Ulogujte se / Kreirajte profil

Vavilonska kula za Capital Mundial del Libro 2011, Buenos Aires

Enfant terrible argentinske umetničke scene, Marta Minuhin/Marta Minujin, konceptualna umetnica, drugarica Endija Vorhola/Andy Warhol i Kristosa/Christo,  prisutna je na avangardnoj umetničkoj sceni još od početka 60-tih  godina.

Neobičnom instalacijom sa dušecima, La Destruccion iz 1963. godine  predstavila se francuskoj publici tzv živim skulpturama.  Projekat od deformisanih madraca neobične forme  obojenih bojama, uokvireni u  ramovima za slike, neki sašiveni zajedno sa jastucima,  skrenuo je pažnju publike na izložbi. U toku instalacije su njeni prijatelji- umetnici/ Kristo i Gete/ intervenisali na izloženim madracima kako su im inspiracija i kreativnost u trenutku nadolazili. Kulminacija instalacije je bila kada je većinu madraca Minuhin zapalila, dok je u publiku simultano pušteno na stotine ptica i zečeva iz kaveza. To je bio njen prvi happening i prvi značajni uspeh.

UNESCO je ove godine proglasio  Buenos Aires  za Svetski grad knjige/Capita Mundial del Libro 2011.

Buenos Aires ima preko 200 knjižara, 70 biblioteka, bezbroj magazina i  žurnala za književnost i veliki broj malih i velikih izdavačkih kuća. La Libre je izdavačka kuća koja se bavi isključivo izdavanjem retkih knjiga koje se ne mogu naći u  redovnoj prodaji.

Od 2001. UNESCO svake godine odabira grad kome dodeljuje naziv Svetski grad knjige. Gradovi koji su bili izabrani pre Buenos Airesa su: Madrid, Aleksandrija, Nju Delhi, Antverpen, Montreal, Torino, Bogotá, Amsterdam, Bejrut i prošle godine Ljubljana.

Za tu priliku, Marta Minuhin je sagradila Vavilonsku kulu/ La Torre de Babel de Libros/ visoku 28m, na sedam spratova, na trgu Plaza San Martin u centru Buenos Airesa sa prelepim pogledom.

Kula je napravljena na spiralnoj metalnoj konstrukciji na kojoj je postavljeno 30.000 knjiga na svim svetskim jezicima koje su poklonili čitaoci, biblioteke i više od 50 ambasada iz celog sveta: klasična književnost, rečnici, beletristika, stripovi, dečije knjige, slikovnice…

Izložba se upravo zavrsila prošlog meseca, trajala je od 6-28.maja.

Posetioci su mogli da se popnu do vrha kule, zastanu, uživaju u pogledu uz muziku koju je komponovala Minuhin  izgovarajuči reč knjiga na svim jezicima sveta. Na izlasku bi svako od njih dobio primerak Borhesove knjižice Vavilonska biblioteka. Kula od knjiga je po završetku izložbe demolirana, prolaznici i posetioci su mogli da ponesu po jednu knjige kući, a ostatak je arhiviran u biblioteci.

Knjige je po spratovima Minuhin sortirala po nekom svom redosledu i značaju:

Na prvom i drugom spratu su knjige iz Amerike.

Na trećem  i četvrtom su knjige iz Evrope.

Peti sprat, knjige iz Afrike.

Na šestom su knjige iz Azije.

Vavilonska kula Marte Minuhin je tematska reminiscencija njene prethodne, takodje impresivne instalacije, Partenon /El Partenón de libros/ iz 1983. U parku u Buenos Aieresu je za tu priliku sagradila model Partenona u originalnoj veličini od cenzurisanih knjiga iz vremena poslednje vojne diktature u Argentini.

Posle tri nedelje publici je bilo dozvoljeno da polako ‘unisti’ Partenon i nosi knjige kući.

Minuhin je izjavila da je stvaranje i izgradnja projekta Vavilonska kula bilo čarobno iskustvo i da je njena uloga kao umetnika bila da ujedini sve narode u jednu naciju preko knjiga, a i da se osveži sećanje na Vavilonsku kulu iz mitologije od pre više od 4000 godina.

Vavilonska kula je oda jedinstvenoj lingvistici. Ne znam zašto su nam potrebni različiti jezici. Umetnost ne traži prevode, izjavila je Minuhin.

Pogledati:

Skulpture od kjiga
Nekrolog knjigama

Za P.U.L.S.E/ Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *