Ronda – gradić na steni, u srcu Andaluzije

Autor teksta i fotografija: Ivana Dukčević

Tekst je deo internet stranice „Umetnost putovanja“ Umetnost  putovanja.

Sunce i letnja vrelina, bela sela na vrhovima brda i napuštene crne metalne konstrukcije – reklame koje iz daleka liče na nepomične prave bikove, pravilni zasadi najvećih maslinjaka na svetu i rasute plantaže badema, tipična su slika najtoplijeg – centralnog dela Andaluzije.

Fotografija: Ivana Dukčević
Fotografija: Ivana Dukčević
Fotografija: Ivana Dukčević

U srcu Andaluzije – na nadmorskoj visini od 750 metara, nalazi se gradić Ronda, koji tokom letnje sezone svakog dana poseti priličan broj znatiželjnih turista. Najveći broj njih u okviru izleta, letujući na obali Kosta del Sol. Razlog posećenosti Ronde leži najviše u samom položaju gradića, čiji se krajolik može svrstati u svojevrsno čudo prirode.

Fotografija: Ivana Dukčević
Fotografija: Ivana Dukčević

Čitav grad smešten je na vrhu dve impozantne, izuzetno visoke i prostrane krečnjačke stene, sa kućama tik do ivice koje gotovo da vise nadomak provalije visine oko sto dvadeset metara. Nalik grčkim Meteorima, samo se umesto jednog manastira ovde na dve ogromne stene smestio čitav grad, a između njih – most Ponte Nuevo (sazidan 1793) koji ih povezuje. Posmatranje bezdana ispod mosta, na dubini od preko stotinu metara jedna je od glavnih atrakcija Ronde. U provaliji, u kanjonu El Taho (El Tajo) sa nedovoljnom količinom vode bori se polupresahla rečica Gvadalevin (Guadalevin).

Fotografija: Ivana Dukčević
Fotografija: Ivana Dukčević
Fotografija: Ivana Dukčević

Popularnosti Ronde doprineli su Ernest Hemingvej i Orson Vels, koji su jedno vreme proveli u gradiću pišući i šireći glas o njegovoj specifičnoj lepoti. U legendarnom romanu “Za kim zvona zvone”, Hemingvej je opisao događaj iz Španskog građanskog rata koji se po njegovoj zamisli odigrao u Rondi. U novijem od dva dela Ronde, u neposrednoj blizini mosta Puente Nuevo nalazi se čuvena korida Plaza de Toros de Ronda, ili Plaza la Tradicional Corrida Goyesca iz 1784. godine, najstarija kružna korida Španije još uvek u upotrebi i jedna od tri najznačajnije u Španiji. Veliki ljubitelj koride, Hemingvej je i iz ovog razloga voleo Rondu.

Fotografija: Ivana Dukčević
Fotografija: Ivana Dukčević

Neki se možda sećaju dve „opasne“ Španjolke, članice pop grupe “Azucar Moreno“, koje su 1990. u Zagrebu pesmom “Bandido” predstavljale Španiju na izboru za Pesmu Evrovizije. Institucija romantičnog bandita – odmetnika koji su harali južnom Španijom tokom XIX veka, ponegde je još uvek živa. U Rondi postoji muzej ove neobične tematike (Museo del Bandolero), sociološkog fenomena nekadašnje Andaluzije koji čuva sećanje na “bandolerose” – krijumčare, hrabre lopove i drumske razbojnike, kao i romantične legende koje su o njima stvorili zapadni pisci koji su tokom XIX veka putovali ovim krajevima.

 

Autor teksta i fotografija: Ivana Dukčević

Tekst i fotografije deo su internet stranica “Umetnost putovanja” i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta ni fotografija bez znanja i odobrenja autora.

Izvor: Umetnost  putovanja

 

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments