Tragovima meda i mlijeka

Ulogujte se / Kreirajte profil

Tragovima meda i mlijeka

.

Become a Patron!

.

Čitajući ovu zbirku poezije, prvo što mi je palo na um bio je jedan stih Nikole Vranjkovića, ,,možda se sve ovo dešava još nekome”. Sasvim idealan i prigodan za atmosferu i tematiku kojom je zaokupljeno djelo mlade Rupi Kaur.

Kako živimo u eri kojom preovladava tehnologija i internet, nimalo nas neće začuditi postojanje instagram pjesništva i činjenica da je Rupi upravo na ovaj način dostigla svoj cilj i afirmisala se u svijetu umjetnika. Instagram joj je poslužio kao platforma za objavljivanje ne samo svojih ilustracija i fotografija, već i svoje poezije, da bi nakon toga uslijedilo objavljivanje prve zbirke i postanak planetarno popularne pjesnikinje.

Za sami naslov ove zbirke, postoje dvije moguće opcije.

Sintagma ,,med i mlijeko” koju je upotrijebila u jednoj svojoj pjesmi kako bi opisala udovice koje su bile žrtve jedne pobune u Indiji. Druga opcija je ipak mnogo jasnija. Mlijeko i med su u indijskoj kulturi i tradiciji namirnice koje se koriste za liječenje. Djelo je tematski podijeljeno na četiri poglavlja, a osim podnaslova ovih cjelina, svaka za sebe nam donosi određenu emociju. Dakle, pred nama su povrijeđivanje, ljubljenje, rastajanje i iscijeljenje.

Uz pomoć svoje britkosti i iskričavosti, pjesnikinja nas uvodi u svoj svijet koji je preplavljen ljubavlju, boli, gubicima… Korišćenjem slobodnog stiha dočarano nam je i fizičko i psihičko stanje, svi oni nedostaci, strepnje, strah, ljepote i grozote koje su je okruživale i kroz koje je prošla. Zajedno sa njom putujemo predjelima u kojima istražujemo kako drugost tako i sopstvo. Suočavamo se sa svim onim sa čime smo manje ili više upoznati i sa čime se do sad nismo sukobili. Na jedan izvanredan i vrlo jednostavan  način nam je predočena problematika muško-ženskih odnosa, predstavljena nam je i problematika silovanja, kao i zamršeni odnosi u porodici.

Iako je feminizam sveprisutan, ne vidim niti jedan razlog zbog kog jedan muškarac ne bi sebi priuštio čitanje ove zbirke.

Rupi se svojim stihovima i ilustracijama obraća svima, osvrće se na probleme ne samo žena, već probleme svakidašnjice koja nas okružuje.

Sve fotografije su preuzete sa zvaničnog Instagram profila.

za P.U.L.S.E: Milica Čolović

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.