Ulogujte se / Kreirajte profil

Zlatna palma 2005. za kratki film Pešaci/Podorozhni


Istorija ukrajinskog filma je dugo vremena bila deo ruske i sovjetske kinematografije. Od 1991. posle pada Sovjetskog Saveza, Ukrajina je dobila samostalnost i svoju originalnu filmsku industriju.

Na ovogodišnjem festivalu u Kanu /2011/ Zlatnu palmu za najbolji kratki film dobila je Marina Vroda/Maryna Vroda, iz Ukrajine, za  Preko brda i dolina/Kross. Ovo je drugi kratki film iz Ukrajine koji je dobio Zlatnu  palmu.

2005. kratki, dokumentarni, 10-to minutni crno-beli film Pešaci/Podorozhni, diplomski rad Igora Strembitskog/Igor Strembitsky iz Kijeva,  nagradjen  je ‘malom’ Zlatnom palmom. Uticaj  Tarkovskog, Sokurova i Bele Tar je primetan. Koštao je samo $3.000, a režiseru je trebalo tri godine da ga snimi zbog raznih problema. Strembitski je dobio nekoliko filmskih traka zy snimanje ‘razlicitih tehnoloskih karakteristika’ koje je trebalo spojiti u jednu celinu. Pored režije, zbog nedostatka osoblja, Strembitski je bio i kamerman i montažer. Scenario je napisala Natalija Kononcuk/Natalia Kononcuk, Igorova zena, koja je bila i producent. Da nije bilo Natalije koja je verovala u Igora i u film, film ne bi ni stigao do Kana. Natalija je spakovala rolnu filma, otišla u glavnu poštu  i poslala paket u Kan.

Pešaci je dokumentarna  serija portreta stanovnika staračkog doma i bolnice za mentalno obolele u Kijevu.

Suština filma je u stihovima uspavanke : ‘ Idi da spavaš, spavaj, pospan sam, leći ću u belu postelju i možda ću zaspati…’ Film o detinjstvu koje se nikada neće vratiti, o snovima koji se ne mogu ostvariti, o tragičnoj ludosti sa trenucima sreće ili nesreće.

Prilikom dodele Zlatne palme, Igor Strembitski je izjavio: ‘Imam 31 godinu i ovo je moj prvi 35mm film. Trebalo mi je tri godine da ga završim zbog teškog stanja u filmskoj industriji u mojoj zemlji. Film sam snimao u delovima, na trakama od 120m. Svi ovi problemi i teškoće na koje sam nailazio naterale su me da budem maksimalno skoncentrisan i radim najbolje što mogu. Srećan sam da prepoznajete i cenite moj trud, zahvalan sam vam i u ime Ukrajine. Hvala puno!’

httpv://www.youtube.com/watch?v=o0CQo1DhJDQ

Za P.U.L.S.E /pripremila Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *