Zaboravljeni romantik, Čet Bejker

Ulogujte se / Kreirajte profil

Zaboravljeni romantik, Čet Bejker

.

Become a Patron!

.

I’m definitely a romantic, I don’t think life is really worth all the pain and effort and struggling if you don’t have somebody that you love very much.  Chet Baker
.
Čet Bejker, ikona cool džeza sa Zapadne obale, rođen je 1929. godine u Oklahomi, kao dečak bio je okružen muzikom, njegov otac je profesionalno svirao gitaru i mali Bejker je rano krenuo u crkveni hor.  Njegov prvi duvački instrument bio je trombon, međutim, ispostavilo se da je bio preveliki za slabašnog Četa,  tako da je ubrzo prešao na trubu- strast njegovog života…
.
.
Čet Bejker nije imao zvanično muzičko obrazovanje. Nakon povratka iz Berlina u kome je služio vojsku posle Drugog svetskog rata, upisuje koledž El Kamino u Los Anđelesu gde će studirati muziku samo dve godine. Na muzičku scenu Bejker se probija 1952. godine gde nastupa na svirkama sa Čarlijem Parkerom. Iste godine pridružuje se bendu Gerija Maligana što će se pokazati kao idealna kombinacija.
.
.
Zbog svog jedinstvenog izgleda i šarma holivudski režiseri mu nude manju ulogu u filmu Hell’s Horizon (1955), koju prihvata, međutim, odbija naredne ugovore i bira put muzičke karijere. Od sredine pedesetih Bejker postaje heroinski zavisnik zbog čega će živeti na ivici: biće hapšen nekoliko puta, deportovan iz Italije, Nemačke i Engleske, imaće niz žena i ljubavnica… Bez obzira na životne neuspehe, Bejker ostaje veran svojoj najvećoj ljubavi: jedinstvenom, dubokom, melanholičnom tonu njegove trube… Bejkerova zrela faza počinje od  1978.  godine i traje do njegove smrti i u ovom periodu uglavnom je nastupao po Evropi.
.
.
Lutao je kroz život, tražio, i često pronalazio svoj „angry fix“ da bi na kraju podelio zajedničku sudbinu velikih muzičara 20. veka: ispustio je poslednji dah svog života tragično, sam, u nekoj hotelskoj sobi, neke prolećne noći, u nekom kišovitom Amsterdamu, davne 1988….
 

.

Za P.U.L.S.E: Mihajlo Ravić

Izvori:

http://www.jazzbiographies.com/Biography.aspx?ID=2096

http://www.culturekiosque.com/jazz/backtrck/chet.htm

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  2 komentara na tekst Zaboravljeni romantik, Čet Bejker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.