Велика гужва у Чумићевом сокачету – “The November Man”

Србија на филму 6. део

The November Man 2014 

Педесет и једну годину  након што је Џејмс Бонд  Из Русије с љубављу сишао на Београдску железничку станицу, Пирс Броснан – један од рецентнијих тумача те улоге снимио је шпијунски трилер у Београду. Наш главни град је ту дублирао и неке делове руске престонице а црногорско приморје је делом позирало и за Швајцарску. Као предложак овој авантури кориштена је седма крими књига о оперативцу ЦИА-е Питеру Деверу Нема ту шпијуна. Редитељ Роџер Доналдсон који је режирао Броснана Дантеовом врху прати га коз објектив и на овом глумачком задатку. Два Доналдсона филма која би било вредно препоручити су са Кевин Костнером: 13 дана (о кубанској кризи) и Без излаза о КГБ-овцу у Пентагону (у ком је Бред Пит дебитовао на неколико секунди као аеродромски службеник). Због његове хладноће у опхођењу с људима и још хладнијег професионализма Броснановог Питер Девера интерно зову – Новембарски човек. По овом надимку и цео филм добија назив.

Новембарске када почну тачке и кад ЦИА окачи у зрак све значке акција нашег филма почиње 2008. у Херцег Новом у Црној Гори где Броснан надгледа новајлију шпијунског шегрта током комплексне снајперистичке операције. Младић одбија да дословно изврши Броснанове инструкције те његова импулсивно исхитрена реакција доводи до рањавања Пирса и погибељи девојчице која се случајно затекла на линији прерано отворене ватре.

Пет година након тог дебакла, у Швајцарској бивши шеф поново ангажује у међувремену опорављеног Броснана да лично заштити помоћницу помоћнице руског председничког кандидата која је у његовом сефу пронашла доказ који га директно повезује са ратним злочинима у Чеченији. Лепотицу у опасности игра (Бонд девојка из Зрна утехе) Олга Куриленко а опасног опасника (Бркајло из серије Коцка, коцкица и коцкар из Казино Ројала) Лазар Ристовски.

-Још си у Берлину?- пита Броснан хладно свог бившег шефа пре одласка сваки на своје радне задатке. –НЕ, каже му овај враголасто, ПРВА ЛИНИЈА ФРОНТА ОБАВЕШТАЈНОГ РАТА СЕ САД ПРЕСЕЛИЛА У БЕОГРАД!-

Пирс након небројених перипетија по Русији стиже у Београд у правом тренутку да спаси Оглу. Јурцају по граду и уздуж и попреко од Каленић пијаце до Чумичевог сокачета. (Не купе ништа ни вамо ни тамо) Па пред потером испод Теразија преко старог Савског моста и даље… Док не стигну у диско клуб у ком их са новим предлозима за шта где и како чека поверљиви домицилни лик Драган Маринкович – Маца. У Београду је и Зли Рус Федоров – Лаза Ристовски,  на некаквој енергетској конференцији о гасоводу и нафти којом условљава српску послушност мајци Русији. Сазнавши то Олга се прерушава у проститутку и одлази у Лазин хотел да би се обрачунала са њим. (Хотел није ни Метропол ни Интерконтинентал већ – ЗГРАДА ГРАДСКЕ ВЛАДЕ!) Док Олга сва намонтирана планира слатку освету Федорову који јој је побио сву фамилију пред њеним очима и потом је напаствовао наш Новембарски човек Пирс Броснан налази штаб ЦИА у напуштеном вагону на главној Београдској железничкој станици. Знате оној што њено измештање води на Београд на води.

Утегнута у свој боди Олга с Ристовским бруталне рачуне лагано своди ал финално повлачење обарача никако не може да преброди. У тренутку кад се чини као да ће је овај фатално савладати упада Пирс и сређујући телохранитеље је ослобађа је из зликовчевог загрљаја. Лаза им умакне али својим мобилним Олга је умеђувремену снимила његово изнуђено признање за ратне  злочине. Ово признање место да разреши гордијев чвор опет самим својим постојањем квари друге планове које ЦИА има за руског председничког кандидата – Ристовског. Они наиме планирају да помоћу њега као своје марионете натерају Русију да уђе у НАТО. Да би неутралисали Новембарског човека Броснана који им ремети те битне стратешке планове двоструки шпијуни са самог врха командон ланца киднапују његову ћерку зато. Примопредаја за снимак биће одржана наредног дана на великом степеништу Калемегдана…

Сам избор локација наше престонице чини нам овај филм изузетно забавним за гледање. Али ни страна публика није на њега остала равнодушна. У време премијере ушао је у топ 10 најгледанијих филмова у Америци на шестом месту. Зарадио је дупло више од у њега уложеног буџета те је сходно тој доброј прођи за њега ускоро најављен и наставак.

Исте године док су се Броснан и Куриленко растрчавали по Дорћолу и Савском Венцу, Кевин Костнер је (у продукцији Лук Бесона) код нас снимио уводне сцене за филм 3 Days To Kill у којима диже ХОТЕЛ ЈУГОСЛАВИЈУ у ваздух а потом у бегу од одмазде за десетак секунди сиже спринтом на Калемегданску тврђаву. У поређењу са овим логистички нелогичним локално географским непрецизностима Новембер Мeн делује као документарнистичка разгледница из навек инспиративног конспиративног Београда, мада немојте поверовати да играоница у метро пролазу испод Вуковог споменика у стварности баш толко врви КГБ агентима. Можда тек понекад ту понеког од њих има.

за П.У.Л.С: Младен Калпић 

Претходни текст

Следећи текст

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments