Ulogujte se / Kreirajte profil

Planking, bizarna igra ili umetnička instalacija?

Ako ste od onih koji bi da se bave sportom koji ne  zahteva veliku fizičku aktivnost, već  kreativnost i u nekim situacijama i hrabrost, onda ste spremni za najnovije bizarno ludilo koje je zahvatilo svet/Australiju i Evropu najviše/ koje se zove ‘planking’ ili ležiš-kao klada- potrbuške-na-najneobičnijim-javnim–mestima. Ovu igru, koja je postala vrlo popularna medju dvadesetogodišnjacima širom sveta, izmislili su  pre nekoliko godina Englezi : Gary Clarkson i Christian Langdon, naravno, iz čiste dosade.

Planking ima i svoja pravila : leži se potrbuške u pozi kao da stojite uspravno samo što ste u ležećem položaju, sa rukama tik uz bokove i ispruženim nogama. Uspešan ‘planking’ se smatra ako zadovoljava tri kategorije : da je mesto javno, kreativnost izbora mesta i koliki je broj posmatrača i učesnika, što više, to bolje.

Za razliku od ‘flash mobbinga’, planking ne reklamiraju reklamne agencije i korporativni mediji, što ne znači da neće uskoro da postane kolektivna predstava na globalnom nivou.

[youtube]IDABZq1xVDU[/youtube]

U zadnjih nekoliko godina, kada se planking našao na Internetu i postao mainstream, dobio je na FB 104.000 prijatelja.

Nažalost, i ova igra je dobila i svoju prvu žrtvu. Tragična smrt 20-to godišnjeg Actona Bealea iz Brizbejna, kada je pokušao planking na sedmom spratu na  ogradi od svoje terase, odvela ga je u smrt, ali nije smanjila interesovanje za planking. Na FB u Australiji je posle njegove smrti broj članova od 116.000  skočio na 145.000. Postaviti što opasniju i što neobicniju fotografiju svog plankinga na FB je postala opsesija.

Plunking nije samo izazov za mlade u ranim dvadesetim godinama. Plunking su probali i sportisti na terenu i u televizijskim emisijama za vreme čitanja vesti kao i starije osobe mladalačkog i avanturističkog duha.

Bealova smrt se desila samo posle nekoliko dana kada je uhapšen mladić koji je izabrao krov policijskih kola za planking.

Šta je planking? Opasan sport koji promoviše glupost? Hobi? Individualnu kreativnost i hrabrost? Zabavna, atraktivna igra. Izazov?  Revolt? Umetnička instalacija koja traje nekoliko minuta, dovoljno da mobilnim telefonom uslikate anonimnog ‘plunkera’?

‘Osećam  se glupo i neprijatno, ali u isto vreme i odvažno’, izjavio je jedan anonimni učesnik.

25 maj je proglašen za nacionalni Planking Day.

Planking je zamišljen kao bezazlen i zanimljiv sport koji stimuliše kreativnost. Medjutim, kreativnost individualaca često prelazi granice sigurnosti, pa se planking dešava na kamilama, na kolima u pokretu, prometnim ulicama, šinama i td.

Sledi inspirativna galerija anonimnih učesnika plankinga.

ovo se ne preporučuje kao inspiracija!

Radiohead su još u svom spotu  iz 2003. koristili su planking za koncept njihove pesme  Just.

httpv://www.youtube.com/watch?v=-_qMagfZtv8

Za P.U.L.S.E /  Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.