Privatni poroci i vrline javne renesansnih umetnika

Ulogujte se / Kreirajte profil

Privatni poroci i vrline javne renesansnih umetnika

.

Become a Patron!

.

Ticijan je ludovao sa svojim modelima, Rafaelo je umro od preterivanja u seksu, Leonardo je imao problema sa firentinskom seksualnom policijom… Zavirimo u strastveni privatni život velikih majstora likovne umoetnosti, i pogledajmo koliko sirova i radikalna je zaista bila renesansa.

1. Ticijan – Venera Urbinska (1536-8) Galerija Ufici, Firenca

345858_titian-the-venus-of-urbino_ff

“Ticijanovo zdravlje je dobro, ali iscrpljuje se jer slika žene u različitim pozama, a zatim s njima vodi ljubav”, piše o velikom venecijanskom slikaru čovek od poverenja vojvode od Ferare. Ovo stoji u pismu koje pruža redak neposredan uvid u njegov atelje, gde je svoje aktove slikao po živim modelima, i potvrđuje njegovu veliku strast za lepotom.

2. Luka Kranah stariji – Kupidon i Venera (oko 1525) Nacionalna galerija, London

345853_lucas-cranach-the-elder-cupid-complaining-to-venus_ff

Luka Kranah je živeo u nemačkom gradu Vitenbergu i družio se s Martinom Luterom, vođom reformacije, čiji je venčani kum bio iste godine kada je naslikao ovu erotsku viziju. Ona odražava protestantsku ideju o prvobitnom grehu. Kupidon, izboden od pčela (bol koji sledi nakon greha), ipak uživa u Venerinoj vitkoj nagosti, koja slavi isti taj greh.

3. Mikelanđelo – Leda i labud (posle 1530) Nacionalna galerija, London

345845_after-michelangelo-leda-and-the-swan_ff

Kada mu je bilo oko 50 godina, Mikelanđelo je javno priznao da je homoseksualac. U doba kada je čovek mogao biti spaljen zbog “sodomije” to je predstavljalo veliku hrabrost. U nizu strastvenih pesama otkrio je svoju naklonost prema zgodnom mladom plemiću Tomazu de Kavaljeriju, ali tvrdio je da je veza platonske prirode i da živi u celibatu. Ova slika, na kojoj Leda ima muško lice, svedoči, međutim, da nije oskudevao ni u telesnim iskustvima.

4. Karavađo – Dečak koga je ujeo gušter (1595 – 60) Nacionalna galerija, London

345848_caravaggio-boy-bitten-by-a-lizard_ff

Dečak je prikazan kao neko ko prodaje svoje telo – golog ramena, narumenjenih usana, s cvetom u kosi. Na početku karijere, kada je u Rimu živeo kao puki siromah, Karavađo je naslikao seriju ovakvih slika, a na jednoj je u liku Bahusa prikazao sebe. Da li je i sam prodavao još nešto osim slika?

5. Rafaelo – Fornarina (1518) Palaco Barberini, Rim

345854_raphael-the-fornarina_ff

Na ovoj slici Rafaelova devojka pozira polu-gola, kako bi mogoa da zabeleži njenu lepotu i da se njome pohvali. Činjenicu da mu je ljubavnica otkriva njegovo ime na njenoj narukvici. Njen legendarni nadimak bio je Fornarina – pekareva kći, a pričalo se da ju je Rafaelo voleo toliko da je morala da živi s njim u palati koju je oslikavao freskama, kao i da je umro od iscrpljenosti nakon jedne lude noći sa njom, u 38. godini.

6. Botičeli – Mars i Venera (1485) Nacionalna galerija, London

345847_botticelli-venus-and-mars_ff

Botičeli je stvorio ideal ženske lepote koji ni u savremenoj kulturi nije prevaziđen. Uprkos tome, Veneru je ovde obukao, dok je Marsovu golotinju detaljno prikazao. Firentinska noćna policija ga je optuživala za sodomiju i druge prestupe, ali nije osuđivan. Mada je prezirao brak, naslikao je ženske likove koji i danas fasciniraju.

7. Koređo – Jupiter i Ija (1539) Muzej istorije umetnosti, Beč

345861_correggio_ff

Koređo je vodio besprekoran život, naporno radeći da bi izdržavao porodicu, ali na ovoj mitološkoj slici, jednoj od mnogih na kojima Jupiter u raznim obličjima pohodi svoje ljubavnice, ubedljivo i senzualno je dočarao seksualni čin s oblakom magle.

8. Gvido Reni- Sveti Sebastijan (1620-30) Likovna galerija “Dalvič”, London

345850_guido-reni-saint-sebastian_ff

Japanski književnik Jukio Mišima tvrdi da je prvi orgazam doživeo kada je kao dečak video ovu sliku. Uzbudila je i Oskara Vajlda, koji je o njoj pisao i doprineo da postane jedna od gej ikona epohe s kraja 19. veka. Reni je bio slikar verskih tema, ali na ovoj slici, koja podseća na Karavađa, izgleda da priznaje intenzitet svojih zabranjenih želja.

9. Đorđone – Laura (1506) Muzej istorije umetnosti, Beč

345849_giorgione-laura_ff

Đorđone je bio pobornik umetničke i seksualne revolucije. Tvrde da je predivno svirao lautu i da je žene zavodio serenadama. Bio je zgodan i predan ljubavnik, koji je spavao sa venecijanskim lepoticama i uspevao da ih navede da mu poziraju za aktove. Na ovoj slici, mlada žena u trenutku bliskosti senzualno i s poverenjem otkriva svoje telo ljubavniku.

10. Leonardo da Vinči – Sveti Jovan Krstitelj (1513-16) “Luvr”, Pariz

345852_leonardo-da-vinci-saint-john-the-baptist_ff

Firentinska noćna policija je Leonarda dva puta u roku od nekoliko nedelja optužila da spava s mladim muškarcima. Optužnica, međutim, nikada nije podignuta, verovatno zato što su njegovi partneri u grehu poticali iz moćnih porodica. Leonardov biograf iz 16. veka Vazari piše da je Leonardo voleo dugu, kovrdžavu kosu svog pomoćnika Salaija i moguće je da je na ovoj slici prikazan upravo on.

11. Romano i Raimondi – “Poze” (1510-20) Londonski muzej, London

345851_i-modi_ff

I Modi – Poze – niz eksplicitnih grafika koje prikazuju različite načine vođenja ljubavi svojevremeno su skandalizovale Rim. Na ideju je došao Đulio Romano, talentovani umetnik i Rafaelov pomoćnik, a do kraja ju je realizovao graver Raimondi, koji je zbog nje dopao i zatvora.

12. Hijeronimus Boš – Vrt uživanja (1503-4) Prado, Madrid

345846_bosch-the-garden-of-earthly-delights_ff

Boš je živeo u uskogrudom malom pijačnom gradu, a u ovoj erotskoj fantaziji dao je oduška svojoj neobuzdanoj mašti, možda inspirisanoj i nedavnim izveštajima o nagim “divljacima”, koji su u Novom svetu živeli u skladu s prirodom. U srednjem delu triptiha očigledna je apsolutna seksualna sloboda – muškarci i žene opšte sa ogromnim jagodama, vode ljubav u loptama i jašu gologuzi.

13. Peter Paul Rubens – Malo krzno (1630-e) Muzej istorije umetnosti, Beč

345862_rubens-the-little-fur_ff

Ovo je portret Elen Furman, kojom se Rubens oženio 1630, kada je njoj bilo 16, a njemu preko 50 godina. Inspirisan Rafaelom, koji je slikao svoje ljubavnice, i Rubens slika prizore koji puno otkrivaju o njegovom privatnom životu, kao i raskošne mitološke aktove. Elen se često pojavljuje na njegovim mitološkim slikama, a ovde pozira suprugu u njihovoj spavaćoj sobi u Antverpenu.

14. Velaskez – Venera iz Rokebija (1647-51) Nacionalna galerija, London

345859_velzquez-the-rokeby-venus_ff

Ovaj bledi akt, naslikan za markiza de Karpija, za koga se pričalo da mu je žena  jednako lepa kao i ljubavnice, u sebi nosi crtu nemira i melanholije.

15. Rembrant – Žena se kupa u potoku (1654) Nacionalna galerija, London

345855_rembrandt-a-woman-bathing-in-a-stream_ff

Intimni trenutak iz Rembrantovog života sa Hendrikje Štofels, koja mu je postala  ljubavnica nakon smrti njegove žene Saskije. Nije mogao njome da se oženi, jer bi time ugrozio nasleđe od Saskije, a novac mu je bio potreban jer je rasipnički trošio na kostime svojih modela, dragocenosti u svojoj kolekciji i otmeno uređenje kuće, a finansije su mu uvek bile u haosu. Pošto je ipak bankrotirao, Hendrike je preuzela vođenje njegovih poslova i finansija.

D. Milojković

 Blic online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments