Pesnik nad pesnicima

Pesnik nad pesnicima – Dugo su kralja mučila teška pitanja. Pitanja o postanku, sudbini i kraju sveta. Pitanja o Tvorcu, o onom Prvom. Jednom prilikom na dvoru ga obavestiše da postoji neki stari rabin, mudar čovek, čovek koji zna odgovor na Pitanje i koji će vladaru olakšati muke. Tako kralj odluči i naredi da nađu rabina i dovedu ga u palatu. Ne prođe puno vremena te uvedoše učenjaka u odaje vladara. Kralj ga ubrzo udostoji i svog prisustva i pred svim svojim zvaničnicima, i dvorskim slugama, direktno upita rabina:

Kako možeš biti siguran u postojanje Tvorca, Jedinog?

Rabin s punim poštovanjem zamoli kralja da na kratko napusti prostoriju ukoliko želi da čuje njegov odgovor na postavljeno pitanje. Kralj sa skupinom napusti odaje, ostavivši starca samog. Na stolu u prostoriji, u kojoj rabin bejaše, nalazilo se nešto mastila, kao i par listova neiskorišćenog papira. Za to kratko vreme, dok beše sam, sede i napisa vrlo lepu kratku pesmu. Pesmu izuzetne snage i lepote. Nekoliko minuta potom kralj otvori vrata i ponovo uđe. Primeti na stolu papir na kome beše još svežeg mastila. Uze komad hartije te pročita rabinovu pesmu i veoma mu se dopade. Stade hvaliti mudrog čoveka za umeće koje ovaj pokaza za tako kratko vreme samovanja. Starac odgovori da ništa od toga on nije napisao te da ne zaslužuje pohvale koje dobija, već da je samo uzeo bocu mastila i prolio ga po papiru, te se slova od mastila sama od sebe uobličiše i, gle, u reči rasporediše. Načinivši tu predivnu poemu.

Vladar, čuvši to, poče da ismeva rabina. On odbi takav odgovor, tvrdeći da je nemoguće da tek tako proliveno mastilo samo od sebe formira slova, da se slova udruže u reči, a da reči načine čitave rečenice i to još u formi prekrasne pesme. Ali rabin odgovori:

Tu i leži odgovor koji tražiš. Ako misliš da prosuto mastilo ne može oformiti ovakvo delo, bez učešća ruke pesnika, tako ni svet, ni univerzum koji je beskrajno kompleksniji od jedne pesme, ne može biti stvoren sam od sebe, bez ruke Vrhovnog Pesnika, Tvorca!

.

Chovot HaLevavot (חובות הלבבות) (1:6) 

Bahya ben Joseph ibn Pakuda

.

Za P.U.L.S.E priredio / Dražen Pekušić

Sajt ARSmagine.com

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments