Twitter saga u nešto više od 280 karaktera

Elon Musk je ušetao u centralu Twitter-a negde u San Francisku, sa lavaboom u rukama (sink na engleskom) i objavio „let that sink in!“ i tako ošalio (ili makar pokušao ošaliti) za početak svoje vladavine.

Ubrzo je čuveni biograf Walter Isaacson (napisao megapopularnu biografiju Benjamina Frenklina i još popularniju biografiju Steve Jobsa) objavio da je Elon popio kafu za zaposlenima u centrali Twittera. Na slici se vidi Walterova seda glava kako sa strane promatra Elona u jednom od svojih slavodobitnih momenata, dok mu priprema biografiju za koju još nije postavio datum izlaska „jer beležiti događaje iz Elonovog života je kao piti iz vatrogasnog creva – velik je protok (događaja)“.

 

Elon je prvog dana upravljanja otpustio Paraga Agrawal, CEO Twittera, Ned Segala, finansijskog direktora i Vijaya Gadde odgovorne za bezbednost i upravljačke politike. Dok pišem ovaj članak, otišla je i šefica za oglašavanje, a najavljeno je otpuštanje i skoro polovine zaposlenih, (veliki je protok i za ovaj tekst).

Parag i Ned su zapravo ljudi koji su naterali Elona da ne odustane od kupovine Twittera (što je ovaj pokušao u jednom trenutku), dok je Vijay žena koja je donela odluku da Donald Tramp bude „banovan“ posle neuspelog državnog udara 6. januara 2021. No za njima ne treba mnogo žaliti jer će na biro rada otići sa ~90mil $ novca od otpremnina (Parag i Ned ga nisu pustili da odustane od kupovine možda baš zbog toga).

Elon se obratio i oglašivačima (koji generišu 90% Twitterovih prihoda) sa porukom da je kupio Twitter jer je za civilizaciju bitno da postoji mesto za razmenu mišljenja, da se ne prave eho komore ekstremne levice i desnice, da to nije uradio zbog para već da pomogne ćovečanstvu koje voli i da neće dozvoliti da Twitter postane mesto gde je moguće sve reći bez posledica. Kraj svoje poslanice advertajzerima je zašećerio  tvrdnjom da će Twitter biti najpoštovanije mesto za oglašavanje od sviju!

Elona čeka mnogo pitanja oko budućnosti Twittera: koga od suspendovanih vratiti a koga ne, kako olabaviti sadašnje moderacione politike (koje su uglavnom na štetu desnih glasova) a da ne odbiju oglašivače, kako uvećati broj korisnika… i sve to da bi se na kraju možda povratio uloženi novac- čitavih 44 mlrd $ (BDP Srbije je ~60 mlrd $).

Pravci buduće moderacije Twittera

Sloboda govora u Americi je dosta širok pojam i svašta je dozvoljeno reći, pa čak i otvoreno biti rasista, nacista ili nešto drugo od tih duševnih poremećaja koji se kasnije pretvore i u glasove na izborima. Kada su takve nenormalnosti počele da se suzbijaju na Twitteru došlo je i do egzodusa uglavnom desničara na ostale platforme (eho komore o kojima je Musk govorio). Američka desnica je  dugo pokušavala da nađe odgovarajuću zamenu sličnog formata Twitteru (za koji su smatrali da je pod kontrolom demokrata i levice) i tako su nastali Parler, socijalna mreža američkog milijardera, desničara i konspirologa Roberta Mercera, kao i Truth Social Donalda Trampa, za kog mi ne trebaju pridevi da bih vam objasnio ko je u pitanju.

Namučeni Kanye West, koji je trenutno u nemilosti establišmenta (izvinjavam se na korišćenju te reči, ali zadržimo je za sada) je počeo da se druži sa Candance Owens, afro-američkom republikanskom desničarkom koja je sebi postavila za misiji da braću i sestre iste, ili slične, boje kože iščupa iz kandži Demokratske stranke, za koju oni tradicionalno glasaju. Muž od Candance je gle zgode, ujedno i generalni direktor Parlera i sve su jače glasine da će Kanje možda kupiti Parler.

A stajanjem Elona Muska otvoreno na stranu republikanaca, a tweetovima koji su sve češće „anti-woke“ (protiv političke korektnosti) i „red pilled“ (svesnih 3ABEPE visokih kasti koje kontrolišu društvo)  i njegovom kupovinom Twittera su se stvorili i uslovi za ove mimove ispod (drugi aludira na to da su Elon i Kanye poludeli nadesno zbog rastanaka sa ženama).

       

Kako sada stvari stoje, praktično će sve mreže formata 280 karaktera biti pod kontrolom jedne političke struje u Americi.

Prijem ove vesti je različito doživljen. Levičari (uglavnom) kukaju, a desničari se konačno nadaju boljim danima gde će nesmetano moći da govore šta… khm misle. Pa čak i oni aktivni u Srbiji. Izdvajam dva znamenita.

Sa druge strane od kada je Elon postao „Chief Twit“ (CEO uloga i dalje nije dodeljena nikome, ovo što sada on ima je nedefinasana i neformalna uloga) upotreba pogrdne reči za afroamerikance je značajno porasla, pa imamo i gomile naloga koji testiraju novu „slobodu govora“ u ranoj Elonovoj eri Twittera.

Takođe se sada na Twitteru i ponovo slobodno spekuliše u najgrđem posprdno-konspirološkom stilu da je muža političarke iz demokratske stranke, Nensi Pelosi, napao njegov gej ljubavnik, a ne poludeli konspirolog i naneo mu povrede čekićem. U vezi sa ovim slučajem je čak i mučeni Elon uspeo da ispadne glupav (po ko zna koji put) i podeli fejknjuz članak u odgovoru Hilari Klinton koji je kasnije izbrisao.

Sa druge strane, neki od uticajnih američkih nacista tipa Nick Fuentes, vođa nemale i uticajne subkulture američkih incela (INvoluntary CELibate, iliti seksualnih devica koji to nisu po sopstvenom izboru, nego zato što ih niko neće) su banovani odmah pri pokušaju ponovne registracije.

Ali većina reflektora je sada naravno uprta u jedno prazno mesto na Twitteru – mesto Donalda Trampa. Jer veliko je pitanje da li će Tramp doći na Twitter i time potopiti svoju mrežu Truth Social u koju je uložio već dosta novca. Pa iako bi mu povratak na Twitter vratio preko potreban megafon, kojim je i došao na vlast 2020., možda on računa da za izbore 2024. može dobiti i bez Twittera? Ostaje nam da vidimo šta će odlučiti gospodin Tramp.

Što se tiče same moderacije sadržaja, Elona čekaju neke teške odluke, pa da vidimo koje opcije ima na raspolaganju

  1. Status quo ili strožija moderacija – skoro pa sigurno ne dolazi u obzir, jer bi bilo protivno svega Muskovskog
  2. Potpuna „sloboda govora“ – manje verovatan scenario. Ovo bi napravilo jednu jamu vređanja i lošeg ukusa sa jako malo prihoda od reklamiranja (koje čine 90% Twitterovih prihoda), ali sigurno i opadajućim brojem članova. Dakle taj biznis model ne bi bio održiv
  3. Slabija moderacija i vraćanje nekih, ali ne i svih ludaka se čini kao jedini put kojim Musk može poći. Ovo će ga naravno staviti na metu napada mnogih i donosiće samo konstantne kritike uz povremeno medijsko ludilo oko raznih afera i gluposti koje će se desiti na Twitteru, ali to je njegov pakao koji je izabrao, pa neka izvoli.

Šta je to tačno Elon platio 44 milijarde $?

Elon je u januaru 2022. postao pojedinačno najveći vlasnik Twittera sa 9% akcija, a ponudu za preuzimanje Twittera je izneo 14. Aprila 2022. Ta ponuda je prihvaćena od strane akcionara Twittera 25. aprila, za sumu od 44 milijarde $. Tada je Elon prikazao kratki biznis plan sa nekoliko tačaka od koji su najbitnije:

  • Povećati broj korisnika sa 270 mil na 930 mil duša
  • Povećati prihode sa sadašnjih 5 na 28 mlrd $
  • Naplata verififikovanih naloga (tzv „blue checks“)
  • Značajno smanjiti broj zaposlenih, a zatim ga povećati i sa današnjih 7 hiljada doći na 11 hiljada zaposlenih

Mnogi su sumnjali da je Twitter vredan tolikih para, jer navedeni biznis plan ne deluje izvodljiv. Osnovna pretpostavka je bila da se broj korisnika više nego utrostruči. Kako će se to uraditi sa aplikacijom koja postoji više od 15 godina, koja je ušla u period stagnacije rasta i veće pasivnosti najaktivnijih korisnika (10% korisnika kreira 90% sadržaja Twittera) je i dalje misterija, možda i za samog Elona.

Možda baš zbog neizvodljivosti tog “biznis plana” Elon tokom leta pokušao da odustane od transakcije i ne plati penal od 1 mlrd $ za odustajanje. Sve pod nikada dokazanom otpužbom da Twitter ima preko 5% botova od ukupnog broja aktivnih korisnika. Twitter je negirao Muskove tvrdnje i izneo svoje sumnje da Musk pokušava da se izvuče iz transakcije i zapretio tužbom. (Inače, Twitter je otprilike u to vreme poveo još jednu anti-bot kampanju pa su i mnogim srpskim političarima iz vladajućih stranaka bili pobrisani Twitter nalozi, a vi sami izvucite zaključke oko toga)

I tako, do pre nekoliko nedelja sve je bilo spremno za tužbu Twittera protiv Elona za odustajanje od transakcije, ali onda dolazi do veleobrta – pred početak ročišta Elon je ipak odlučio da kupi Twitter za obećanih 44 milijardi $.

Mask je finansirao transakciju sa 27 mlrd svog novca koji je dobio prodajom akcija Tesle ili zaduživanjem sa istima. 13 mlrd je dobio od banaka, a ostatak od investitora i prijatelja (uključujući i Larry Elissona, vlasnika Oraclea, katarskog nacionalnog fonda i jednog živopisnog saudisjkog princa, čija biografija je meni možda i interesantnija od Elonove).

Da li se Elonu isplatilo da potroši 44 milijarde $ da bi izbegao penal od 1 milijarde $? Verovatno ne. Da li je platio toliko novca da ne bi ispao smešan (opet)? Nadam se da ne, jer je to jako glupo.

Sama kupovina Twitterova neodoljivo podseća na bizaran momenat iz 2018.g kada je Elon, pritisnut short-sellerima (ljudima i fondovima koji se na berzi klade da će akcije Tesle pasti) i naporima da dostigne najavljen obim proizvodnje Tesla automobila, objavio da će otkupiti sve Tesline akcije po ceni od 420$ (4-20 je zapravo i referenca na američku kulturu marihuane) u trenutku kada su akcije bile ~20% niže. Elon je jako brzo odustao od te zamisli, a kao posledicu je dobio tužbu američke komisije za hartije od vrednosti, posle čega je morao da dovede nezavisne članove u odbor direktora Tesle i plati 40 mil$ kazne. To je verovatno jedna od neslavnijih epizoda te buduće Muskove biografije.

Tako da na kraju kada se uzmu u obzir a) mala verovatnoća utrostručavanja broja korisnika, b) Elonov neuspeli pokušaj odustajanja od transakcije i c) teške odluke koje čekaju u vezi sa moderacijom Twittera, deluje da je Elon platio 44 mlrd $ da samo kreira sebi još veći haos od života.

Kao i neko ko sam gazi krizu srednjih godina ja imam razumevanja za braću koja se farbaju, presađuju kosu i generalno bivaju šašavi pokušavajući da se pomire sa smrtnošću, no za Elonovu kolekciju ispada koji su ga pretvorili u hodajući krindž (cringe – embarrassing, awkward, etc.) odavno nemam razumevanja. Granicu sam postavio još otkako je optužio spasioca dečaka iz pećine u Tajlandu da je pedofil.

 

Zaključak i autorove brige i nadanja

I to je otprilike trenutak gde se nalazimo sada u jednoj, makar za mene, odvratno zanimljivoj priči, koju sam želeo i vama da prenesem.

Današnji svet, u kome se razmišlja samo u segmentima ciklusa vesti od 5 dana, gde se pažnja očne jabučice na određenom sajtu/aplikaciji održava/privlači konstantno ekstremnim stavovima i vestima,  gde govorničke pozicije više ne drže umereni glasovi koji možda i nešto znaju već poluludi, priučeni ekstroverti i ludaci raznih fela, će postati još za trunčicu luđe mesto <3.

Kao i dosta ljudi koji vršljaju u potrazi za novim sadržajima i saznanjima ja sam mesto našao na Twitteru i tu pratim vesti koje me interesuju vezane za moj posao, umetnost, dobijam mimove, delim brige sa drugima, ali sam takođe i dopustio da me nagrize ozlojeđenost, da reagujem na pojave raznih likova upitnog mentalnog stanja, spin doktore, ekstremne sadržaje i time sebi donekle spustim kvalitet života. Za mene lično Twitter prilično brzo postao vremeuzimajuća jama kretenluka i očaja, ali i moja nelečena zavisnost, pa se nadam i njegovoj propasti koja bi mnoge oslobodila.

 

za P.U.L.S.E: Tom Joad

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments