Poemanija traje decenijama

Poemanija

Od 1949. do 2009. svake godine, 19. januara,  na rođendan Edgara Alana Poa/1809 – 1849/, u 11 sati uveče  pojavio bi se misteriozni posetilac, poznatiji kao Poe Toaster, obučen u crno, sa crnim šeširom velikog oboda, crnim dugim šalom koji mu je skrivao lice i crnim štapom da bi priredio mali, ceremonijalni obred na grobu gde je sahranjen E.A.Po, u Baltimoru, Merilend.

Na grob bi položio tri crvene ruze: jedna za Poovu tetku -koja mu je bila i tašta, Mariju Klem, druga ruža za Poevu rodjaku -koja mu je bila žena, Virdžiniju Klem i treća za Poa –  sahranjeni u zajedničkoj grobnici –  i polupraznu flašu francuskog konjaka, ponekad poruku napisanu na papiriću. Ceremonija je obično trajala kratko i enigmatični posetilac bi nestao u mraku i otišao u nepoznatom pravcu. Sa pristojne daljine, da ne remete svečani obred, grupa poštovalaca i ljubitelja dela E.A.Poa, koji su za tu specijalnu priliku doputovali iz cele Amerike u Baltimor, posmatrali bi ćutke mali ritual. Ovu tradiciju u čast E.A.Poa niko od uprave grada nije remetio ili zabranio okupljanja.

2010. godine, misteriozni Poe Toaster, prvi put se nije pojavio, pa se tradicija, koja je trajala 60 godina, nažalost, ugasila. Mozda i na vreme i s namerom,  2009. je bila 200. godišnjica od Poovog rođenja.

Originalni neindentifikovani posetilac koji je započeo ovo hodočašće 1949. godine, preminuo je 1998. godine, pa se pretpostavlja da je u amanet ostavio svojim sinovima da nastave hodočašće.

Nagađanja ko bi mogao da bude ta osoba, ostala su samo nagađanja, kao iz Poeve pesme

U snu san :

Svemu, svačem, svud si stran
Sve je samo u snu san.

Poov grob se nalazi na groblju OWBG u Baltimoru,starom preko 200 godina. Poov život, a naročito smrt, su takodje puni misterije i bizarni kao i likovi u njegovim delima.

Na putu za Filadelfiju, 27. septembra 1849. Poe je zastao u Baltimoru i tu mu se trag misteriozno izgubio. Niko nije znao danima gde se nalazi. Pronašli su ga u baru čuvene Rajanove taverne u Baltimoru  3. oktobra, u prostoriji koja je korišćena za glasanje za izbore,  u nesvesnom stanju, potpuno pijanog, u odelu koje nije pripadalo njemu. Prebačen je u Washington College Hospital, daleko od rodbine i prijatelja, okružen strancima.  Po se četiri dana borio sa smrću, prizivajući stalno jedno ime, Rejnolds. Niko nije znao ko je taj Rejnolds. Jedini čovek koga je Po znao, a zvao se Rejnolds, bila je osoba koju je Po vrlo površno poznavao. 7.oktobra 1849. Po je preminuo. Zadnje reči su mu bile : Bože, smiluj se mojoj jadnoj duši.

Imao je 40 godina. Njegova tašta i verenica su za njegovu smrt saznale iz novina. Uzrok Poove smrti i nagadjanja: srčani problemi, preterano konzumiranje alkohola, epilepsija, sifilis, takođe je ostao nerazjašnjena misterija do današnjih dana.

Nakon Poove smrti, nekoliko dana kasnije, 9.oktobra, 1849. pojavio se u časopisu New York Tribune, nekrolog  Death of Edgar Allan Poe potpisan sa Ludwig, od Poovog književnog rivala, Rufusa Grisvolda :

…”He was at times a dreamer, dwelling in ideal realms, in heaven or hell, peopled with creations and the accidents of his brain. He walked the streets, in madness or melancholy, with lips moving in indistinct curses, or with eyes upturned in passionate prayers for the happiness of those who at that moment were objects of his idolatry, but never for himself, for he felt, or professed to feel, that he was already damned…”

Poov značajan uticaj na pop kulturu, književnost, filmove, TV, muziku, stripove opravdava izjavu Alena Ginzberga da sve vodi ka Pou. I posle 162. godine od njegove smrti, Po i dalje fascinira i inspiriše svoje fanove i umetnike širom sveta. Njegov lik se može naći na najneobičnijim mestima i stvarima. Klasičan primer je njegovo značajno mesto na omotu Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club albuma, čak se njegovo ime spominje i u pesmi I Am the Walrus/ Man you should have seen them kicking Edgar Allan Poe.

Koncept Lu Ridovog  albuma iz 2003. The Rh, pa aven je sačinjen od muzičkih i govornih fragmenata koje su recitovali glumci: Steve Buscemi i Williem Dafoe, izmedju ostalih do Poovog lika na šoljama, peškirima, jastucima, nakitu i td…

Retke kopije njegovih dela su na visokoj ceni na poznatim aukcijama. Na aukciji u Njujoprku, kopija njegove prve knjige je prodata za $662,500, a kopija zbirke pesama Tamerlane and Other Poems prodata je za oko  $700,000 u Kristiju, u Londonu.

Za P.U.L.S.E:  Snežana Moračić

Tekstovi o književnosti na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments