Ponekad je poljubac samo poljubac

Ulogujte se / Kreirajte profil

Ponekad je poljubac samo poljubac

.

Become a Patron!

.

Beneton je poznat po svojim kontroverznim reklamama sa društveno-političkim porukama koje prodaju njihove proizvode uspešno po svetu. Njihova najnovija kampanja, Unhate, koja je krenula 16. novembra ne prestaje da izaziva različite reakcije i kritike u javnosti.

Ideja za Unhate kampanju je krenula od čuvenog murala sa berlinskog zida na kome se u prijateljskom zagrljaju ljube tadašnji sovjetski predsednik Leonid Brežnjev i istočno nemački predsednik Erih Honeker. Mural je inpirisan njihovim susretom iz 1979. godine.

Unhate projekat reflektuje Benetonovu želju da učestvuje i da na neki način utiče na svetsku finansijsku krizu i širi pozitivnu energiju animirajući svetsku javnost, naročito omladinu, medij, internet i ostale digitalne aplikacije. Kampanja ima za cilj da širi otvorenu demokratiju koja ne priznaje fizičke, političke, društvene i ideološke granice.

Centralna tema je poljubac, najuniverzalniji simbol ljubavi. Na namontiranim fotografijama  najuticajniji svetski politički lideri se ljube u usta: Papa Benedikt XVI sa Ahmedom Mohamedom el-Tajebom, Barak Obama i predsednik Venecuele Čavez, Barak Obama i kineski predsednik Hu Jintao, palestinski predsednik Mahmud Abaz i izraelski predsednik vlade Bendžamin Netanjahu, nemačka predsednica vlade Angela Merkel i  francuski predsednik Nikolas Sarkozi, predsednik Severne Koreje i predsednik Južne Koreje.

Kampanja je najviše pogodila Vatikan. Vatikan smatra da je reklama na kojoj se Papa ljubi sa Ahmedom Mohamedom provokativna i nepristojna pa je Beneton morao da je povuče.

Predstavnici Bele kuće su takodje izrazili nezadovoljstvo i nazvali kampanju provokativnom.

Kampanja je vidjena u Parizu, Njujorku, Tel Avivu i Milanu.

Kao deo kampanje snimljen je Unhate kratak film francuskog režisera Lorena Čaneza koji prikazuje ravnotežu i kompleksno prožimanje izmedju ljubavi i mržnje i potrebe da ljubav pobedi.

[youtube]qImJFg5dgTE[/youtube]

Za P.U.L.S.E  /Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.