Pavlova torta, “instalacija a la majloV”

Pavlova torta, “instalacija a la majloV”

tortaPavlova1_bymajloV

Kada je nekome životni put zacrtan od trenutka rodjenja, onda je to dar božiji.
Rodila se kao nedonošče pa su je ušuškavali perjem i vatom da bi se njeno maleno telo lakše prilagodjavalo novoj sredini. Njena majka je, iako siromašna pralja, svoju nežnu pahuljicu brižno negovala i čuvala. Kad je stasala i ojačala započinje svoj elegantni pohod na baletske podijume celog sveta.

Očaravala je gde god da se pojavi krhkom naturom i neprevazidjeno skladnom figurom.
Trepetavu baletsku ulogu “umirućeg labuda” je svojom improvizacijom, od 130 sekundi, dovela do savršenstva po čemu će je pamtiti ceo umetnički svet.
O Ani Pavlovoj je mnogo toga napisano, a njen tajnovito tanani život i danas izaziva i golica maštu.

Snažan utisak koji je ostavljala na ljude zadreo je i u oblast kulinarstva pa je čuveni kuvar njoj u čast izmislio i oformio desert koji i izgledom podseća na “umirućeg labude s krvavom mrljom”, baš kao što je i u baletskoj predstavi odigrano.

ana

Bela packa s krvavo rubin crvenom kopicom i asocijativno nas danas podseća, gledajući na *Tortu “Pavlova”, na umirućeg labuda u njenoj interpretaciji!

Desert “PAVLOVA”

-175 gr prah šecera umutiti s 3 belanca,

1 kašičicom belog vinskog ili voćnog sirćeta,

1 kašičicom jestivog skroba, umutiti po francuskom načinu za pravljenje – fr. meringue-a, rus. merenga, it. meringa, nem. baiser-a
-od smese formirati “gnezdo” dijametra 20 cm, visine 6 cm,

ispeći da ostane belo pri temperaturi od 150 C 1 sat (ili nižoj temperaturi 120-130 C)

-iskljušiti rernu, a “gnezdo” ostavite u rerni sve dok se potpuno ne ohladi
-na 1 sat do služenja torte, ne ranije, umutiti od 3 dl slatke pavlake šlag, njime napuniti “gnezdo” a preko dodati voće po izboru (jagode, maline, borovnice, ribizle)
-tortu ukrasiti voćem umočenim u sneg od belanaca provučenim kroz prah šećer, stvorivši tzv. efekat “inje”

tortaPavlova2_bymajloV

tortaPavlova3_bymajloV

Приятного аппетита!

Za P.U.L.S.E / Vera Momčilović

Tekstovi o društvu na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Snezana Moracic
Snezana Moracic
14 years ago

majlov, ovo je iz serije ciste dekadencije.
jednom sam napravila ustupak pa sam probala minijaturnu verziju pavlove, sa-vr-se-no.
kada napravis onaj chocolate molten ili french croquembouche, prosledi, to se ne propusta nikako