo suosnivac PayPal-a). Ali njihova ideja je prevashodno politicka: napraviti seastead-naselja u medjunarodnim vodama, dakle, intentional community podignute na, de facto, drzavni nivo. Patri, naravno, kao libertarijanac (unuk Miltonov), drzi do tih libertarijansko-utopistickih koncepata koji u teoriji rade. Tehnicki, za tu pricu, samoodrzivih seastead-ova, fali elemenata koji se mogu dostici, ali i dalje to ekonomski i infrastrukturno previse gravitira kopnu pa je costs&benefits analiza nepovoljna. Ali mislim da ce neka makar eksperimentalna varijanta toga zaziveti (sto, naravno, drzave, pogotovo ove koje kontrolisu okeane, nece docekati s radoscu, a i univerzum mogucnosti je tu stvarno zastrasujuci u teoriji, ko sve i zasto moze da organizuje seastead-e). Odlicno pripremljen tekst, ajd’ malo opsirnije ako imas jos stagod i ako te ne mrzi (a mogao bi i Boban s nekim strucnim misljenjem da uleti)

 2. Snežana Moračić

  25/02/2011 at 02:25

  da, da, znam za fascinantnu viziju friedmana. impresivno, mlad covek, odlican ‘pedigre’ , vazni sponzori, mislim da je ovaj iz paypala uleteo sa @$1mil. mnogi tu njegovu viziju ‘nove civilizacije’ zovu utopijskom, ja joj nekako vidim skoru buducnost, bez obzira na politicku obojenost, ideja je fascinantna, fantasticna; zamisli okeane pune, ne sa brodovima, vec sa plovecim gradovima, koji prizor na sred okeana.

  on je angazovao inzinjere, razne strucnjake tako da ti njegovi tzv.aquatic homesteads, nisu na nekim razmisljanjima i crtezima i planovima…

  a sto se ecopolisa tice, to je jos bliskija buducnost; pojedinacne zgrade u njujorku i po evropi uveliko zive od ‘samoizdrzavanja’ u nekim segmentima, solarna energija koja se prikuplja, turbine na vetar i te male ‘farme’ na krovovima, tako da svi ovi planovi Vincenta Callebautija, sa jos dodatnim razradama, da se vrlo brzo i ostvare.
  a sam dizaj ovog projekta za haiti, mislim da tu ne moze da se izbegne slicnost sa ‘lego kocke’ dizajnom iz prostog razloga sto su to mobilne, prefabrikovane jedinice koje se instaliraju, po potrebi sire, oduzimaju i td…

 3. lenjamin

  12/09/2013 at 17:23

  hvala vam Snezana na zanimljivom clanku, i sigurno sve znacajnijoj tematici u okviru arhitektonskog delovanja- odrzivom razvoju
  s tim u vezi jedna sitna primedba, ako se slazete, projekat Moshe Safdia- Habitat 67 nema bas puno dodirnih tacaka sa ekoloskom samoodrzivoscu, cak naprotiv, cest je primer izuzetno loseg odnosa zapremine i povrsine spoljnog omotaca preko kog trpi izuzetne propuste na polju temperaturne stablinosti

Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.