Ulogujte se / Kreirajte profil

Sećanja koja dolaze iz budućnosti

Ovi spomenici su podignuti u doba vladavine Josipa Broza Tita šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, da bi obeležili mesta bitaka iz Drugog svetskog rata (Tjentište, Kozara i Kadinjača…) i mesta koncentracionih logora (Jasenovac, Niš…). Projektovani su od strane različitih autora – vajara – Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković, Jordana i Iskre Grabul… i arhitekata poput Bogdana Bogdanovića i Gradimira Medakovića, sa ciljem da  snažno vizuelno utiču i potkrepe poverenje u snagu socijalističke Jugoslavije.

Do kraja osamdesetih godina, ovi spomenici su privlačili milione posetioca godišnje a naročito su bili obaveza mladih pionira i omladinaca u svrhu njihovog „patriotskog“ obrazovanja. Nakon raspada zajedničke države u ranim devedesetim godinama, potpuno su napuštena i zapostavljena a njihova simbolička značenja, čini se,  zauvek su izgubljena.

Belgijski fotograf Jan Kempenaers proveo je tri godine u zemljama bivše Jugoslavije fotografišući sve ove spomenike, donoseeći pred našim očima seriju melanoholičnih i upečatljivih slika. Njegove fotografije postavljaju pitanje da li ovi spomenici mogu nastaviti da postoje kao čiste skulpture lišene simboličkog značenja, i da li njihovo oronulo fizičko stanje i institucionalna nebriga i dalje odražava opšte društvene i istorijske okolnosti koje su dovele do raspada države? Ono što ostaje neupitno je to da deluju kao da dolaze iz budućnosti, sa svim svojim podsećanjima.

Podgarić

Petrova Gora

Kosmaj

Tjentište

Kruševo

Kozara

Grmeč

Ilirska Bistrica

Jasenovac

Sanski Most

Niš

Košute

Korenica

Knin

Makljen

Tjentište

Kolašin

Kadinjača

Mitrovica

Brezovica

Kamenska

Ostra

Sisak

Nikšić

Sinj

Zenica


za P.U.L.S.E pripremio Boban Savković

Izvor

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Jedan komentar na tekst Sećanja koja dolaze iz budućnosti

  1. branko

    17/05/2011 at 17:41

    Imao sam sreću i priliku da većinu ovih spomenika vidim, deluju impozantno!

Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.