Ulogujte se / Kreirajte profil

Ken Rasel 1927-2011

Ako hoćes Boga da nasmeješ, izloži mu svoje planove.

Tako je i novinar lokalnih novina u Torontu, Filip Braun, napravio plan za intervju sa režiserom Kenom Raselom koji trenutno gostuje u Torontu, zbog festivala i multižanrovske konvencije za fanove , Rue Morgue’s Festival Of Fear.

To je jedan od najvećih horor festivala u Kanadi/ 27-29. avgusta/ koji se održava svake godine u Torontu i na kome će prisustvovati preko 50.000 fanova. Ove godine počasni gost je Dejvid Kronenberg. Lista specijalnih gostiju je raznovrsna i vrlo interesantna.

Koji filmski kritičar ili novinar ne bi poželeo da intervjuiše umetnika koji je režirao legendarne i kontr0verzne Đavole/The Devils/ koji su na programu festivala, Korene priviđenja/Altered States/, Tomija/Tommy/, Zaljubljene žene/Women in Love/ i još desetak nezaboravnih filmova.

Rasela smatraju najstarijim enfant terrible filmske umetnosti i prati ga glas teškog čoveka i ekscentričnog umetnika koji mrzi iz dna duše da daje intervjue. Medjutim, Filip Braun je pomislio da je Rasel s godinama omekšao i na kraju, koliko uopšte čovek u 83.godini života može da bude još uvek neugodan saradnik i buntovnik?

Prvi obezhrabrujući znak da intervju može da ode dođavola je bio kada je Rasel preko svog agenta,dan pre intervjua, izjavio : Ne želim nikakve jebene intervjue. Zatečen izmedju dve vatre, obeshrabrujuće Raselove izjave i nagovaranja kolega koji su ga hrabrili da će Rasel ipak da pristane na intervju i da treba da bude impresioniran i da poštuje ponašanje ‘jebi se’ čoveka koji ima 83. godine, naravno sve dok to ostane u granicama da se/ili vi/ niste zajebana strana, Filip je sa zebnjom krenuo na dogovoreni sastanak sa Đavolom.

Kažu da ste provokator, buntovnik i nekonformista. Šta mislite o tome?

Da.To je tačno.

/Pauza/ Da li vas takva reputacija nervira ili je to nešto što ste negovali?

Nisam siguran.

Radili ste na BBC-ju dugo godina. Kako su vas tamo tretirali?

Isto.

Da li ste poželeli da odete odatle i snimate filmove?

Ne. Svidjalo mi se tamo.

Dobro…kako je bilo raditi sa Oliverom Ridom/Oliver Reed/u onom njegovom divljem i neobuzdanom periodu?

Bio je zlata vredan, zaista.

Sećate li se nekih komičnih situacija sa njim van snimanja?

/Nerazgovetno mrmljanje/ Ne.

U redu. Kako je nastao film Đavoli, šta vas je inspirisalo?

Bilo je to tako davno da se ničega više ne sećam sada.

Kako ste ubedili, u to vreme, Vorner Braders/Warner Brothers/ da finansira film?

Ispričao sam im sadržaj i oni su mi dali novac.

Da li su Đavoli  horor film?

Ne.

Šta mislite, kom žanru pripada?

To je istinita priča.

U redu. Da li ste bili i ranije na ovakvim ili sličnim konvencijama za fanove? Šta mislite o njima?

Da, Đavoli su još uvek kontraverzni i bili bi da je film napravljen i pre 400 godina.

Šta mislite o konvencijama za fanove?

Da, kontraverzne su.

Nedavno vam je uručena nagrada u Montrealu za životno delo. Kako se osećate posle dobijene nagrade i priznanja u  ovom trenutku vaše filmske karijere?

/Duga pauza koja je mogla da se protumači i kao neka vrsta odgovora/ Nemam komentar.
Ken Russel će se pojaviti večeras uživo, 29. avgusta na projekciji Đavola/1971/ u Bloor Cinema, a posle filma će odgovarati na pitanja novinara i publike.

p.s.

Na predavanju za studente filmske režije na Southampton univerzitetu, jedan student je postavio pitanje Raselu:

Molim Vas, profesore Ken, upravo sam krenuo da skupljam ozbiljnu  kolekciju  DVD vrhunskih filmskih ostvarenja. Kojih bi 10 filmova, po Vasem izboru preporučili, i molim Vas, bez spominjanja Vaših filmova, pošto ih sve već imamo, zahvaljujući popustu koji ste nam dali./U sali smeh/

I molim Vas, ne spominjite ni horor filmove, i njih imamo sve takodje, javio se drugi student.

Teško pitanje, odgovorio je Rasel. Mogu sada da vam dam 100 naslova, ali 10 – to je već nešto sasvim drugo. Pitajte me ponovo, sledeće nedelje.

Nedelju dana kasnije, Rasel je dao top 10 listu svojih filmova:

 1. Metropolis/1972/ Fritz Lang
 2. Red Shoes/1948/ Michael Powell i Emeric Pressburger
 3. Citizen Kane/1941/ Orson Welles
 4. Gone with the Wind/1939/ Victor Fleming, George Cukor i Sam Wood
 5. La Belle et la Bête/1946/ Jean Cocteau
 6. La Strada/1954/Federico Fellini
 7. Fantasia/1940/ James Algar, Samuel Armstrong
 8. A Night at the Opera/1935/Sam Wood
 9. The 39 Steps/1935/Alfred Hitchcock
 10. Romy and Michelle’s High School Reunion /1997/ David Mirkin /na veliko iznenađenje i smeh prisutnih.

“‘P.U.L.S.E”

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  6 komentara na tekst Ken Rasel 1927-2011

 1. Bojan

  30/08/2010 at 14:31

  Hehe, jos uvek je zaeban Rasel.

  Sta bi s onim filmom o Tesli sto je najvio on, pre nekoliko g.? (Mada licno mislim da bi Nidzu 🙂 valjalo ekranizovati na neki spektakularniji nacin, Ken je ipak previse ekscentrik i njegove filmove ljudi i gledaju kao potpuno ‘autorski’ brend).

 2. Bojan

  30/08/2010 at 14:35

  PS

  Ako ti se gleda neki dobar cheap shocker koji je em omaz svim tim dzoromerovsko-zombijevskim ostvarenjima, em vrhunski ironican osvrt na tu scenu, nadji Flick, engleski iz 2008 (od poznatih, Fej Danavej). I naravno odlican rokabili ka muzicka pratnja kroz ceo film – oni opskurni naslovi sa B-singlova, nista Elvis, Dzeri Li, Beri. Cak ni Dion, ili Voren Smit. Nego oni bendovi rokabilijevski kojihje bilo milion i trajali po pola god

 3. Snezana Moracic

  30/08/2010 at 16:53

  ma da, mislim da bi njegov tesla bio promasaj, tesla treba da se snimi kao rock-star, mislim kao blockbuster, gledljiv, malo informativan sa akcentom na neku misticnu i ekscentricno-skandaloznu epizodu iz teslinog zivota i karaktera, sto cudniji i opskurniji to bolji.
  rasel mi se uvek svidjao, napravio je desetak klasicnih, fantasticnih filmova, vise nego dosta za jednog autora i za jedan zivot i hall of fame.
  imam utisak da sam gledala flick, provericu ponovo.rockabilly, to mi je nesto poznato.

 4. Bojan

  30/08/2010 at 17:13

  Upravo. Tesla da bude blokbaster s mozgom, dogodi se i takav retko. I’m talkin’ old-school big, Kopola, Spilberg, od Evropljana Mihalkov ili Tornatore (mozda bi Kusta bio prvi izbor zbog srodnosti i pripadnosti istoj kulturi i kapiranja Tesle kao naseg coveka, ali samo da “pjevanje i pucanje” odradi onako hi-tech)

  Mozda Nolan od ovih mladjih relativno ili Fincer

  PS evo ti Flik

  http://en.wikipedia.org/wiki/Flick_%28film%29

 5. Moca

  31/08/2010 at 00:55

  heh ken rasel, koliko ga samo mrzi da priča. baš volim kad neki od starih majstora stavi michaela powella na svoju top 10 listu.

  tesla=oliver stone!

  kao nixon, sa đavolskim rakursima, sa promenama formata na svakih 5 minuta, sa puno overlappinga…madness…

 6. Bojan

  31/08/2010 at 12:53

  Moco, jeste, Stoun bi bio odlican bas iz te faze! Devedesetih je bio najbolji sa tom serijom (kvazi)bio-dokumentaraca, plus prethodna vijetnamska trilogija.

  Nixon je mozda i najjaci film iz tog zanra generalno, makar od biopika koje sam ja gledao (uprkos Stounovoj navici da predstavi rumor kao dokument)

Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.