Ulogujte se / Kreirajte profil

Vladeta Jerotić o muškarcu, ženi i očajanju

.

Become a Patron!

.

Sve je složenije nego što izgleda, tako da muškarac i žena… ne znam šta će biti. Pitam pojedine episkope kako je hrišćanska crkva u celini dozvolila da maltene 2000 godina žene nisu slali ni u osnovnu školu. Pa otkud bi to Bog dao tako? Ne može to više, žene su odavno digle glavu s pravom, ali moraju da paze dobro. Uvek kažem – žene drage, nemojte plašiti muškarce, možda je tako patrijarhat i nastao.

A šta je bilo pre patrijarhata? Nikako to da dokučim do kraja. Vrlo je verovatno da je bilo matrijarhata, kažu antropolozi, ne Jerotić. Gde? Kada? U kom obimu? Ima legenda da su muškarci silom, ratom, to oteli od žena. Ali to nije bila ta vrsta vlasti, najverovatnije, koju je posle muškarac preuzeo.

Vladeta Jerotić

Dobro, mnogim ženama je to prirodno – pa neka bude on glavni, pa porodica, pa treba neko da vodi sve to. Pa što ne bi jedno i drugo vodili? Dopunjujući se. Ali voleći se pre toga. Brak ne može biti isti prvih nekol’ko godina, pa onda već imaju po 30 i više godina. Pa trebaju da pogledaju šta je bilo. Pa 40 godina, pa 50 godina.. pa 70 godina. Pa zlatna svadba se proslavlja. Nisu prevarili jedno drugo 50 godina. To je fantastično, danas teško zamislivo.

Čovek je inače fantastično biće. Kad je stvaralac pa ima fantaziju – milina. A kad nije stvaralac, a ima fantaziju, onda mi lečimo.

Moja velika ljubav danski filozof Seren Kirkegor je rekao – očajavajte. Ići do kraja da bi se probudio duhovni čovek u nama, iz očajanja koje dugo traje. Pa ko ne očajava kratko? Nekoliko dana, pa možda i duže. Ali dugo očajanje vodi depresiji, pa samoubistvu. Ili takvom buđenju… Verovatno je i sam Kirkegor očajavao neko vreme. Njegove knjige kada su s danskog prevedene na francuski i nemački jezik započeo je novi pravac – egzistencijalizam. Levi egzistencijalizam sa Sartrom i desni hrišćanski, religiozni sgzistencijalizam i tu je bio niz filozofa. To je sve bilo jako od Kerkegora podstaknuto.

Deo govora Vladete Jerotića na promociji knjige ”Agape antologija 2” Aleksandra Gajšeka; Beograd, Kolarac 29. 11. 2015. godine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.