The Shard, London – Renzo Piano

U Londonu je  2012. godine dovršena izgradnja najviše zgrade u Evropskoj uniji – pod imenom Šard. Toranj je u potpunosti  prekriven staklom, zbog čega i ima naziv stakleni šiljak.

Ogromna staklena površina imaće još jednu vrlo značajnu ulogu, sem zaštitne: naime, u njemu će se videti odraz grada, u zavisnosti od vremena i godišnjih doba. To je zamisao arhitekte Renca Piana, poznatog po pariškom Pompidu centru. Piano je, navodno, na prvom sastanku sa investitorom Irvinom Selarom skicu zgrade naškrabao na običnoj salveti, nakon čega je i održao monolog o tome kako, zapravo, mrzi visoku gradnju.

Kao projekat Šard je, odmah na početku, naišao na velike probleme. Bile su sporne i lokacija, jer je gradnja iziskivala rušenje drugih vrednih zgrada, kao i visina od 310 metara (72 sprata i 15 dodatnih za posebne namene).

Nacrte Šarda kritikovao je i princ Čarls, ali bezuspešno jer je Vlada dozvolila gradnju. Do danas je izgrađeno oko dve trećine zgrade. U njoj će osim kancelarija biti još i hotel, restorani i otvorena terasa, a procena je da će građevinu godišnje posećivati oko dva miliona ljudi.

Ovo je još jedan od projekata kojima se London ubrzano pripremao za organizaciju Olimpijskih igara 2012. godine.

“Moja kuća”

Renzo Piano homepage

oprema teksta P.U.L.S.E

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Smeagol
Smeagol
9 years ago
Snežana Moračić
9 years ago

pa skoro,
taj trend u arhitekturi staklenih, vitkih i elegantnih piramida od stakla star arhitekte vec godinama usavrsavaju do perfekcije,.
kreacije su im kompleksni ego-tripovi kao i dizajn, a najmanje je neki novi ‘-izam’, na pomolu. a sve je pocelo sa dva zeleznicka mosta neustrasivog revolucionarnog vizionara, ajfela.