Pustolovine Mark Twain-a

Ulogujte se / Kreirajte profil

Pustolovine Mark Twain-a

.

Become a Patron!

.

Sigurno ste nekad, negdje, sa nekim ili sami, čuli za Mark Twain-a.

mark_twain_life_1900s

Američki pisac, najpoznatiji i najtipičniji sa tog područja, ali i jedan od najvećih humorista svjetske književnosti.

Pravo ime mu je Samuel Langhorne Clemens. Osim toga što je najpoznatiji kad je u pitanju spisateljstvo, imao je i druga raznovrsna zanimanja.

Pohađao je štamparski zanat, bio je kormilar na parnom brodu, dobrovoljno se pridružio konjici Konfederacije, sa bratom je radio u rudniku srebra, pisao je izvještaje a zatim i članke za Territorial Enterprise, i tada je počela njegova karijera koju je gradio pod pseudonimom Mark Twain.

Držao je i svoja predavanja, a dosta je i putovao, čak i po Evropi i Palestini. Svoje putešestvije je opisivao u knjizi The Innocents Abroad, koja je impresionirala američke turiste. Veliki broj Twain-ovih najboljih djela, napisano je u periodu 1870-ih i 1880-ih, u vrijeme ljeta na farmi Quarry, gdje je bilo njegovo tadašnje prebivalište.

tom-sawyer

Kad su u pitanju njegova djela, navela bih sledeće:

-Roughing It (1872), opisuje njegove najranije pustolovine kad je bio rudar i novinar;
-The Adventures of Tom Sawyer (1876), slavi se djetinjstvo i bezbrižnost na obali rijeke Missisipi;
-A Tramp Abroad (1880), putopisi kroz Švarcvald;
-The Prince and the Pauper (1882), je dječija knjiga u kojoj je fokus na zamjeni identita u Engleskoj u periodu vladavine dinastije Tjudor;
-Life on the Missisipi (1883), u ovom djelu se kombinuju autobiografski elementi i iskustvo stečeno dok je bio rječni pilot;
-The Adventures of Huckleberry Finn (1884), predstavlja nastavak Tom Sawyer-a i ovo se smatra za Twain-ovo najbolje djelo u kojem dječak Huck bježi od svog oca sa odbjeglim robom Jim-om, između ostalog ovo je i prikaz života na rijeci Missisipi prije građanskog rata;
-Yankee in King Arthur’s Court (1889), je satira koja se bazira na potlačenim ljudima iz Engleske u vrijeme feudalizma.

adventures_of_huckleberry_finn

Godine 1884. osnovao je firmu Charles L. Webster and Company da bi mogao da objavljuje svoja djela, ali i djela svojih kolega savremenika. Najpoznatije djelo koje je objavljeno putem ove firme bili su Lični memoari koje je napisao američki general i predsjednik Ulysses S. Grant.

Firma je bankrotirala 1894. zbog lošeg investiranja u automatsku pisaću mašinu. Twain-ov rad 1890-ih i 1900-ih obilježio je rast pesimizma i gorčine koji je prouzrokovala lična tragedija, gubitak supruge i njihove dvije kćerke.

Djela iz ovog perioda su:

-Pudd’nhead Wilson (1894), novela u kojoj se kritikuje rasizam a čija je radnja smještena na Jug prije građanskog rata;
-Personal Recollections of Joan of Arc (1896), a riječ je o sentimentalnoj biografiji. Kratke priče The War Prayer (1905)                                                                                                                                                                                                        i The Man That Corrupted Hadleyburg (1899) su u stvari eseji na temu filozofije, politike i sociologije.

Twain-ov rad i djela su označili kraj dominacije pisaca Nove Engleske kad je u pitanju američka literatura. Inspiracija mu je bila nekonvencionalni Zapad. A on je bio inspiracija Ernesta Hemingway-a i Williama Faulkner-a.

Ostao je zapamćen i po svojim odijelima na štrafte koje je uvijek nosio na svojim javnim nastupima. U poslednjim godinama svog života je pisao manje. Nakon što je preminuo, ostavio je iza sebe i nedovršenu autobiografiju koju je objavila njegova sekretarica 1924. godine.

Privodim kraju ovu priču, i red je da spomenem i to da je Twain bio i jedan od prijatelja Nikole Tesle.

tesla-i-tven

Šta me je navelo da danas pišem o ovome?

Surfujući internetom, naišla sam na fotografiju Twain-a, a iznad je pisalo: ”Mark Twain, izumitelj kopče za grudnjak.”

? ? ?

Kao jedan od boljih Teslinih prijatelja, dijelili su i strast za izumima. Twain je patentirao kopču za duge gaće, prsluke, čarape i druge odjevne predmete koji su zahtjevali kopčanje, a i sad to zahtijevaju. Primarna zamisao mu je bila da bi se različiti odjevni predmeti mogli kombinovati kopčanjem i prilagođavati, i kako je rekao ”što je tako očito da ne treba nikakvo objašnjenje”.

Osim što je svojim djelima uljepšao trenutke čitanja još više, generacije žena a i muškaraca mu mogu biti zahvalne za lak način otkopčavanja grudnjaka.

Do sledećeg čitanja:

q

za P.U.L.S.E: Milica Čolović

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.