Ulogujte se / Kreirajte profil

Radna soba u kojoj bi svako od nas poželeo da stvara

Vejd Dejvis je kanadski antropolog, etnobotaničar, autor, fotograf i istraživač koji radi za National Geography Sociaty.

Kao čovek sa toliko interesovanja i zanimanja Dejvisu je bila potrebna privatna inspirativna soba u kojoj bi mogao da piše i stvara. Pošto je za pisanje najvažniji faktor svetlo, Dejvis nije želeo da svetlo dolazi sa prozora pa je razmišljao o nekim alternativnim, nekonvencionalnim dizajnerskim idejama. Sa tom idejom u glavi, obratio se timu dizajnera i arhitekata Travis Price Architects iz Vašingtona DC koji su dizajnirali vrlo neobičnu i zanimljivu radnu sobu – biblioteku za Dejvisa. Studio se nalazi u ulici M Street u Džordžtaunu, Vašington D.C.

Arhitektonski tim na čelu sa glavnim arhitektom Trevisom Prajsom odlučio se na dizajn koji ima atmosferu modernizovane pećine i vrlo estetski dopadljiv svetlarnik u vidu kupole koji se nalazi iznad radnog stola. Studio podseća na hram boga Apolona u Delfima. Dejvis svoj studio zove “Navajo kiva of knowledge”.

Prostor u studiju je mali i nema prozore, osim ogromnog otvora na plafonu-svetlarniku, Prajs je došao na genijalnu i neobičnu ideju: da ogroman svetlarnik pretvori u “policu” za knjige i tu smesti Dejvisovu biblioteku. Ostatak studija je prilično jednostavnog dizajna. Dugačak radni  sto zauzima polovinu sobe i sledi konturu oblog zida. Stolica je pokretna tako da Dejvis može da se kreće s jednog kraja na drugi sedeći. Ratan  kutije i drveni kovčezi služe za odlaganje raznih stvari umesto plakara, a merdevinama, koje su se izvanredno uklopile u dizajn i ne strče, stiže se do vrha biblioteke bez napora.

Motiv na cirkularnom obliku umetka na parketu uklopio se odlično u celokupnu estetiku ovog zaista neobičnog, originalnog i nadasve inspirativnog studija u kome bi svako od nas poželeo da radi i stvara.

Dejvis u svom studiju

Za P.U.L.S.E / Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.