Tri žene Gautame Bude

Ulogujte se / Kreirajte profil

Tri žene Gautame Bude

.

Become a Patron!

.

Gautama Buda sa scenama iz njegovog života

Gautama Buda sa scenama iz njegovog života

Ograničenja strasti su se oduvek nekako uplitala u čovekovu “definiciju” ljubavi. Autor Dipak Čopra nam smelo pokazuje Budin stav prema ćerkama demona Mare u jednom od njegovih poslednjih iskušenja i ovaj kratki prikaz suprotnosti je nameren verovatno ka igrama ljubavnih parova. A možda čak i nešto svrsishodnijoj pouci.
.
.
– Kako se zoveš? upita Gautama

.
– Ja sam Tana.

.
– Tvoje ime znači “želja”. Uzeću te za ženu, ali na žalost, ja te ne želim. Ako se udaš za mene, nikada više nećeš osetiti želju. Da li ti je to prihvatljivo?
Pred njegovim očima lepo Tanino lice se pretvori u lice demona sa dugim zubima, i uz huk ona nestade.

.
– Daj mi da ti vidim drugu kćer, reče Gautama. Mara delujući nezadovoljno, mahnu rukom, i druga mlada žena kleknu pred njih.

.
– Kako se ti zoveš? – upita Gautama.

.
– Raga.

.
– Tvoje ime znači “požuda”. Ja sam se rodio kao muškarac i stoga mi je tvoja privlačnost znana. Uzeću te za ženu, ali ako se venčamo, moraš da prihvatiš moj zavet. Tvoje vatreno srce će se pretvoriti u led, i više nikad nećeš osetiti požudu niti će iko žudeti za tobom. Da li prihvataš?
U trenutku se Raga pretvori u vatrenu kuglu, koja polete ka Gautami kako bi mu spržila meso. Umesto toga vatra prođe kroz njega i nestade.

.
– Pokaži mi svoju poslednju kćer, reče Gautama. – Prve dve me neće.
Mara skoči na noge u besu. – Postupaš loše sa mojim nežnim devojčicama. Sve što one žele je da te služe, a ti ih za uzvrat okrutno zlostavljaš.

.
– Ali tvoja treća kćer je prelepa, prema njoj nikako ne bih mogao loše da postupam. Dovedi mi je. Siguran sam da ćemo se venčati. blago reče Gautama

Mara ga pogleda uz crnu sumnju ali načini mali pokret. Treća kći kleknu pred njih.

-Ne pitaj me za ime, reče ona – Ja ne osećam ni želju ni požudu. Ravnodušna sam prema tebi koliko i ti prema meni. Mi smo savršen par.

.
– Veoma si suptilna, reče Gautama – Ali ja već znam tvoje ime. Ono je Arati, ili “odbojnost”. Ti ne želiš ništa jer mrziš sve. Učiniću te svojom ženom, ali samo pod uslovom da se otvoriš prema ljubavi. Da li to prihvataš?

.
Aratino lice dobi izgled neizrecivog gađenja. Iznervirano, Mara pruži svoje ruke kako bi je zadržao, ali bilo je kasno. Kao i ostale i ona je nestala u trenutku.

.

(Odlomak iz knjige “Buda” Dipaka Čopre)0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments