"Сујеверје" Стиви Вондер

Ulogujte se / Kreirajte profil

„Сујеверје” Стиви Вондер

.

Become a Patron!

.

Сујеверје је свуда око нас, наша је свакодневица. Искрено, мало је оних који, у деликатном тренутку, не ураде неки, само њима познат и важан покрет, потраже неки скривени знак, окаче на себе неку баналну ситницу… Тек тако, против урока. Па зашто онда да се о сујеверју не проговори и у песми. Поготово ако се зна да управо уметници спадају у категорију оних којима је „додворавање судбини” најмање страно.

stevie-wonder-playing-piano

Ове теме се, на свој начин, дотакао и Стиви Вондер, тамнопути амерички певач, клавириста и композитор. Композицију „Сујеверје” (Superstition) снимио је 1972. за албум „Talking book”. Да ли против урока, или из неког другог разлога, тек, Вондер је, осим што је отпевао, на овом снимку одсвирао бубњеве, синтисајзер и чувени „Хонеров клавинет D6”, клавијатуру специфичног звука, која се наметнула као незамењиви део „црног” музичког израза седамдесетих година прошлог века.

Интересантно је да је Вондеру у стварању ритмичке фразе у студију помагао чувени гитариста Џеф Бек. Постојао је предлог да Бек први сними „Сујеверје”, али коначна одлука је била другачија. Како се испоставило, продуценти су били у праву: Вондер је са овом песмом брзо стигао до првих места на листама најслушанијих. И не само то, био је то значајан преокрет у његовом стилу, што је допринело да се вине међу најчувеније звезде рок музике.

Stevie-Wonder

Незаобилазан детаљ у том делу Вондерове каријере јесте његов одлазак на турнеју са „Ролингстонсима”. Свирка на истој бини са једном од најчувенијих рок група свих времена, допринела је да се и Вондерова музика „ушанчи” међу многобројним слушаоцима, посебно онима који си и пре тога били наклоњени америчком соул звуку.

Када је снимао „Talking book” Вондер је био далеко од новајлије. Његова каријера почела је још у време док је као клинацвундеркинд наступао са водећим личностима џеза и соула. Рођен 1950. као Стивленд Хардвеј Морис и слеп још од најраније младости, рано је показао све квалитете. Учио је да свира хармонику, клавир, бубњеве, бас… Већ са девет година потписао је први уговор са издавачком кућом „Мотаун” под уметничким именом – Мали Стиви Вондер.

tumblr_mdgf2rwzct1rqw5xgo1_400

У 13. години снимио је хит „Finger Tips”, на ком је осим певачког, показао и умеће свирања на бонгосима и хармоници. На том снимку бубњеве је свирао такође млађани Марвин Геј, друга будућа велика соул звезда.

Вондер је компоновао много хитова и освоји велики број награда „Греми” чиме је потврдио статус једне од најкреативнијих музичких личности 20. века. Текстови које је писао, углавном су се бавили друштвеним, политичким и мистичним темама, као и незаобилазном темом – љубављу. Друштвену ангажованост показао је и учешћем у хуманитарним акцијама, посебно оним у вези са црначким лидером Мартином Лутером Кингом.

withPaul

Са друге стране, често је снимао и са другим музичарима. Са Полом Макартнијем снимио је ангажовану песму „Ebony and Ivory” која је постала хит и заштитни знак свих бораца за права оних који нису белци. Са Брусом Спрингстином је певао дует у песми „We Are The World” на концерту посвећеном подршци борцима за женска права у афричким земљама. Свој удео дао је такође у хуманитарној акцији, у оквиру борбе против сиде.

Снимио је више од 30 песама које су на листама најслушанијих ушле међу првих 10. Добио је 22 „Гремија” као и награду за животно дело. Доспео је и у „Кућу славних”, једнако у категорији рокенрол и соул извођача.

Stivi-Vonder-01

Сујеверје

Врло сујеверно, писање по зиду

Врло сујеверно, руше се мердевине

Беба стара тринаест месеци, разбијено огледало

Седам година несреће, лепе ствари из прошлости

Када верујеш у ствари које не разумеш

Једноставно, патиш

Сујеверје није решење

Врло сујеверно, пери лице и руке

Ослободи ме проблема, учини све што можеш

Пусти ме да сањарим, да останем јак

Не желиш да ме спасиш, тужна је моја песма

Када верујеш у ствари које не разумеш

Једноставно, патиш

Сујеверје није решење

Веома сујеверно, нема више шта да се каже

Веома сујеверно, ђаво је на путу

Тринаестомесечна беба, разбијено огледало

Седам година несреће, добре ствари из прошлости

Када верујеш у ствари које не разумеш

Једноставно, патиш

Сујеверје није решење, не, не

Ућути…

tumblr_lrwv8wzZcN1r26xvjo1_1280

Слободан Самарџија

Politika online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
enter
enter
7 years ago

Ja vas prestajem posjećivati dok ne isključite ovo automatsko puštanje youtube klipova na člancima. Otvorim nešto u pozadisnkom tabu za čitanje kasnije i onda se pitam odakle ovi zvukovi. Puštanje audia na stranicama koje nije inicirano od strane korisnika je krajnje neprofesionalna praksa i napuštena je nekad u 90im na ozbiljnim stranicama.

Lijep pozdrav

Boban Savković
Admin
7 years ago

Pa…šta da Vam kažem? Hvala što nas napuštate, ako nemate bezmalo dve sekunde da zaustavite video snimak. Biće mi to zadovoljstvo, da ne budemo jedan od Vaših bezbrojnih tabova. Postoje tekstovi koji traže, upravo, muzičku, podlogu onoga o čemu se piše. Lep pozdrav, takođe.

nikolavster
nikolavster
7 years ago

Sustina se moze primetiti u komentarima koji se, bez obzira na jako dobar tekst o jednom od najuticajnijih pop muzicara, bavi pitanjem kulture web portala. Kupite stampane novine ili gledajte televiziju a sredinu ostavite onima koji VOLE umetnost u bilo kom obliku i formi. Nema pusenja u zatvorenim prostorima ukoliko nisu kazneno-popravne institucije ili dusevne bolnice. Elementarna mentalna higijena mora da postoji na mestims ovakvog tipa tj. portalima koji se obracaju ljudima koje slucajno cu pomenuti zanima recimo (ne znam odakle mi on pade na pamet) Stivi Vonder. Ravno pitanju za razlog zbog kojega koristite cirilicno pismo.
No, sam sam kriv sto citam komentare.
Veliko hvala na objavljivanju teksta,
Nikola