Slepi umetnik stvorio je sasvim novi muzički pravac i pobedio svoje unutrašnje demone

Rejmond Čarls Robinson, poznatiji kao Rej Čarls, bio je jedan od začetnika soul muzičkog stila. Najveći uticaj na muzičarev stil imali su džez, bluz, ritam bluz, kantri, gospel.

Rej je ubrajan i svrstan među 100 najvećih umetnika svih vremena.

Ovaj umetnik je bio skroman, poticao je iz jako siromašne crnačke porodice a rastao je sa velikom tragedijom koju je doživeo u ranom detinjstvu. Na žalost, rođen slep, ovaj pevač je u detinjstvu izgubio rođenog brata Džordža, tako što se on udavio u koritu pred Čarlsom koji je sve to mogao da čuje, ali ne da vidi i da reaguje na vreme. Tog demona, demona svoje prošlosti i preranog bratovljevog gubitka, soul legenda je uvek vuklao za sobom i nakon tragedije delimično je krivio sebe za njegovu smrt. Sa 10 godina njegov otac napušta njihovu porodicu, a sa 15 godina umire mu i majka. Rej ostaje potpuno sam i kreće u školu za slepu decu u Sijetlu.

Sa teškim invadilitetom još kao mali, muzičar nije imao nikakvu perspektivu 30 – ih godina u Americi. Činilo se da je sve ono loše od života na njegovoj strani. U samom stratu je bio osuđen na neuspeh. Ali Rej je uspeo da se izbori sa svim teškoćama koje su ga pratile i da se probije na svetski muzičku scenu svojim neverovatnim talentom i svojom harizmom. Život ove legende, bio je dramatičan, pun bola i patnje, intenzivan, pun uspona i padova, protkan večitom borbom za svoja prava i za svoju muziku. Njegov put kojim je išao bio je hiljadu puta teži i teskobniji od puta kojim ide jedan običan i zdrav čovek. Pevač je uspeo da se izbori, ali teško je prevazilazio svoje strahove i unutrašnje nemire.

Nizao je hit za hitom, delo za delom, a sama njegova muzika bila je spoj svih žanrova američke muzike u jedan potpuno novi stil. Zbog toga, Čarls je bio inspiracija mnogim zvezdama poput Elvisa Prislija, Stivija Vondera,B.B.Kinga, Ališi Kiz, Nori Džons i mnogim drugim…

Kao mladić, muzičar je svirao po raznim klubovima, bežeći od rasne diskriminacije koja je u to vreme u Americi bila jako izražena.Osnovao je  R&B grupu, a 1952. godine potpisao je i prvi ugovor za izdavačku kuću “Atlantic Records”. U “prljavom” Sijetlu upoznaje velikog producenata, a kasnije i prijatelja Kvinsija Džonsa. On tada za sobom počinje da ređa mnoge poznate hitove: “Mess Around”, “I Got a Woman”,”This Little Girl of Maine”, “Hallelujah”…. i mnoge druge. Neverovatan spoj muzike, tonova, reči, muzičkih izraza, dominirao je muzikom Reja Čarlsa. Kasnije, tokom karijere, on je eksperimentisao sa muzičkim stilovima i menja pravac u kantri. Tada je osvoji novu publiku i ostali su jedni od najzamaćenijh evergrinova: “Georgia On My Mind, “I Can t stop loving you”…

Pevač je voleo žensko društvo. Brzo je osvajao ženska srca, a lepe žene su ga inspirisale i osvajale. Zbog toga se i nekoliko puta ženio. Demoni iz prošlosti su ga proganjali, sa svim stvarima je mogao da se izbori ali sa njima je to bilo zaista teško. Ovisnost kao beg od teskobe, mučenja i stalnog preispitivanja sa sobom, stvarala je umetniku ozbiljan problem. Uvek se sećao teških životnih momenata, svoje borbe običnog slepog čoveka i borbe njega kao umetnika sa osećajem tuge koju je nosio još iz ranog detinjstva naveli su ga na pogrešan put – put heroinskog ovisnika. Sa tim porokom se teško borio i izlazio na kraj. Sa ženama je to lako mogao, ali da se izbori sa teškim bremenom koje je nosio za sobom, bilo je iscrpno i teško.

Ray Charles – Shake your tail feather.

Muzika mu je pružala spas.

“Rođen sam sa muzikom u duši. Muzika je deo mene. Kao krv. Bila mi je neophodna,kao voda, kao hrana”, napisao je on u svojoj autobiografiji..

Rejmond Robinson Čarls je pobedio sve svoje demone i ostaće upamćen kao jedan od najtalentovanijih i najupamćenijih muzičara vremena. Na današnji dan, rođena je ova legenda američkog soula. Slava mu.

Za P.U.L.S.E Sandra Crnogorac

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments