Verski motivisano nasilje

Ulogujte se / Kreirajte profil

Verski motivisano nasilje

.

Become a Patron!

.

Verski motivisano nasilje i zlostavljanje poraslo je širom sveta između 2006. i 2009. godine, sa tim da su hrišćani i muslimani najčešće mete, objavljeno je u studiji jedne američke kompanije.

„Tokom trogodišnjeg izučavanog perioda, slučajevi državnog ili društvenog maltretiranja prijavljeni su protiv hrišćana u 130 zemalja (66 odsto) i protiv muslimana u 117 zemalja (59 odsto) navedeno je u studiji Foruma za religiju i javni život istraživačkog centra „Pju“.

Vlade u 101 državi (više od polovine planete) upotrebili su u 2009. godini barem neku nasilnu meru protiv verskih grupa. Prethodne godine je tako postupilo samo 91 zemalja, piše u izveštaju. Više od 2.2 milijarde ljudi, skoro trećina svetske populacije od 6.9 milijardi, živelo je 2009. godine u zemljama u kojima su verske restrikcije povećane od 2006. godine.

U regionalnom smislu, Bliski istok i severna Afrika imale su najveću proporciju zemalja u kojima državne restrikcije ograničavaju slobodu veroispovesti ljudi. Egipat je, za vreme sada svrgnutog lidera Hosnija Muberaka, zauzimao istaknuto mesto, među vodećih pet odsto svih zemalja u 2009. godini zbog državnih restrikcija, kao što su dugotrajna zabrana Muslimanske braće ili zbog društvenog neprijateljstva na verskoj osnovi, uključujući napade na hrišćane.

Istraživački centar „Pju“, pod vođstvom višeg naučnog saradnika Brajana Grima, pregledali su 18 javno dostupnih informacija, uključujući izveštaje Stejt departmenta, Ujedinjenih nacija, Saveta Evropske unije i nekoliko grupa za zaštitu ljudskih prava, kako bi ocenili toleranciju zemalja prema različitim religijama. Egipat se našao na vrhu liste sa vrlo velikim državnim restrikcijama u pogledu religije, ispred Irana, Saudijske Arabije, Uzbekistana, Kine, Maldiva, Malezije, Mjanmara, Eritreje i Indonezije.

Zemlja sa najvećom stopom verski motivisanog društvenog neprijateljstva jeste Irak, a prate ga Indija, Pakistan, Avganistan, Somalija, Indonezija, Nigerija, Bangladeš, Izrael i Egipat.

Iako se nijedna evropska zemlja nije našla među prvih deset ni na jednoj od tih lista, pet od deset zemalja sveta u kojima je došlo do bitnog porasta verski motivisanog društvenog neprijateljstva u Evropi – Britanija, Bugarska, Danska, Rusija i Švedska. Državne restrikcije u pogledu religije takođe su se znatno povećale u dvema evropskim zemljama – Francuskoj i Srbiji.

U Francuskoj, predsednik Nikola Sarkozi je u važnom govoru o nacionalnom identitetu 2009. Godine rekao da za muslimansku burku nema mesta u francuskom društvu, i zakonodavci su počeli da razmatraju da li ženama treba da bude dozvoljeno da je nose.

Vlada Srbije, pak, odbila je da zakonski registruje evangelističke protestantske grupe i druge manjinske religije, uključujući Jehovine svedoke, što ih je lišilo prava na emitovanje u javnim medijima.

Verski motivisano terorističko nasilje je uključeno u društvena neprijateljstva, i zaključeno je da terorističke grupe povezane sa religijom aktivno deluju u više od trećine od 198 zemalja obuhvaćenih studijom.

U Rusiji se broj žrtava – u verski motivisanim terorističkim napadima više nego udvostručio u periodu od dve godine, do 2009, naspram perioda od dve godine do 2008.

AFP

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments