Sara Bernar – vajarka

Sara Bernar je najviše poznata po onome što je kao glumica izvela na sceni odigravši glavne uloge u nekim od najpopularnijih francuskih pozorišnih komada s kraja 19. i početka 20. veka, među koje se ubraja Dama sa kamelijama Aleksandra Dime sina, Rui Blas Viktora Igoa ili  Toska Viktorijena Sardua. Verovatno je jedna od najslavnijih francuskih glumica.

Sara Bernar u svom ateljeu

Ali ono što je poznato samo manjem broju ljudi jeste da je bila i skulptorka i to vrlo darovita. Njen ućitelj je bio akademski vajar Matje-Mesnije, umetnik specijalizovan za sentimentalna narativna dela.

Neke od skulptura inspirisane su njenom profesijom gumice. Takav slučaj imamo jednom secesionistički dekorisanom bronzanom mastiomicom iz 1880. godine. To je jedan autopotret sa repom ribe i krilima slepog miša, što je bilo inspirisano njenom scenskom pojavom u komadu Sfinga  (1874).

Sfinga

Takođe je 1876. u Pariskom salonu izložila grupu figura nazvanu na tragu Šekspira Posle bure i tom prilikom bila pomenuta s izrazima poštovanja. Prodala je originalni rad i potpisala minijature, zaradivši više od 10 000 franaka. Original je sada izložen u glavnom gradu SAD, u vašingtonskom Nacionalnom muzeju žena u umetnosti.

Posle bure

Bernar je izradila jedan kip za čuvenog arhitektu Šarla Garnjea, alegorijsku figuru Pesma za grupu  Muzika na fasadi Operske kuće u Monte Karlu.

Ofelijina smrt je plaketa u visokom reljefu koja je izložena i vrlo brzo prodata. A danas je najpoznatije delo umetnice.

Ofelijina smrt

Dokumentovano je 50 radova Sare Bernar i znamo da  je 25 sačuvano do danas.

Kurioziteti:

  • Uredila je sebi atelje na Monmartru.
  • Mnogo njenih radova bilo je izloženo na Svetskoj izložbi 1900. u Parizu, a takođe a “Kolumbija” izložbi u Čikagu.
  • Bila je napadnuta od strane štampe i nekih značajnih vajara tog vremena, među kojima je bio i Roden. Prigovoreno jj je da se bavi neprijkladnom delatnošću. Jedan od onih koji je stao u njenu odbranu bio je Emil Zola, koji je rekao “Kako budalasto! Nezadovoljni time što smatraju da je mršava. ili je proglašavajući ludom, žele da regulišu njene svakodnevne aktivnsti… Hajde da odmah usvojimo zakon kojim bi se sprečavalo gomilanje talenata!”

Nataša Mura

Sa engleskog preveo: Mirko Gottesmann

Priredila: Mila Filipović

0 0 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments