‘Šta će mi noge kada imam krila da poletim’

[wpedon id=”90510″ align=”center”]

Za  slikarku Fridu Kalo su često govorili da su bol i patnja , kao parabole života, postale njen smisao života.

Njen tragičan život je svima dobro poznat. Tragedija, saobraćajni udes koji je obogaljio za ceo život kada je imala samo 17. godina, burna ljubavno-bračna veza sa slikarom Dijegom Riverom i njena, skoro patološka potreba da rodi malog Dieguita posle nebrojano spontanih i izazvanih pobačaja.

Patolog Dr. Fernando Antelo iz Harbor-UCLA medicinskog centra u Los Andjelesu, odlučio je da istraži pravi uzrok smrti Fride Kalo, Kalo je umrla 1954. u 47. godini života.

‘Mislim da je to jedna od stvari koju dugujemo Fridi’, izjavio je Antelo, naglašavajući da većina Fridinih slika sadrže fragmente koji se nedvosmisleno odnose na reprodukciju i plodnost.

O Fridinoj neplodnosti, fizičkom i psihičkom bolu posle tragedije pisali su istoričari umetnosti detaljno, ali do sada nije bilo objavljeno nijedno medicinsko istraživanje ili studija doktora- stručnjaka. Članci u medicinskoj literaturi su se više usresredili na njene hronične bolove, ortopedske i neurološke probleme.

‘Pogled na sliku The Broken Column/ Slomljeni stub-trup iz 1944. je jedan od mnogobrojnih Fridinih autoprtreta koji ukazuje na njen hroničan bol i zdravstvene probleme. Imam utisak kao da vodim razgovor sa kolegom, i sa pacijentom’, kaže Antelo.

Slomljeni trup prikazuje Fridino nago telo zarobljeno u gipsanom korsetu, dok joj ubačena metalna šipka, koja ide dužinom tela, zamenjuje kičmu, i drži na jednom mestu polomljenu kičmu, simbol strašne nesreće.

Iz njenog tela i lica na kome se vide suze, vire zabodeni ekseri naglašavajući njenu ‘ružnoću’ spojenim jakim obrvama i vidljivim dlačicama na gornjoj usni.

Rembrant takodje nije imao milosti prema sebi kada je slikao autoportrete, ali je to radio na neki stoički način, Fridini autoportreti su bezglasni krik, patnja koja je pratila celog života.

‘Doživljavam je kao pacijenta koji očajnički želi da mi poveri svoje simptome, a u isto vreme, kao da pričam sa osobom koja ima medicinsko predznanje i sposobnost da mi stručno prenese anamnezu kao kolegi’, kaže Antelo. ‘Slomljeni trup me inspiriše da stalno postavljam nova pitanja.’

Frida je imala preko 30 operacija za života.Deo noge joj je amputiran nekoliko meseci pre njene smrti.

Zaključak do koga je došao Antelo pre mesec dana / april 2012/izlo\io je na godi[njem sastanku Američkog društva za anatomičare u San Dijegu.

Po Antelu, Kalo je bolovala od retke bolesti, Ašermanovo sindrom, ili intrauterina adhezija unutar materice. Metalna šipka u autobuskoj nesreći je probila njen stomak , ozbiljno povredila unutrašnje organe, deo karlice, uključujući i njenu matericu.

Tragedija je, izmedju ostalih stvari, upropastila i njen san da nastavi medicinu i postane doktor.

Danas se Ašermanov sindrom prilično uspešno leči sa savremenim instrumentima koji tada nisu bili na raspolaganju i koji bi, eventualno, i spasili Fridin život.

‘Ona je uporno pokušavala da zatrudni sa matericom koja je bila praktično neupotrebljiva’, kazao je u svom izveštaju Antelo.

Frida je čak posvetila svoj portret Eloesser /1940/ svom doktoru.

‘Naslikala sam  i posvetila autoportret /1940/ svom najboljem prijatelju i doktoru  Liu Elozeru.  S ljubavlju, Frida Kalo.’

Mnogi istoričari su imali svoju verziju Fridine neplodnosti, medjutim, nijedan od njih je nije doveo u vezu sa saobraćajnim udesom.

‘Moguće da postoji još neki uzrok, ali po mom mišljenju, glavni razlog je uništena materica’, izjavio je Antelo.

Za P.U.L.S.ESnežana Moračić

https://pulse.rs/donacije/

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments