Tri priče o jednoj baki

 

Danica je išla svojoj baki u selo svake godine, svakog proleća, leta, jeseni i zime – sve dok nije pošla u školu, a posle je išla kad god je mogla. Baka je bila draga, držeća žena, vredna i rečita. Danicu je natenane učila seoskom životu. Smatrala je da je u gradu lako i dosadno živeti, a u selu – dobro i zdravo. Tako je Danica rano naučila da baku prati svaki dan u njenim poslovima i pričama. Naučila je da voli selo, ljude i život na selu.

Godine sa bakom na selu su prošle i Danici je ostalo da se seća događaja i bakinih priča u kojima je otkrivala život i svet. Svaki korak je bio zanimljiv i koristan. Svaki dan – pun poslova na bunaru, na reci, u njivi, bašti i na livadi, i svaka noć puna zvezda i dobrog sna…

Evo tri priče o Danicinoj baki.

Baka se udala kao mlada devojka za udovca početkom prošlog veka. Imala je jednog brata koji je poginuo u Velikom ratu. Kada se sa bratovljeve sahrane vratila u svoj dom, žalosna i u crnini, muž ju je sačekao sa grdnjom da u njegovoj kući crninu niko neće nositi. Strgao joj je maramu sa glave i bacio napolje. Ona je onda klekla pred ikonu i naglas se zaklela da više crninu neće poneti do kraja života, ma šta se desilo. I nije. Ćerka i sin su poginuli u partizanima – nije stavila crnu maramu, rodbina je odlazila – nije stavila crnu maramu. U sedamdesetim godinama zajedničkog života, kada je muž umro – nije stavila crnu maramu za njim. Ostala je do kraja života verna svojoj zakletvi.

Za prvu priču o baki – dovoljno je.

Baka je imala osmoro dece. Trebalo je stići na sve strane – muž, deca, imanje, kućni i poljski poslovi. Decu je rađala živu i zdravu. Govorila je da je Bog uz nju i decu. Poštovala je i volela svoju decu i verovala da su hrabrost i samostalnost osnova života na selu. Puštala je decu da se snađu, učeći ih razumu, redu i istinitosti. Kada se jednom jedno njeno dete razbolelo – stavila je dete u krevet, pokrila ga i rekla da se zgrije, a potom je donela čašu toplog mleka i komad hleba. Dete je plakalo od bolova u stomaku, a ona je rekla: „Ugrej se i zaspi“.  Kada se dete požalilo da će umreti, ona je dodala: „S Bogom se nije boriti“ i otišla svojim poslom, a dete pomilovala i ostavila da ozdravljuje kako ono zna i ume.

To je druga mala priča o baki.

Baka je bila u selu poštovana i lepo prihvaćena od svojih seljana. Nepismena, ali odmerena, sabrana i  mudra, nosila se sa životom seoske žene na najbolji mogući način. „I bijena i je…a „ – to je bio uobičajeni život žena na selu – valjalo je imati snage i razloga da se živi ovakav život. Žene su bile u stalnim previranjima   trpljenja i rada. Bile su Stvoriteljke iznad svega. One koje nisu umele da se snađu u ovom mutljagu od „urednog“ patrijarhalnog života, poboljevale su i bivale odbačene kao nesposobne i umirale su pre vremena. Muškarci su bili domaćini i gazde, gospodari i ratnici, a na ženama je bio život u svim svojim oblicima. Muškarci su imali svoju mušku pamet, a žene su imale svoju kosmičku mudrost. Tako se živelo, tako su se stvarale i čuvale porodice, gledalo se imanje… Sva iznenađenja i tajne života su se upredali u njihove ženske sudbine i duše.

Baka je jednog dana u svom dvorištu bila svedok napada i nasilja jednog komšije na njenog sina. Komšija je pripadao jednoj alkoholičarskoj porodici i bio je pijan kada je napao bakinog sina. Mahao je motkom i nožem, koje je držao u svojim rukama i nesuvislo se derao po dvorištu. Bakin sin se sklonio sa vidika. Baka je tada pred komšiju iznela kafu sa ratlukom i čašicu rakije na poslužavniku i obratila mu se: „Uzmi Tomo, uzmi sine, umorio si se, sedi, odmori se i posluži se“. Komšija zastade zbunjen, a onda kleknu, skide kapu, prekrsti se i onako znojav i u suzama zahvali se baki. Potom se prihvati kafe i ratluka, onda se ponovo prekrsti i popi rakiju. Posede još malo, uzdišući i smirujući se, dok je baka bila pored njega, a onda polako ustade i skoro postiđen povuče se u svoje dvorište.

To je treća mala priča o baki.

Za P.U.L.S.E Slavica Vukasović

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments