Ulogujte se / Kreirajte profil

The Shard, London – Renzo Piano

U Londonu je  2012. godine dovršena izgradnja najviše zgrade u Evropskoj uniji – pod imenom Šard. Toranj je u potpunosti  prekriven staklom, zbog čega i ima naziv stakleni šiljak.

Ogromna staklena površina imaće još jednu vrlo značajnu ulogu, sem zaštitne: naime, u njemu će se videti odraz grada, u zavisnosti od vremena i godišnjih doba. To je zamisao arhitekte Renca Piana, poznatog po pariškom Pompidu centru. Piano je, navodno, na prvom sastanku sa investitorom Irvinom Selarom skicu zgrade naškrabao na običnoj salveti, nakon čega je i održao monolog o tome kako, zapravo, mrzi visoku gradnju.

Kao projekat Šard je, odmah na početku, naišao na velike probleme. Bile su sporne i lokacija, jer je gradnja iziskivala rušenje drugih vrednih zgrada, kao i visina od 310 metara (72 sprata i 15 dodatnih za posebne namene).

Nacrte Šarda kritikovao je i princ Čarls, ali bezuspešno jer je Vlada dozvolila gradnju. Do danas je izgrađeno oko dve trećine zgrade. U njoj će osim kancelarija biti još i hotel, restorani i otvorena terasa, a procena je da će građevinu godišnje posećivati oko dva miliona ljudi.

Ovo je još jedan od projekata kojima se London ubrzano pripremao za organizaciju Olimpijskih igara 2012. godine.

“Moja kuća”

Renzo Piano homepage

oprema teksta P.U.L.S.E

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  2 komentara na tekst The Shard, London – Renzo Piano

 1. Smeagol

  26/06/2011 at 14:02

 2. Snežana Moračić

  27/06/2011 at 05:50

  pa skoro,
  taj trend u arhitekturi staklenih, vitkih i elegantnih piramida od stakla star arhitekte vec godinama usavrsavaju do perfekcije,.
  kreacije su im kompleksni ego-tripovi kao i dizajn, a najmanje je neki novi ‘-izam’, na pomolu. a sve je pocelo sa dva zeleznicka mosta neustrasivog revolucionarnog vizionara, ajfela.

Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.