Ulogujte se / Kreirajte profil

Politička elita i naš George Clooney

world leaderVećina fotografija je napravljena za pet dana u malom studiju , u tzv. ‘zelenoj sobi’ u Ujedinjenim Nacijama, izuzev Obaminog portreta koga je Platon, fotograf za New Yorker slikao ranije. Obama je odbio da sedi i pozira Platonu.

Pre dva meseca, septembra 2009,  kada su se svetski lideri sastali u New York City-ju u Ujedinjenim Nacijama, fotograf Platon nije gubio ni trenutka videvši mogućnost da tako okupljene lidere pojedinačno i fotografiše. Nije bilo jednostavno najmoćnije i najzaposlenije ljude na svetu naterati da sednu i strpljivo poziraju.

Zaista impresivan portfolio za jednog fotografa The New Yorker magazina.

Evo ga deo intervjua koji je dao za lokalnu radio stanicu :

Q: Da li je teško bilo ubediti sve lidere da poziraju? Pretpostavljam da je poziranje prava reč? Da li je bilo teško fizički ih naterati da sednu ispred vaše kamere?

Platon : Naučio sam s vremenom da ne možete da tražite i očekujete usluge od ljudi. Morate ih inspirisati i zainteresovati za projekat. Ja sam zaista imao sreče i privilegiju da su mi dozvolili da  instaliram improvizovani studio u Ujedinjenim Nacijama gde baš nisu blagonakloni prema fotografima, i ne samo da nisu blagonakloni nego u istoriji Ujedinjenih Nacija nijednom fotografu nije omogucen pristup. Dobio sam taman toliko vremena da napravim dve fotografije svakog od njih.

Q: Šta ste im tačno rekli?

Platon : Mnogo sam naučio o ljudima posmatrajući njihov govor tela, i došao sam do zaključka da ako ste sigurni u sebe, prijateljski raspoloženi i direktni i otvoreni u svom ponašanju i namerama, neću imati nekih naročitih  poteškoća da se rukujem sa svetskim liderima i povedem ih u studio.

Q: Rukovali ste se i oni su krenuli sa vama?

Platon : Šarm vas može svuda odvesti.

Q: Pričajmo malo o fotografijama. Započeli ste sa Makhoudom Ahmadinejadom. Izgleda da ste kod njega istakli najinteresantniji detalj , njegove oči.

Platon : Ahmadinejad je zaista bizarno iskustvo. On je vrlo nizak čovek. I vrlo detinjast, čitavo vreme se smejuljio.

Q: Smejuljio se?

Platon : Da. Kao mladić.Medjutim, ogromna pratnja oko njega nije delovala detinjasto uopšte. Fascinatno za mene je upravo taj detinjasti izraz očiju koji sam uspeo da uhvatim.

Q: Zbog čega se Jacob Zuma tako smeje?

Platon : Verovatno se smeje meni. Znate, za te ljude je poziranje gore nego da su otišli kod zubara. Ja čitavo vreme vičem : Gledajte u kameru. Odlično, ostanite tako, ne pomerajte se. Tako da ih ja zaista motivišem i provociram ali ne agresivno, vec sa puno entuzijazma, tako da niko od njih nije povredjen, možda su malo zbunjeni. Zaista, niko se ne obraća svetskom lideru na takav način.

Q; Znači Jacob Zuma, Predsednik Južne Afrike smeje se vama?

Platon : Da, definitivno se smeje meni.

Q: Koliko ste puta slikali svetskog lidera da biste dobili krajnji rezultat koji vas je zadovoljio?

Platon : Zavisi. Neki su mi dozvolili samo 15-10 minuta svog vremena. Neki nisu želeli uopšte da poziraju. Sarkozy je bio tako nevaspitan i grub i vrlo agresivan prema meni. To me je strašno iznenadilo. Kada sam mu prišao da se rukujem sa njim on je jednostavno odbio da mi pruži ruku. Onda je prokomentarisao nešto na francuskom moj studio  i izašao mašući rukom iznad glave, opet rekavši nesto na francuskom.

Q; Koja vam se fotografija najviše svidja?

Platon : Gadafijeva. Svidja mi se Gadafi baš zbog te svoje divne odore. I uopšte iskustvo koje sam imao slikajuci ga je neprocenjivo. On se bukvalno kretao usporeno i to se sve dešavalo u isto vreme dok je Obamina Tajna sluzba bila baš do mene. Tako da je to bila neka vrsta show-a izmedju Gadafija i Bele kuce, a ja sam bio kao neka igračka izmedju. Interesantno je da nisam mogao uopšte da mu vidim oči, kao dva tamna proreza, tako da ne znate šta u stvari misli.

Q; Pa čestitamo vam na ovom zaista  izvanrednom iskustvu. Hvala Vam puno na vremenu koje ste proveli sa nama.

Platon : Hvala vama.

Ostatak teksta i interaktivni Platonov portfolio  na The New Yorker stranici http://www.newyorker.com/online/multimedia/2009/12/07/091207_audioslideshow_platoni

Ako kliknete na svaku fotografiju lidera čuće te i Platonov komentar  o njegovom  iskustvu i impresijama koje je imao dok ih je fotografisao.

Naravno, tu je i naš Predsednik, gospodin Tadić, poznatiji kao srpski George Clooney.

za P.U.L.S.E/ Snezana Moracic

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.