Tim Burton

Ulogujte se / Kreirajte profil

Tim Burton

.

Become a Patron!

.

U Muzeju Moderne Umetnosti, MoMa, u New Yorku od 22 Novembra – 26 Aprila 2010 , biće izloženo preko 700 radova – akvarela, crteža, skica, fotografija, lutki, kostima, skulptura, filmskih serija, ranih studentskih radova Tim Burtona, pod jednostavnim nazivom, Tim Burton.


Izložba, bolje reći retrospektiva radova će prikazati Burtonov konceptualni i stvaralački procesu periodu od 27 godina umetnikovog stvaralaštva. To je jedno intimno, provokativno, sa puno humora iskustvo odakle Burton crpi inspiraciju i ideje za svoje filmove.

Biće izložene originalne lutke iz filmova Mars Attacks! i Corpse Bride, kostimi iz filmova Batman returns i Sleepy Hollow,dugometražni filmovi Pee-wee’s Big Adventure i Sweeneney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, akvareli iz The Night Before Christmas, skice i crtezi za film Edward Scissorhands.

50-godišnji umetnik, vizionar, bio je iznenadjen ponudom umetničkog direktora i kustosa MoMa muzeja, ” …nestvarno iznenadjenje, imao sam osećaj da lebdim,” rekao je novinarima na novinarskoj konferenciji. “Ovo će zaista da mi da još veću energiju.”

Pored regularne izložbe za posetioce je pripremljen i Tim Burton Tour Night. Posetioci će za $75 , posle zatvaranja muzeja za javnost,  dobiti VIP grupnu turu i prisustvovaće snimanju filma. Broj mesta je limitiran na 25.

Tim Burtonov umetnički opus bih stavila u kategoriju pop surealizma, poznatijeg kaolowbrow, kovanica Robert Williamsa, koji pripada populističkom umetničkom pravcu koji se pojavio 70-ih u LA.

Burton je trenutno vrlo zaokupljen svojim novim filmom, Alice in Wanderland koji će biti  završen 2010 i za koji kaže da možemo sa sigurnošću da očekujemo najjaču i najinteresantniju verziju poznate bajke.3D fantazija, jedna od najčudnijih i najlepših bajki. Učestvuje Mia Wasikowska kao 19-godisnja Alice, i naravno, njeni dragi, neobični prijatelji : White Rabbit, Tweedledee i Tweedldum, Dormouse, Caterpilar, Cheshire Cat, i neizbežno-neodoljivi Johnny Depp u ulozi Mad Hattera.

Tim Burton je uvek bio outsider koji nikada nije odrastao,  nikako nije mogao da se uklopi u mainstream i kolektivnu običnost. Groblje mu je bilo mesto za opuštanje i bežanje od ljudi, dobio je divnu priliku da pokaže i svoje druge umetničke talente svojim vernim i lojalnim obožavaocima.

Objašnjavajući svoju naklonost ka neobičnim i čudnim, pomalo luckastim životnim dogadjajima, Burton je rekao:”Mene čudne, uvrnute stvari vrlo intrigiraju.”

Mala galerija Tim Burtonovih radova koji će biti izloženi u muzeju MoMa:Za P.U.L.S.E / Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments