Сана, архитектонски драгуљ Јемена

Сана (арап. صنعاء). Град у коме живи 1.937.451 становника (1. јануар 2005). Стари град Сане је настао пре 2500 година. Налази се на надморској висини од 2.250 метара. Лежи у срцу јеменске висоравни окружен планинама Џабал Нукум и Ајбан.

Arabia Felix име је територије данашњег Јемена добијено од римских географа.  Историја бележи присуство Јевреја, Хришћана, Етиопљана (краљевина Саба, уз помињање чувене краљице из библијских времена) и Персијанаца.  У дугом временском периоду одавде су владали локални владари Јеменског исламског калифата. Од XVI века наовамо, више пута су га заузимали Османлије. По стицању независности Јемена 1918. године, Сана је постала његов главни град. До 1962. Северни Јемен је због својих имама био у изолацији, мада је тако сачувао своју архитектуру, која је због грађанског рата и садашњих учесталих бомбардовања угрожена до уништења.

Сана је важан центар исламске културе, са универзитетом. Дефинисана минаретима, средњевековним кулама, пространим зеленим баштама које су расуте по густо распоређеним кућама, џамијама, амамима и караван-сарајима. Стари град је окружен градским зидинама са седам капија, од којих је опстала једна, према новијим подацима ,а у њему се налазе хиљаде кућа саграђених у облику кула до осам спратова са приземљем у камену и циглама од сушене земље које су упадљиво украшене геометријским шарама од печене цигле и  алабастера.

Окер зграде се амбијентално уклапају у земљане боје оближњих планина.. Јемен је сачувао много више од других арапских земаља, УНЕСКО је то препознао и град Сану 1986. поставио на листу заштићене Светске баштине.

Јемен има јединствену архитектонску културну баштину, грађену на традиционалан начин. Такве куће имају многе предности по становништво и животну средину. Градитељи су знали како да граде у односу на географске и климатске услове, локацију, уз израду грађевинских материјала доступних на локалном нивоу. Ови древни методи и материјали омогућавају бољу звучну изолацију и потпуно коришћење сунчеве топлоте при крају дана, која се задржава у становима током ноћи, која одговара условима пустињске климе у којој се налази град. Ручно резано старо камење, дебели зидови и технике изолације су калибрисани на температурне разлике смене дана и ноћи. То је архитектура највиших стандарда. Уз фантастичан стил.   

Текст приредила редакција Новог Полиса

Фотографије: Archaeology in Yemen

Novi Polis

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments