The Muppet Show – Apsolutno predivni

The Muppet Show – Apsolutno predivni 

Džim Henson i njegova baka Sara rođeni su istog datuma, ali to nije bilo jedino što ih je spajalo. Gajili su i zajedničku ljubav prema pravljenju lutaka. Ovu veštinu baka je nasledila od svog oca Nemca Oskara Hajnriha i prenela je na mladog Hensona. Džimova majka je uvek više pažnje posvećivala njegovom fragilnijem bratu, tako da je on jedva čekao dolazak bake da mu otkrije još neku tajnu ovog zabavnog zanata. Pravili su lutke čije su glave bile od nakvašene novinske hartije umotane u krpu, imale su otvor za usta i oči od polovina pingpong loptica. Iza baka Sarine sklonosti ka igranju lutkama stajala je i porodična tragedija – majka joj je rano umrla a otac joj se od tuge za njom ubio, ostavivši Saru da se sa 14 godina brine o dva mlađa brata i zabavlja ih kako zna i ume.

Prva mapet lutka koju je Džim Henson napravio bio je pacov Pjer, a proslaviće ga zelena žovijalna žaba kojoj je nadenuo ime po svom školskom drugu Skotu Kermitu. U čuvenom filmu Mapeti idu u Holivud, Henson je Kermitu dao deo svog detinjstva kraj močvarne delte Misisipija, gde je živeo kao pravi mali Tvenov Haklberi Fin, hrabro loveći zmije iz zabave. Prvi film koji je na njega ostavio utisak bio je Čarobnjak iz Oza Viktora Fleminga. Pošto je imao svega tri godine kad je ovaj prikazan 1939. godine, najveći utisak na njega je ostavilo rikanje strašnog lava kroz kružni otvor na logou MGM-a. Zato će i njegov žabac Kermit isto tako urlikati iz sveg glasa kroz rupu na slovu O u natpisu nad pozornicom Muppet Showa. A da bi se sve to rasteretilo, na kraju najave će i Gonzo izvesti nešto komično kroz tu istu rupu. Diznijeva Snežana takođe je bitno uticala na Džima Hensona u estetskom smislu, što se vidi u sceni kad Mapetovci stanu u kolonu u čuvenoj najavnoj špici: 

Its time to play the musicIts time to light the light… donekle kao hajho patuljaka.

Odrastajući, Džim je bio opčinjen neobičim glasovima iz radio-drama i dečijih predstava koje je čuo na ručno sklepanom tranzistoru, i stalno ih je imitirao. Najupečatljivije je na njega delovao glas trbuhozborca Edgara Bergena. Osposobio je klavijaturu nađenu na đubrištu, i na njoj je izvodio neke od pesama (poput Half Way Down The Stairs) koje će decenijama kasnije završiti na hit ploči za Muppet Show.

VESELA DRUŽINA: Mapetovci…

A kad se u Americi konačno pojavio u slobodnoj prodaji i TV prijemnik, Džim Henson je ubedio porodicu da će ovaj, u to vreme skup izdatak biti više nego neophodan za njih. Nakon neprekidnog gledanja svih mogućih programa, odlučio je: ne samo da moram da gledam televiziju, ja moram da radim na televiziji! U školi je napravio lutka predstavu baziranu na omiljenom stripu Pogo Volta Kelija, a kad mu je bilo 13 godina, lokalni časopis je objavio i njegov kratak strip o šaljivom kuvaru. U šesnaestoj, 1952. godine, kucao je na vrata baš svih TV studija u Vašingtonu, ali nijedan ga nije primio.

Dve godine kasnije sreća mu se ipak osmehnula: lokalna filijala CBS-a tražila je tinejdžera koji vešto barata lutkama za emisiju Junior Mornig Show namenjenu deci. Praktično znanje o lutkama koje je dobio od bake, Henson je pojačao teorijskim savetima ruskog lutkara Sergeja Vladimiroviča Obrascova čije je knjige pozajmio iz biblioteke. Dobro se pokazao na probi i dobio dugo sanjani posao: subotom je svojim lutkama sinhronizovao aktuelne hitove sa ploča. To je zapalo za oku Džejmsu Kovaču s NBC-jevog WRC-TV, i Džim prelazi na NBC.

…i Džim Henson sa Kermitom

Uspešno je popunjavao rupe u programu sa dve lutke kauboja Longhorna i Šorthorna, pa je 7. marta 1955. godine WRC najavio Muppet Puppet, lutka segment u popodnevnom programu Afternoon. Ispostavilo se da je termin Muppet greškom sastavio slovoslagač novinske najave, pošto nije mogao da se u trenutku seti pravilnog termina za lutkare marionettepuppeteer, pa je posegao za izrazom koji zvuči kao engleski arhaizam za malo dete – moppet.

Kako bilo da bilo, zvezde lutaka za decu su rođene. Mapetovski TV termin je bio svaki dan i Džimu je na ovom zahtevnom zadatku pomagala njegova buduća izabranica Džejn. Nakon odlično obavljenog posla u Popodnevu, par je dobio ponudu za još gledaniji termin, između večernjih vesti i šoua Stiva Alena.

Tako, 9. maja 1955. nastaje Muppet inkarnacija Sam and Friends u kojoj se kao jedan od sporednih likova, koji je često izvlačio deblji kraj, premijerno pojavio i Žabac Kermit. Odmah je postao omiljen, pa Kermit gostuje i u šouu Stiva Alena s pesmom Rozmari Kluni, inače tetke Džordža Klunija, i privlači pažnju producenata širom Amerike. Početna Hensonova plata od pet dolara za petominutni šou pretvorila se ubrzo u 100 dolara nedeljno. Šou je dobio verne pratioce, koji su se zdušno pobunili kad je najavljeno njegovo otkazivanje, pa su ga nakon prekida ne dužeg od jednog jedinog dana vratili u etar.

INOVACIJA U ADVERTAJZINGU I ŠOU BIZNISU: Reklama za Vilkins kafu…

Mapetovci se potom nakratko sele u program Footlight Teather kako bi bili pojačanje kantri-vestern pevaču, da bi avanzovali do obaveznog desetominutnog segmenta pred kraj večernjih vesti! A onda su 1957. godine dobili ponudu da reklamiraju kafu Willkins. Henson lično uopše nije voleo kafu, pa je smislio seriju kratkih spotova u kojima jedan mapet na najrazličitije načine brutalno kažnjava drugog zato što odbija da je pije. Odudarajući u svakom smislu od ostatka uglancane reklamne ponude, ova kampanja je postala hit – povećala je prodaju reklamirane kafe za 25 odsto. Glasnogovornica Willkinsa je objasnila uspeh ovih nasilnih gegova: “Zar svako ko se probudi rano ujutro ne želi da ubije onog s kim pije kafu?” Uz priloženu kesicu kafe svako je za dolar od proizvođača mogao da kupi i lutke ova dva mapeta, Vilkinsa koji je pije i Vontkinsa koji je ne pije. Za Božić 1958. godine prodato ih je preko 25.000. I drugi brendovi kafe počeli su da se utrkuju pomoću reklama sa Mapetovcima. Za potrebe reklamiranja hrane za pse, Henson izmišlja čuvenog psa za klavirom, Rolfa, koji postaje prava senzacija gostujući u šouu Džimija Dina. Čudovište koje proždire čips u reklami za čips, postaće uskoro Cookie Monster iz Ulice Sezam.

Džejn i Džim Henson osnivaju Mup­pets Inc i 1959. stupaju u brak. Džejn je šezdesete provela u porodiljskim odsustvima zbog tri deteta. U međuvremenu, neko je trebalo da je odmeni na TV-u. Bio je to sin izbeglica iz Evrope pred nacističkom pošasti Frenk Oznović, budući mapetovski glas Mis Pigi, Zverka i Mede Fozija (a potom i Jode u Star Warsu). Mapetovski projekat za edukaciju dece 1969. godine Avenija 123B, postala je Seesame Street tj. Ulica Sezam. Uspeh ove serije stvara još veću glad publike za Mapetovcima. Nensi Sinatra 1971. naručuje mapet pratioca za svoj nastup u Las Vegasu.

Radni naslov večernjeg kabaretskog šoua Mapetovaca prvobitno se zvao Zoocus Affect show (Zoocus je kombinacija reči Zoo i Circus), pa je otud nastao Muppet show. Pilot-emisija Muppet Valentine Show, sa gošćom Mijom Farou, emitovana je 30. januara 1974. na ABC-ju uz jednoglasan komentar kritike i publike: apsolutno predivno. Ležernim karikiranjem svih mogućih pop-kulturnih referenci kroz pesmu i šalu i sa gostima superstarovima svoje epohe, od Debi Hari do Stalonea, Džuli Endrjus i Rodžera Mura, Muppet Show je ostao obavezna medijska literatura i nezaboravna uspomena svima koji su odrastali 70-ih i 80-ih. Upravo ta draga uspomena je i najvelelepniji spomenik Džimu Hensonu, preminulom 16. maja 1990.

 dr Mladen Kalpić 

Izvor: Vreme online

 
 
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments