Steely Dan – Rikki don't lose that number

Ulogujte se / Kreirajte profil

Steely Dan – Rikki don’t lose that number

.

Become a Patron!

.

Необичне су приче које се плету око појединих популарних песама. Многе од тих прича говоре о неком неуобичајеном тренутку или догађају, понекад стварном, чешће измишљеном. Ипак, у свакој од њих као да остаје траг ствараоца и што је за слушаоца важније – део атмосфере у којој је песма стварана.

steely-dan (1)

Према казивању америчке списатељице Рики Дакорнет, забележеном у листу „Ентертејнмент викли”, марта 2006, песма „Рики сачувај овај број”, посвећена је управо њој. Она је у то време већ била удата и трудна, а на једној забави срела се са Доналдом Фејгеном, аутором песме. Према сећању ове даме, Фејген јој је дао број свог телефона. Шта се изродило из тако овлаш започетог контакта није познато. Иако, Фејген ову причу никада није потврдио, она је остала да до данас лута испреплетеним каналима историје рок музике.

„Рики сачувај овај број” је посвећена растанку. Како се испоставило, био је то највећи хит групе „Стили ден”. Лета 1974, када је издата на албуму „Логика переце”, доспела је на четврто место „Билбордове” листе 100 најслушанијих. Била је погодна за усамљеност, за друштво, концерте, певање уз гитару на плажи… Укратко, једна од оних композиција које привлаче пажњу неко време, а када пристигну нови хитови, повуку се, али остану у нашим сећањима.

Њујоршку групу „Стили ден” (Steely Dan) чинили су, у суштини, Доналд Фејген и Волтер Бекер. Срели су се случајно 1967. у Њујорку. Брзо су схватили да су им музички погледи сагласни и почели заједнички да пишу песме. У то време наступали су са различитим локалним бендовима, а званично су под називом који их је прославио почели да раде тек 1972.

steely-dan105

Пошто су себе сматрали за дует, за потребе снимања и концерте ослањали су се на професионалне музичаре који су могли да одговоре задатку. Свирали су рок, џез-рок и, такозвани меки рок. Све то је трајало до 1981, када су решили да се ману активног музицирања, снимања, турнеја, концерата… Престанак рада означио је код обожавалаца стварање култа „Стили ден”. Као да је група тек престанком постојања показала чиме је све задужила рокенрол. Наравно, Фејген и Бекер нису одолели повратку на бину. То су учинили 1993. Снимили су још два албума са новим песмама од којих им је први обезбедио „Греми” награду за албум године. Продали су више од 40 милиона плоча. Марта 2001. су уврштени у Рокенрол хол славних. Активни су и данас.

Steely-Dan-01

Највећу популарност „Стили ден” су доживели у касним седамдесетим, када су снимили чак седам албума са елементима џеза, рока, фанка, блуза и попа. Часопис „Ролингстоун” назвао их је тад: „идеалним музичким антихеројима за период седамдесетих година”.

Њихови текстови често су били интригантни, пуни сарказма, а нису се клонили ниједне теме, било да је реч о љубавним проблемима, употреби дроге, криминалу… Када је реч о студијском раду, бије их глас да су били перфекционисти. Пример за то је и снимање албума „Гаучо”, осамдесетих година. За седам композиција које су се нашле на том издању, Бекер и Фејген ангажовали су 42 студијска музичара, 11 тон-мајстора и опет је цео посао трајао годину дана.

steely-dan-seventies

У појединим песмама терали су музичаре да понављају своје деонице и по 40 пута! А коначном верзијом звука на албуму „Лоше патике” били су толико незадовољни (неисправан је био уређај за умањење шума), да су сматрали да публици због тога упуте јавно извињење. Учинили су то на омоту албума.

steely-dan-pretzel-logic-big

Албум „Логика переце”, са ког је лансиран хит „Рики сачувај овај број”, изашао је 1974, а клавирски риф је директно преузет из песме „Песма за мог оца” чувеног џез пијанисте Хораса Силвера. На албуму су видљиви и утицаји Дјука Елингтона, Џејмса Бабер Мајлија.

Рики сачувај овај број

Чули смо да нас напушташ. Па добро…

Мислио сам да је наша мала узбудљива игра тек почела

Претпостављам да си се уплашила, окренула и побегла

Ипак, ако у твоме срцу икада дође до промене

Рики, сачувај овај број

Ниједан други ти није потребан

Пошаљи га у писму самој себи

Рики не губи овај број

Једино њега имаш

Искористи га ако ти буде боље

Када се вратиш кући

Имам другара у граду, чуо је за тебе

Можемо лагано да се одвеземо до Слоухенда

Можемо унутра да играмо игре, не знам…

И твоје срце би могло да осети промену.

Рики не губи овај број

Ниједан други ти није потребан

Искористи га ако ти буде боље

Када се вратиш кући

Страхујеш да ниси мој тип

Али ти уопште не познајеш саму себе

И твоје срце би могло да доживи промену

Рики, чувај овај број..

Слободан Самарџија

Politika online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments