Postmoderni vodič za internet buntovnike

Uvek kada nam neki nadobudni postmoderni umetnik počne prosipati fraze profesionalizma zašto njegovih minimalističkih 5 minuta angažovanja vredi više nego meseci rada nekog posvećenog umetnika, mi onda moramo znati više od njega o tome o čemu on neopozivo trabunja. Zašto je ovo bitno? Znanje postmodernog doba i sociološke pozicije elitista moraju biti raskrinkane da bi se napredovalo. I nisu samo u pitanju umetnici, u pitanju je opšte stanje potčinjenosti blagim pokrovom neznanja i ono mora biti promenjeno. Time danas, više nego ikada, pozicija klasno prosečnog pojedinca je izdignuta na nivo jednakosti i to sve zbog interneta i specifične postavke informacija. Jednoj individui gladnoj znanja je sve dostupno, ako ona zna kako i ako želi da sazna, da čita, da gleda savršenstvo kamernog prikaza majstorstva, da istražuje muziku, da se igra sa informacijama i kreira svoje svetove – ona će se izdići iz mediokriteta svesti samo i jedino sopstvenim buntom protiv te sveukupnosti modernog sveta.

banksy-art-meaning

I zato sada, krenimo u nova polja znanja, potrebna svima nama. Krenimo od primranog.

Kickass torent više ne postoji, bar ne u onoj slavi u kojoj je postojao. Ne sa svim onim forumima i zahtevima gde si mogao da poručiš bilo koji torent koji nedostaje u njihovoj preobilnoj arhivi. Ni čuveni Torrentz više ne postoji, najmoćnije ‘meta-search’ mesto na netu do sada. I ovo je uzrokovalo pometnju mnogima koji nisu obavešteni i onima koji ne znaju šta je Reddit i kako ga koristiti.

Reddit rasprava o padu Torrentza*

* (adresa je linkovana u priloženom naslovu i u svakom budućem izdvojenom naslovu takođe će biti linkovana, pristupa joj se jednostavnim klikom na nju; ´hoverovanjem´iznad adrese možete videti prikaz te adrese u donjem levom uglu ekrana).

Pred vama je čuvena adresa redditovske rasprave posle pada torrentz-a.  Na njoj su linkovane verovatno sve moguće adrese i mesta za torente, kao i sve adrese sa kojih je torrentz crpeo svoje torente. Moji lični favoriti u ovom ‘post-kickass’ dobu interneta su Torrent Project, ali zbog preglednosti liste popularnosti najnovijih torenata je bolji ExtraTorrent. E sad postoje problemi koji nisu postojali ranije i ako nemate ugrađena pomagala za blokiranje ovih sitnica, onda morate da pratite sledeća jednostavna upustva:

Pri određenim kliktajima na ove stranice može da vam se pokrene agresivna reklama za ‘add on’ i neće vam dati da se pomerite sa te stranice niti da isključite google chrome uopšte. Ali ništa od ovoga nije alarmanto. Jednostavno pokrenite task manager (ctr+alt+del) i odaberite chrome i end process. Posle uđite u istoriju pregledanja i odaberite stranicu sa torentom i ovog puta pri sledećem kliktaju neće biti ovog problema… Vidite to su te cene diskomfora u post-kickass dobu koje svi mi plaćamo.

Kickass inače nije mrtav. Očuvane su banke podataka i postoje pojedini uplivi novih torenata na .cd adresi. I generalno ovo je jedna od najboljih banki podataka na internetu još uvek. Svi čuveni umetnički filmovi bi još uvek trebali da postoje u visokim rezolucijama… Ali search opcija nije optimalizovana i da bi dobili vaš omiljeni film u blu ray 1080p formi, morate da ukucate njegov tačan naziv. Dakle prvo na imdb i na rotten tomatoes pa tek onda ovamo.
I ne treba se ograničavati ni od audio knjiga. Na primer: za ljubitelje psihologije može se recimo naći “Primal leadership” od Danijela Golmana, a za  ljubitelje duhovnosti “New earth” od Ekarta Tola. A tu su i razni seminari, što u video što u audio formi, od toga kako postati zavodnik (svima poznati David DeAngelo) do kako postati uspešni menadžer, uspešni u onome što volimo da radimo i uspešni uopšte (isto David DeAngelo ili gledati pod njegovim pravim imenom ´Eban Pagan´ ili Džim Ron ili mnogi drugi).

Sledeća bitna stavka su knjige. Dakle, sve vrste knjiga, i sam vaš autor je uspeo pronaći stručna dela za koja nije ni sanjao da postoje, unošenjem samo par pravih reči u pretraživač na ovim mestima.

Ponovo vam predstavljamo suštinsku Reddit adresu za ovakve namene:

Reddit rasprava o dostupnim knjigama.

Library Genesis, iliti prva adresa sa spiska je i najpoznatija i najoptimalnija u te svrhe i na njoj možete naći verovatno SVE od knjiga što vam treba, kako stručnih tako i fiktivnih, pa čak i nekih poznatih seminarskih radova. Tablet u ruke i idemo dalje.

banksy-street-art

Sada kao pomagalo dolazimo do pametnih “tool” adresa. Recimo ako ste imalo bolje upoznati sa pretraživanjem i skidanjem sa interneta, znaćete da određena mesta zahtevaju da se ulogujete i traže vaš email (ujedno, to su i mnoga mesta gde trazimo knjige iz prosle navedene adrese). U te svrhe:

Reddit rasprava o korisnim biserima interneta.

i ako skrolujete malo niže na ovoj adresi primetićete 10MinuteMail i GuerrillaMail za instant mejlove u ovakve potrebe koji traju nekoliko minuta. A tu su i pride još neke veoma interesantne i korisne adrese.  Genijalno, zar ne?

Ako idemo dalje u duhu korisnih oruđa, evo i odličnih i objašnjenih predloga za Chrome ekstenzije:

Reddit rasprava o korisnim Google Chrome ekstenzijama.

Sada hajde konačno da pređemo na moje omiljene teme informisanja. Muzika i anime. U ovo vreme potpune underground muzičke nepismenosti i opšteg previđanja bisera progresivnog roka i metala, kao i par tehnički genijalnih oštrijih dela progresivnog death (trash) upliva, konačno mogu reći da sam potpuno zadovoljan sa ovom prezentacijom liste koja sadrži sve legende kvalitetne muzike, kao i mnoge druge bisere za istraživanje koji su manje poznati. Uz sve to tu su i prilično kvalitetne recenzije i kao i godišnje liste najboljih albuma, a i redovna markiranja najboljih godišnjih ostvarenja iz svake oblasti. Vredno istraživanja u apsolutno svakom smislu:

Top 200 najboljih albuma Metal Storm-a.

A sada najinteresanije od svega:

Uređena lista AniDB-a.

Pred vama je podešena verzija liste najbolje rangiranih anime filmova i serija. Ovde možete pronaći recenzije i preporuke o takvim biserima kao što su Trust & Betrayal (Rurorouni Kenshin) i recimo fenomenalno atmosferičnih i neponovljivih priča naučne fantastike kao što su Ergo Proxy i kultni Texhnolyze, pa sve do sad već čuvenih filmova poput Princeze Mononoke i drugih ostvarenja studija Gibli. Naglašavam, ovde postoji čitav jedan novi mali univerzum fiktivnih ideja i zapleta koje moderna drama i naučna fantastika zapada još uvek neuspešno sustiže.

Da li sam nešto zaboravio… Za engleske titlove koristite Subscene, a ako vam se svidi neko predavanje sa youtube-a konvertujte ga u mp3 ili u kompresovaniju verziju tako da ga možete slušati i gledati na mobilnim telefonima (koji zamislite, ne moraju služiti samo za facebook!) – “Clip Converter“… I da, za stripove koristite CDisplay , čitajte legendarni “Y: The last man” i …

… i to bi bilo ukratko to. Držite add blocker konstantno uključen i učite, istražujte, verujte svom anti virusu i delite znanje. Danas imate izbor više nego ikada…

Ali i danas, više nego ikada doživljavate i suočenje sa sopstvenim instinktima i porivima da se prepustite opštem ograničenju komfora, niskofrekventne i dosadne muzike, linearno dosadnim citatima i rečenicama koje pumpaju vaš lažni ego, uređivanju vaše profilne slike da izgleda savršeno, slavljenju mediokriteta, jer ne znamo za bolje, jer nećemo da znamo za bolje, jer šta će nam odgovornost sa kojom postoji šansa da slučajno možemo da budemo bolji?

ad_195220803

.U slavu tog bunta koji još uvek krasi revoluciju svesti čoveka… Ima još gladnih i željnih negde, nadam se.

Za P.U.L.S.E: Miroslav Krilović

AUTORSKI PROFIL

Diplomirani istoričar umetnosti koji pritom izvodi i "stand up" komediju pred drugovima, ali planira da se ozbiljnije posveti nastupima jer ima teškoće da prikaže izraz svojih kritičko-analitičkih regresija ka buntovnom stavu i prema vrednostima moderne umetnosti pred većinom - u prevodu: neće da slušaju o "tamo nekoj umetnosti", pa sve okrećem na šalu... Jer svi eto vole humor, ali ipak, potajno se nadam da još ima nade na pojedinim mestima i za neke druge, vrednije reči kritike i analize...

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
avram
avram
4 years ago

ALL HAIL YIFI!