Ulogujte se / Kreirajte profil

Svet snoviđenja na slikarskom platnu

Marselu Prustu su bili potrebni kolačići umočeni u čaj, da bi se vratio u vreme svoga detinjstva i mladosti, Džon Lenon je pisao i pevao  o svojim Alisama u zemljama čuda,   dok Jacek Jerka, poljski slikar kao da iz svoga detinjstva i svojih snova nije ni odlazio niti se budi i to se da primetiti na njegovim nadrealističkim slikama. Zajedno sa zapamćenim snoviđajnim trenucima Jerka svoju insiraciju nalazi u sećanjima na mesta i mirise svoga detinjstva iz Poljske ranih pedesetih godina.

Jacek Jerka je rođen 1952. godine u Torunju u Poljskoj, gde je kasnije i studirao fakultet likovnih umetnosti i dizajna. Bio je stalno izložen pritisku svojih profesora da se liši detalja i realističnosti u svojim radovima u skladu sa tadašnjim shvatanjima “modernih” socijalističkih vremena, ali, na sreću, nije popustio istima i ostao je dosledan klasičnoj flamanskoj tehnici koja i dan-danas čini osnovu njegovog rada. Slovio je za vrsnog ali sklonog izazivanju nevolja mladog i talentovanog slikara. Od  1980. godine postaje slobodan umetnik. Jerka navodi radove Hijeronimusa Boša, Jana van Ajka i Pitera Brojgela  kao nesumnjive uticaje koji se vide u njegovim radovima. Predmeti njegovog slikarskog interesovanja kreću se od neobičnih životinja do kapricioznih pejsaža sa neobičnom i nestvarnom arhitekturom, koje sadrže brojna iskričava sećanja na trenutke iz detinjstva. Za njega su pedesete godine prošlog veka bile neka vrsta zlatnog doba.  Radove počinje grafitnim skicama i preko krejona i pastela platna  finalizuje uljanim bojama. Njegove slike su bile izložene u Francuskoj, Monaku, Nemačkoj i Sjedinjenim američkim državama i mogu se videti u brojnim poljskim galerijama i muzejima.

yerkaland.com.

za “P.U.L.S.E” Boban Savković

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.